Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Hogyan adózzon, aki nincs bejelentve?

Egyre többen élnek vele, ezért érdemes tudni: visszaüthet az „elspórolt” járulék.

Valóban sokan lehetnek (vannak), akik bejelentés nélkül dolgoznak valamely munkahelyen, mert csak így jutnak munkához, megélhetéshez. Munkaadójuk így „spórolja meg" adó- és járulékfizetési kötelezettségeit.
A munkavállaló, ha akar (törvénytiszteletből, nyugodt lelkiismeretéért), így is fizethet adót.

Az egyik változat, hogy ha egyébként jövedelméről kap valamiféle elszámolást, annak alapján maga kiszámíthatja adóját. Őszintén szólva nem jár jól, hiszen az elmúlt évben kapott jövedelméből munkaadója (bejelentés híján) nem vont le adóelőleget, így most a teljes összeget kellene fizetni. Nem ritka, hogy a bejelentés csak minimálbérre szól, ám megállapodás szerint a munkavállaló ennél több pénzt kap. Az adóalap itt értelemszerűen a minimálbér.

A munkavállaló az adóhivatalnál tehet írásos bejelentést, hogy munkáltatója nem fizet utána adót. Az APEH természetesen kivizsgálja az ilyen bejelentéseket, megállapítja a munkaadó kötelességszegését. Ennek azonban igen nagy valószínűséggel az a következménye, hogy retorzióként a munkaadó azonnal kirúgja foglalkoztatottját, az munka és jövedelem nélkül marad.

A munkavállaló számára nem is annyira az adó-, inkább a járulékfizetés (egészségbiztosítás, nyugdíj) elmaradása a kényesebb ügy. Lapunkban már foglalkoztunk vele, most csak röviden említjük: akinek nincs bejelentett munkahelye, úgymond „háztartásbeliként" fizethet egészségbiztosítási járulékot, hogy jogosult legyen az ellátásokra. Ez a minimálbér 9 százaléka. Nyugdíjjárulékra is köthet megállapodást a nyugdíjbiztosítóval. Ha több járulékot fizet, természetesen magasabb lesz a majdani nyugdíj is.

Tapasztalat, hogy egyre többen érdeklődnek az említett járulékfizetési lehetőségek iránt – ezt az érvénybe lépő törvények (pl. egészségügyi ellátás) is kikényszerítik.

Jutasi Ferenc

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neonáci tüntetőkkel csapott össze a cseh rendőrség

A dél-morvaországi metropolis polgármesteri hivatala által korábban engedélyezett akció keretében a… Tovább olvasom