Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: nyilvánosságra hozzák a hittanra való jelentkezés szabályozását

Napokon belül nyilvánosságra hozzák a szeptembertől a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint az etika oktatására való jelentkezés szabályozását.
Napokon belül nyilvánosságra hozzák a szeptembertől a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint az etika oktatására való jelentkezés szabályozását - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden a Szentimrevárosi esték rendezvénysorozat keretében Merre tart az oktatás? című előadásában.

Mint mondta, ezen az oktatási területen is változatos pedagógiai módszerekre lesz szükség, továbbá a tanároknak hiteleseknek kell lenniük a diákok számára, és a gyerekeket "cselekedtetni" is kell, hogy megtapasztalják: "jót tenni jó".

Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy mintegy ötven iskolákban egy hónap múlva kipróbálják a tanfelügyeleti modellt, a nyár elején pedig a tanárok jelentkezhetnek az ilyen irányú képzésre.

Az államtitkár hangsúlyozta: a pedagógiai tanácsadás állami feladat lesz, és egységesen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítása alá kerülnek a pedagógiai intézetek. Megjegyezte, hogy a pedagógiai szakszolgálatoknak eddig nem volt szakmai kontrolljuk, ezeket pedig fokozatosan szintén a Klik felügyelete alá vonják.

Szólt arról is, hogy a tankönyvféleségek száma bizonyosan csökkeni fog, mert "semmi nem indokolja, hogy 16-féle engedélyezett tankönyvből lehessen tanítani a 10. osztályban". A tankönyvek színvonalát a tankönyvbírálat garantálja majd - tette hozzá.

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a pedagógus-életpályamodell "valódi fordulatot jelent", mert évtizedek óta adós a politika azzal, hogy a pedagógusok munkáját jobban szabályozza és előrehaladását garantálja. Így bruttó 135 ezer helyett 196 ezer forint lesz a kezdő tanárok fizetése, a kutató tanároké pedig az egyetemi oktatókéhoz lesz hasonló.

Kitért arra is, hogy a hat nagy pedagógus-szakszervezetből öttel már megállapodtak, egy "kis létszámú szakszervezet maradt", amely továbbra is a sztrájkban látja a megoldást. Ezzel a szakszervezettel is munkacsoporti, szakértői szinten tárgyalnak, a nézetek azonban eddig nem közeledtek egymáshoz - jegyezte meg.

A magyar társadalom egyik legnagyobb problémájának nevezte, hogy "sok ember elszokott a munkától", s amíg ezt nem oldják meg, "nem lesz igazi felemelkedés", ez utóbbihoz pedig az oktatásnak hozzá kell járulnia.

Előadásában elismerte, hogy a mindennapos testnevelés feltételei jelenleg még nem mindenhol adottak, de "nem szabad hagyni, hogy a testnevelésórák elmaradjanak".

Az állami fenntartásba vétel indokaként említette, hogy korábban "megengedhetetlenül nagyra nőttek a különbségek az iskolák között", mert az azokat fenntartó önkormányzatoknak nem voltak azonos lehetőségeik, most viszont szeretnék elérni, hogy minden gyermek "ugyanazokban a művelődési javakban részesüljön".

Hoffmann Rózsa rámutatott: az iskolák átadás-átvételének minden szabályát nem lehetett előre meghatározni, voltak is kezdeti problémák, ezek száma azonban folyamatosan csökken. Kiválónak mondta ezen a téren a kormánymegbízottak, a tankerületi igazgatók és polgármesterek közötti együttműködést.

Az államtitkár szólt arról is, hogy "a tanügyi igazgatásban eddig sokkal többen dolgoztak" - több mint háromezren -, mint jelenleg a Klikben, ahol alig több mint kétezer lesz a végső létszám.

Az est házigazdája Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára volt, Csizmadia László, a Civil Együttműködési Tanácskozás Fórum elnöke pedig köszöntőjében arról beszélt, hogy nemzeti társadalmi szerződést készítenek, amelyet "a népfelség alapján" határoznak majd meg az állampolgárok.Olvasóink írták

  • 2. Valaki 2013. február 13. 16:58
    „Je embermentes, a 8-adik pontot is pont rátok komcsikra szabták. :)))”
  • 1. embertelen 2013. február 13. 08:54
    „Üdvözlendő dolog a hittanoktatás, én is jártam rá, pedig nem volt kötelező. Remélem, utólag a KDNP-és képviselők is beíratkoznak rá és végre módjuk lesz elsajátítani a tízparancsolatot. Elsősorban a 7. és a 8. parancsolatokra gondolok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a busók télűző fesztiválja Mohácson

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a zord évszakot jelképező koporsó elégetésével véget… Tovább olvasom