Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Hogyan és hová utazzunk fillérekért?

Olcsóbb-e, ha egyénileg szervezzük meg utazásainkat, mintha szervezett útra mennénk? Mi a rossz és jó oldala?

Esetenként több tízezer forintot is megspórolhatunk, ha nem szervezett úton, hanem saját szervezésben vagy a többség által igénybe vett útvonal helyett „alternatív" útvonalon, illetve közlekedési eszközzel megyünk külföldre. Persze az olcsóság csak az érem egyik oldala. Negatívum, hogy ebben az esetben általában le kell mondanunk a kényelemről, s néha nemcsak az utazásszervezés, de annak lebonyolítása is több idővel és kényelmetlenséggel jár, mintha „szőröstől-bőröstől" kifizettük volna utunkat egy irodán keresztül.

Ráadásul ahhoz, hogy külső segítség nélkül, egyedül boldoguljunk egy idegen országban, nélkülözhetetlen legalább egy világnyelv (lehetőleg az angol) ismerete is. A „hátizsákos turizmus" főleg diákoknak, fiataloknak előnyös, a gyerekes családoknak jóval kevésbé.

Hogyan készüljünk fel az útra?

Először is ismerjük meg minél jobban a célországokat, illetve azokat az országokat, amelyeket esetleg utazásainkon keresztül érinteni fogunk. A legfontosabb kérdések, amelyekre választ kell kapnunk a következők: milyen útvonalon juthatunk el a legolcsóbban? Kell-e vízum? Mennyibe kerül a helyi közlekedés? Milyen árban vannak (illetékekkel együtt) a szállások? Mennyiből jövünk ki egy nap? Mennyibe kerülnek a belépőjegyek, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe a turisták?
Egyedül izgalmasabb

A válaszokat egy-egy jobb, önálló utazásokat segítő útikönyvekben (pl. az egy-egy országra szakosodott Lonely Planet sorozatokban vagy a magyar nyelvű Útikönyv.com kiadásában megjelenő kötetekben) találhatjuk meg. Bár egy jó útikönyvön (amely az utazás kezdetétől a végéig az útitársa egy független utazónak) nem érdemes spórolni, mégis megtehetjük, hogy a kívánt információkat nem könyvből, hanem az interneten szerezzük be. Ebben az esetben a legcélszerűbb, ha a világutazók által leggyakrabban látogatott Utazás.com fórumain nézünk körbe: szinte nincs olyan ország, amelyet fórumaikon az arra járók ne tárgyalnának ki, azaz első kézből szerezhetjük be a kért információkat. Érdemes angol nyelvű fórumokon is búvárkodni, például a Virtual Tourist szájtján, ahol országról-országra kereshetünk, s több mint 27 ezer desztinációra találunk tippeket – mi több, még olyan extrém helyekről is felvilágosítást kaphatunk, mint például a polgárháborús Szomália. Ugyanitt szállodákról is olvashatunk véleményeket, beszámolókat. Érdemes megnézni a Külügyminisztérium weboldalán lévő utazási tanácsokat is, ha másért nem, legalább azért, hogy megtudjuk, milyen konzuli segítségre számíthatunk, ha esetleg bajba kerülünk külföldön. A védőoltásokról az Országos Epidemológiai Központ weblapján találunk információkat.

Szállás, repjegy, vízum  
 

Annyi legyen, amennyi
A légitársaságok hirdetéseire vonatkozó új EU-előírások kötelezni fogják a légitársaságokat arra, hogy tartózkodjanak a félrevezető jegyárreklámtól, azaz minden rejtett tételt foglaljanak bele vagy tüntessenek fel a meghirdetett árakban. A cél az Európai Bizottság szerint az, hogy a jegyárak Európa-szerte áttekinthetők legyenek, az utazóközönség könnyen összehasonlíthassa az árakat, és biztos lehessen benne, hogy az az ár, amelyet a hirdetésben lát, a ténylegesen fizetendő ár.

A hátizsákos turisták a szálláson is spórolnak, a legtöbbször olcsó hosteleket vagy ifjúsági szállásokat vesznek igénybe. Érdemes ezeket előre lefoglalni, vagy legalábbis megnézni a kínálatot, az árakat. Olcsó szállásokat a www.bookhostels.com vagy a www.hostelword.com oldalakon kereshetünk és foglalhatunk le előre (megadva az utazás idejét és az ott eltöltött éjszakák számát). Ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai úti célok esetében nem feltétlen szükséges jó előre lefoglalni a szállást, hiszen azt a legtöbbször a helyszínre érkezve is könnyedén találunk. Az azonban fontos, hogy induláskor legalább 5-10 konkrét szálláscímünk legyen.

A repülőjegy-foglalás is megoldható az interneten keresztül, akár az Utazás.com oldalon, akár más szájtokon is; a repulojegy.lap.hu-n megtaláljuk szinte az összes akciós jegyet kínáló weblapot.

Több olyan ország is van, ahová csak vízummal juthatunk be. Szervezett utak esetén ez nem jelent problémát, hiszen az utazási irodák beszerzik a vízumot, ám önálló utazásnál erről már jobb, ha mi magunk gondoskodunk, mivel az irodák már pluszpénzért intézik ezt, netán náluk kell lefoglalnunk a szállást is. Ha önállóan intézzük, akár 4-5 ezer forintot is spórolhatunk, de ha a legközelebbi konzulátus csak Ausztriában vagy Németországban van, akkor jobban járunk, ha irodán keresztül szerezzük be. Abban az esetben is a konzulátusokkal jó kapcsolatot ápoló utazási irodán keresztül ajánlott vízumunkat intézni, hogyha egy kevésbé „turistabarát" államba, például Üzbegisztánba utaznánk.

