Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Hogyan lehet túlélni a másnapot?

Azt mindannyian tudjuk, hogy az okosan fogyasztott szesznek számtalan áldásos hozadéka van.

Abban az orvosok egyetértenek, hogy bizonyos mennyiségű és típusú alkohol fogyasztása jótékony hatással van az emberi szervezetre, ellenben a túlzásba vitt vedelés hosszú távon komoly egészségi problémákat okoz. De kit érdekel a távoli jövő, amikor annak is örülnénk, ha megérnénk az estét. Ezen próbálunk segíteni.

Ismerős állapot?

Azt mindannyian tudjuk, hogy az okosan fogyasztott szeszes italnak számtalan áldásos hozadéka van. A vörösbor bizonyítottan segít megelőzni az infarktust, a rákot, sőt, bizonyos idegrendszeri megbetegedéseket is, amelyek elmebajhoz vezetnek. Az alkohol segít ellazulni, hatékony kenőanyaga a társas érintkezésnek, s olyan hormonok termelését serkenti, amelyeknek fontos szerepük van az emésztésben. De általában mégsem ezért, hanem sokkal inkább az ital gátlásfelszabadító hatása miatt iszunk nyakló nélkül. Ilyenkor  másnap reggel fizetjük a súlyos következményeket.

Jobb az elővigyázatosság

Ahogy a többi betegségnél, úgy a másnaposság esetében is érvényes a megelőzés fontossága. Ha már eldöntöttük, hogy alaposan felöntünk a garatra, legalább válogassuk meg az odavivő utat. Az alkohol típusa ugyanis erősen predesztinálja másnap reggeli állapotunkat. Ebből a szempontból a sötét, édesebb italok a súlyosabbak, így a whiskynek, vörösbornak, konyaknak és a likőröknek kellemetlenebb következményei vannak, mint a fehérbornak vagy a vodkának. Az olcsóbb italok nagy valószínűséggel gyatrább minőségben párlódtak, slendriánabban szűrtek, így szintén aktívabb előkészítői a másnaposságnak. A tablettás borok mindennek a minősített esetei.

Ebharapást szőrével?

A népi bölcsesség szerint ebharapást szőrével kúráljuk, ami esetünkben a másnapi rátöltést jelent. És csodák csodája, van is a dologban valami. Nem mennénk bele itt a kémia rejtelmeibe etanol-, metanol- és formaldehidügyileg, de ennek a jelenségnek valóban van tudományos alapja. Mint ahogy az is tény, hogy a siker csak látszólagos. Először is kemény kiképzésnek vetjük alá a gyomrot és a májat, no meg a másnaposság sem tűnik el, csak később érkezik, ráadásul intenzívebben. Vannak, akik különböző ételekkel, italokkal – korhelyleves, paradicsomleves, kefir, osztriga, nyers tojás – próbálnak magukon segíteni, változó sikerrel.

Egyetemes jó tanácsok

A fentebbiek talán azt sugallják, nincs nagyon mit tenni, a büntetés elkerülhetetlen. Ez csak részben igaz. Ha a rossz közérzet el nem is tüntethető teljesen, azért valamennyire lehet tompítani a másnap reggeli következményeket:
– Igyunk minél több vizet, minimum kétszer annyit, mint a korábban bevitt alkoholmennyiség.
– Kapjunk be némi C-vitamint.
– Együnk cukrot. Az alkohol csökkenti a vércukorszintünket.
– Vegyünk be fájdalomcsillapítót, de ne aszpirint, mert az alkohol miatt gyomrunk erre fokozottan érzékeny.
– Aludjunk. Néhány óra alvás csodákra képes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom