Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Hoffmann: páratlan siker a diákok közösségi szolgálata

A köznevelésért felelős államtitkár szerint páratlan siker az a kezdeményezés, amely a középiskolásoknak közösségi szolgálat elvégzését írja elő az érettségi feltételeként.
Hoffmann Rózsa hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján  kiemelte: a diákok legalább 50 órában végeznek szolgálatot másokért,  segítenek olyanoknak, akik arra rászorulnak, végeznek olyan  tevékenységet, amelyre a közösségnek szüksége van. A középiskolák  egynegyedében a diákok már megkezdték a közösségi szolgálatot -  tette hozzá.  

Az államtitkár emlékeztetett: általában tetszés övezte a  kezdeményezést, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sikeres az akció,  nagy az érdeklődés az iskolák részéről. Több tanintézményben már a  törvényi előírás előtt gyakorlat volt a közösségi szolgálat -  jegyezte meg.  

Közölte: a program megvalósításába fontos partnereket,  szervezeteket is bevontak, egyebek mellett a kultúra, a  katasztrófavédelem, a környezetvédelem területéről, továbbá oktatási  intézményeket.  

Az eseményen, amelyet a XII. kerületi Vakok Batthyány László  Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola épületében  tartottak - ahol szintén segítenek középiskolások -, az államtitkár  hangsúlyozta: a diákok maguk választhatják meg a szolgálat formáját,  az iskolák dolga a szervezés. Az intézményeket arra buzdítják, hogy  a gyermekek akaratának engedve segítsék a munkaórák végzését - fűzte  hozzá.  

Hoffmann Rózsa úgy vélte, a közösségi szolgálat elvégzését  "olyan nagyon nem is kell ellenőrizni", az eddig tapasztalatok  ugyanis azt mutatják, hogy a diákok szívesen végzik ezt a munkát,  mert még ha kezdetben idegenkedtek is a feladattól, időközben  megtapasztalták, hogy "adni jó dolog". Hozzáfűzte: az eddigi  tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fiatalokban megvan a segíteni  akarás.  

Az államtitkár arra is kitért, hogy december 5. az önkéntesség  világnapja, ebből az alkalomból a köznevelésért felelős  államtitkárság azoknak a középiskoláknak, amelyek eddig a  legintenzívebben kapcsolódtak be a programba, elismerő oklevéllel  köszöni meg tevékenységüket.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban közölte: a megújult  Nemzeti Alaptanterv egyik eleme az önkéntességet támogató,  kötelezően előírt iskolai közösségi szolgálat. Az érettségi  bizonyítvány kiadásához 2016-ban már nélkülözhetetlen az 50 óra  közösségi szolgálat teljesítése, amelyet három év alatt lehet  elvégezni.

Olvasóink írták

 • 4. dödike 2013. november 19. 15:43
  „Aki benne van vagy belelát ebbe a KLIKK rendszerbe az tudja és érzi a bőrén igazán hogy mekkora baromság ez az egész.Iszonyatos sok papírmunka felesleges adatszolgáltatások hatalmas vízfej.”
 • 3. öröksoproni 2013. november 19. 14:11
  „1-hez
  Az jó lenne, a mi iskolánkba sem érkeztek meg a hiányzó tankönyvek, munkafüzetek.

  Rózsika néninek minden siker, ami kipattant az agyából, mert süket és vak a valóságra.”
 • 2. kerteszb 2013. november 19. 09:02
  „Kötelezővé tétel = hatalmas siker. Pont a fidesz - magyar szótárba való.”
 • 1. dacista 2013. november 18. 17:32
  „Talán a közösségi szolgálat keretében megpróbálhatnák előállítani és eljuttatni az iskolákba a még mindig hiányzó tankönyveket. Mindenki jól járna, a diákoknak lenne könyve, az érettségire készülőknek meg teljesítve lenne az előírás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a Haiyan áldozatainak győjtenek az internetes csalók

Csalók gyűjtenek adományokat a Fülöp-szigeteket sújtó tájfun után indult nemzetközi segélyezést kihasználva - figyelmeztetett a Symantec. Tovább olvasom