Barcelonától Pekingig olcsón     
 

A többség inkább marad?
Száz magyarból 46 tervez utazást a május–szeptemberi időszakban – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. felméréséből. Az utazni kívánók kétharmada idehaza tervezi nyaralását, száz megkérdezettből tizennégy külföldi utazást is tenne. Mindez becslések szerint 1,8 millió belföldi utazást jelenthet a nyári szezonban. A megkérdezettek 54 százaléka egyáltalán nem megy sehová. Az idén májusban készített reprezentatív felmérés szerint az utazási kedv az iskolai végzettséggel, a háztartás létszámával és a jövedelemmel párhuzamosan nő. Azok, akik nem terveznek utazást, elsősorban anyagi, illetve egészségügyi okokra hivatkoztak.
A közel-keleti, észak-afrikai és nyugat-európai úti célokra tervezett üdülésünk a szervezett utaknál általában olcsóbban jöhet ki, amennyiben két hétnél hosszabb időre utazunk. 1-2 hetes nyaralásoknál ugyanis már vannak olyan termékek (a legjobb példák erre a tunéziai utak), ahol az utazási irodák kínálatai sokkal olcsóbbak, mintha egyénileg utaznák. De nézzük néhány olyan célállomást, ahová érdemes egyénileg is utazni!

Nyugat-európai példának Barcelonát választottuk. Ha diszkont (fapados) légitársaságot választunk, már 7500 forintért elrepülhetünk Barcelonába, ami oda-vissza 15 ezer forint, plusz 19 ezer forint illeték (busszal összesen kb. 67 ezer forint). Barcelonában – ha megtaláljuk az olcsó hosteleket és helyi étkezdéket – napi 30-40 eurós költekezéssel kell számolnunk, s ebben már a belépők is benne vannak.

De nézzünk távolabbi célállomásokat! Mintegy 40 ezer forintot spórolhatunk meg például azzal, ha Isztambulba saját szervezésben utazunk ki, a tömegközlekedési eszközöket (busz, vonat) igénybe véve. Budapestről Bukarestbe, majd onnan Isztambulba vonattal 20-22 ezer forintért már kijuthatunk – ám mindennek hátránya, hogy a román fővárosban legalább nyolc órát kell időznünk, amíg felszállhatunk az Isztambulba induló vonatra. Törökországban legolcsóbban napi 25-30 euróból jöhetünk ki (szállást már napi 2500 forinttól találunk), de ebben már benne van a szállás, az étkezés, a belépőjegyek és a költőpénz, ahogy a közlekedés is: természetesen helyi közlekedési eszközökkel. Saját szervezésben sem a szállásnál, sem a programoknál nem vesznek le tőlünk jutalékot. Isztambulba az utazási irodák kb. 80 ezer forinttól szerveznek utakat, s ebben gyakran sem az illetékek, sem az egyéb költségek (pl. vízum) nincsenek benne, ahogy természetesen a költőpénz sem. Konkrét példával élve: egy iroda által 100 ezer forintért kínált négynapos isztambuli városnéző túrát „tudatos utazóként" 70-80 ezer forintból kihozhatunk.

Mexikó is egy kiváló példa arra, hogy ha 2 hétnél hosszabb időre megyünk, érdemes egyénileg tervezni utunkat. Bécsből már 508 euróból elrepülhetünk, s Mexikóban napi 40 dolláros kiadással kell számolnunk. Az utazási irodák ajánlatai egy 20 napos útra 650-700 ezer forint körül vannak, ám ennyi pénzből független utazóként akár 3 hónapot is eltölthetünk ott.

Ázsiában Nepál a hátizsákosok egyik favoritja. Nemhiába, hiszen ha a kényelmetlen, időigényes, de olcsó buszozást, vonatozást választjuk, akár félmillió forinttal olcsóbban jutunk el Katmanduba, mintha a szervezett utat választanánk. Az út oda-vissza (Magyarország-Románia-Bulgária-Törökország-Irán-Pakisztán-India vonalon) 150-160 ezer forintból kijön, Nepálban pedig napi 12 dolláros büdzsével kell számolnunk. Az utazási irodák 400-500 ezer forintot kérnek el egy ilyen útért, bár kétségtelen, hogy az olcsóbb verzió meglehetősen kényelmetlen és időigényes, hiszen ilyen útvonalon csak az odautazás legalább 10 nap.

S nagyjából 70 ezer forintból Pekingbe is el lehet jutni. Mindössze vonatoznunk kell Záhonytól Csopon át Kijevig, majd Moszkváig, majd onnan Pekingig (a Moszkva és Transzbajkál vonalon), mindez nagyjából 7 napba telik. Bár Peking nem számít olcsó helynek Kína más részeihez képest, „hátizsákosként" napi 25 dollárból megélünk. Az utazási irodák – vízummal, úttal, szállással, programokkal együtt – 450 ezer forinttól árulnak 15 napos programokat, azaz független utazóként akár százezer forintot is megtakaríthatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokott befőzni gyümölcsöt?

Tovább olvasom