Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hogyan éljük túl a készülődést?

Íme néhány ötlet, hogyan kerülhetjük el, hogy a legszebb ünnep fölösleges stressz-forrássá váljon!

A karácsonyi készülődés, az advent időszaka sokaknak nem örömteli várakozást, hanem sokkal inkább idegeskedést és stresszt jelent. A fogadkozást - "idén minden másképp lesz!" - nem elég: konkrét intézkedéseket kell tennünk, hogy elkerüljük a kapkodást.    

IDEGESKEDÉS ELLEN

• Amikor csak tehetjük, kerüljük el a vásárlási csúcsidőt! Ha el tudunk szabadulni a munkahelyünkről, inkább délelőttre időzítsük a vásárlást, amikor viszonylag nyugalom van, s mi sem vagyunk hullafáradtak.
• Az ünnepek alatt is szakítsunk időt magunkra - egy felpörgetett nap után relaxáljunk a fürdőkádban, jelentkezzünk be a kozmetikusunkhoz, vagy lepjük meg magunkat is valamilyen aprósággal.
• Sokat spórolhatunk, ha saját készítésű ajándékokkal lepjük meg barátainkat, szeretteinket. Karácsonyi ötlettárunkban számos dekorációs- és ajándékötletet talál, melyeknek elkészítése önmagában is öröm!  
• A készülődésbe nyugodtan be lehet vonni a gyerekeket is. A nagyobbacskák kifejezetten örülnek az olyan felelősségteljes feladatoknak, mint például a csomagolópapír megvásárlása.  

TIPPEK A VÁSÁRLÁSHOZ

Hiába kezdődtek el az üzletekben már november végén a karácsonyi akciók, sokan mégis még december 24-én is ajándékok után szaladgálnak, pedig ez ügyes szervezéssel elkerülhető.

• Először is készítsünk költségvetést: írjuk össze, mennyit akarunk (tudunk) ajándékokra költeni és különítsük el az erre a célra szánt pénzt!   
• Készítsünk listát a megajándékozandó személyekről! a lista elejére tegyük azokat, akik számunkra a legfontosabbak, a végére pedig a "kötelező feladatokat": nem túl közeli ismerősöket, kollégákat. Találjuk ki, kinek mit adunk! Ha arra várunk, hogy a céltalan nézelődés közben majd megszáll minket az ihlet, annak szinte biztosan céltalan kapkodás, rohanás lesz a vége, s a végén valami teljesen haszontalan és/vagy sablonos ajándékot teszünk a fa alá. Ajándékötletekhez kattintson ide>> 
• Minél korábban kezdjük el beszerezni az ajándékokat, hogy elkerüljük a tömeget és a felesleges idegeskedést.
• Ajándékvásárláskor ne felejtsük el eltenni a blokkokat, hiszen még a leggondosabb mérlegelés után is előfordulhat, hogy nem lesz jó az ajándékba adott ruha mérete, vagy egy bizonyos könyvből kettőt is kapott az illető. Tegyük biztos helyre a műszaki cikkek garanciapapírját is.   

ÜNNEPI NAGYTAKARÍTÁS

• Bár tény, hogy a karácsony előtti nagytakarításnak egyszerre szokás nekiugrani, erre nem mindenkinek van ideje. Szükség esetén apránként, részfeladatokra bontva is rendbe tehetjük a lakást; egyik nap például mossuk le az ablakokat, másnap következzen a portörlés, stb.    
• A hűtőszekrényt részesítsük különleges bánásmódban, elvégre minden "’tudására" szükség lesz az elkövetkező napokban: engedjük le, majd alaposan törölgessük át.
• Sok feladatot - például a portörlést vagy a pakolást - a gyerekekre is rábízhatjuk.
• Ha minden tiszta, díszítsük fel a lakást, hiszen a karácsonyi hangulathoz ez is hozzátartozik. Dekorációs ötleteket Karácsonyi ötlettárunkban is talál. Ha másra nincs időnk, egy fonott tálat béleljünk ki fenyőággal, tegyünk bele gyömölcsöket és diót, s helyezzünk el néhány piros mikulásvirágot a lakásban!

A KARÁCSONYI MENÜ

• A kiadások tervezésekor ne hagyjuk ki a számításból az ünnepi menü költségeit sem!
• Sok hozzávaló jóval előre megvásárolható, így elkerülhető, hogy az ünnep előtti utolsó napokban még élelmiszerek után is szaladgáljunk kelljen. A húsokat például már most megvehetjük és lefagyaszthatjuk, de a sütemények alapanyagait is érdemes most beszerezni.   
• Ráhangolódásképpen vásároljunk néhány receptmagazint, amelyek ilyenkor tele vannak jobbnál jobb ételek leírásával. Ha ragaszkodunk is egy-két hagyományos ételhez a karácsopnyi asztalon, érdemes kipróbálni minden évben valami újat, legyen szó főételről vagy aprósüteményről; ezek elkészítése kellemes kikapcsolódás lehet.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen az Alacsony-Tátrában

Az Alacsony-Tátra neve csalóka, hiszen jó háromszor olyan magas hegységről van szó, mint a Bakony. Tovább olvasom