Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hogyan előzhetők meg a szántóföldtüzek?

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az aratás az egyik legtűzveszélyesebb tevékenység. Még meg sem kezdődtek az idei betakarítási munkák, a tűzoltóknak már több „szántóföldtűzhöz” kellett vonulniuk, pedig a tüzek nagy része megelőzhető.
A betakarítási munkáknál gyakori a különböző mezőgazdasági erőgépek hibái miatt – kombájn felforrósodott csapágyától, traktor szikrafogójának hibájából – keletkezett tűz. Ezért nagyon fontos, hogy az üzemeltetők az aratást, a beszállítást végző gépeket minden munkakezdés előtt vizsgálják át – ez a tűzvédelmi szabályzat szerint amúgy is kötelező – és a hibákat javítsák ki. Az üzemanyagrendszer, a hibás szikraszűrő, a meglazult akkumulátor, a súrlódó, zárlatos kábel mind veszélyes lehet.

– A legalapvetőbb követelmény, hogy az aratásban részt vevő gépek tulajdonosai szervezzenek gépszemléket, s azokra hívják meg a területileg illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságok szakembereit is – kezdte az alapoknál Szüts György tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megelőzési osztályvezetője, amikor megkerestük.

A szakember ajánlja, hogy a gépeken legyen legalább egy, szilárd anyagok oltására alkalmas, működőképes tűzoltó készülék. Az erő- és munkagépeken naponta egyszer ellenőrizzék a kipufogó-vezeték s a szikratörő műszaki állapotát, szükség esetén tisztítsák meg a rárakódott éghető anyagoktól. Az arató-, illetve cséplőgépet lássák el hajlékony földelő vezetékkel, az akkumulátort nehezen éghető, jól szigetelő védőburkolattal.
– A szalmaösszehúzást és a kazalozást, bálázást végző gépek rendszeres
takarításáról gondoskodjanak a velük dolgozók, és az égéstermék-elvezető csövek tömítettségéről is rendszeresen győződjenek meg. Nagyon fontos – hangsúlyozta Szüts György –, hogy az aratást általában a közút és a vasút mentén kezdjék meg, s alakítsanak ki három méter széles védőszántást. Alapvető, hogy a gabonatáblán dohányozni még a munkagépek fülkéjében sem szabad. A dohányzásra a gabonatáblától legalább 15 méterre kell kijelölni helyet, ahol a cigaretta oltásához megfelelő mennyiségű vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

– Tarlót égetni csak a települési önkormányzat rendeletében meghatározottak szerint lehet, rendelet hiányában a tarlóégetés tilos. Ugyancsak tilos a tarló és bármely növényzet égetése a közút, vasút tengelyétől számított száz méteren belül – tudtuk meg Szüts Györgytől.

Az előző években közel 2 ezer gépet vizsgáltak át a tűzoltóság szakemberei az aratási munkák során. Ötven százalékuknál volt valamilyen probléma. Tavaly közel hetven tűz volt, amit mezőgazdasági gépek műszaki hiányossága okozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online fogadóirodákat zsaroltak meg hackerek

Már egy, a virtuális térben elkövetett bűncselekmény is beárnyékolja az idei… Tovább olvasom