Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Hogyan álljak talpra az elbocsátás után?

„A főnököm hétfőn reggel minden előzetes bejelentés nélkül behívatott az irodájába..."

„A főnököm hétfőn reggel minden előzetes bejelentés nélkül behívatott az irodájába. Megdicsérte az eddigi munkámat, elmondta, mennyire elégedett volt a teljesítményemmel, de sajnos mindezek ellenére meg kell válnia tőlem. Csak álltam némán, hosszú perceken keresztül és fogalmam sem volt, hogy mit tegyek. Több mint tíz éve dolgoztam ennek a cégnek, a mindennapjaim részévé vált. Mivel váratlanul ért a bejelentés, még időm sem volt mást keresni és őszintén szólva most még nem is vagyok erre képes. Mit tegyek, hogy ismét talpra állhassak és képes legyek újult erővel másik munkahelyet keresni? Hogyan közöljem a családommal a kellemetlen hírt?"

A lényeg, hogy ne veszítse el pozitív önértékelését. Az állás nélküli ember legtöbbször teljesen haszontalannak, csökkent értékűnek érzi magát. A személyes kudarcokon túl a menedzsereket még a hatalom és a presztízs elvesztése is kínozza, mivel kénytelenek feladni egzisztenciájukat. Azok járnak a legjobban, akik kellően ki tudják dühöngeni magukat. Az érzelmeit, problémáit magába fojtó típus még inkább igényli a beszélést, habár nehezen nyílik meg a legjobb barátai előtt is. Ha sikerül feldolgozni a sokkot, kezdődhet a tevékeny időszak. Először is próbálja megérteni, hogy a munkanélküliség nem az ön hibája és ez az állapot nem szégyen!

Keressen őszinte beszélgetőtársat, akinek kitárulkozhat!  Illeszkedjék be az új helyzetbe, gazdálkodjon ésszerűen a szabadidejével. Sose maradjon tétlenül, mindig kösse le magát valamivel. Ne maradjon háttérben, hanem keresse a barátokat, a társaságot, a régi diáktársakat, illetve maradjon kapcsolatban valamennyi ismerősével. Ha nem sikerül főállást találnia, vállaljon időszakos munkát vagy külső megbízásos jogviszonyt. A lényeg az, hogy kösse le magát és maradjon a munka világában.

Dr. Pintér Zsolt karrier-tanácsadó

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan éljük túl a készülődést?

Íme néhány ötlet, hogyan kerülhetjük el, hogy a legszebb ünnep fölösleges stressz-forrássá váljon! Tovább olvasom