Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Hoffmann: nem zárunk be egyetemet

Nem felelnek meg a valóságnak az egyes felsőoktatási intézmények bezárásáról felröppent hírek; ilyen kormányzati szándék nem volt, nincs és nem is lesz - közölte az oktatási államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Hoffmann Rózsa rektorokkal tartott megbeszélése után azt mondta, az intézményvezetőkkel "közösen kell keresnünk azokat a lehetőségeket, hogy hogyan lehet megfelelni annak a szempontnak, hogy ne 210 helyen elaprózott, több mint 300 szakon folyó képzés" legyen a felsőoktatásban, ami "irracionális, gazdaságtalan" és a minőségi elvárásoknak sem felel meg.

Szavai szerint még májusban elkészül az államtitkárság javaslata a felsőoktatási törvényre vonatkozóan. "Bízom benne, hogy a kormány is tárgyalni fogja érdemben" - mondta Hoffmann Rózsa, hozzátéve, hogy valószínűleg már ezen a héten lesznek további konzultációk a témában "a kormány egyik-másik szereplőjével".

"Nyilvánvalóan nem lesz öröm egyik vagy másik egyetemnek, főiskolának előbb vagy utóbb azzal szembesülnie", hogy valamelyik szakját vagy karát meg kell szüntetnie, mert "nem tartható, hogy ugyanazon a szakon az országban húsz-harminc helyen folyik képzés" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Kérdésre válaszolva elmondta: az államtitkárság számára lényeges, hogy az értékes és a társadalmi szempontból fontos képzések megmaradjanak. "Hogy ez milyen szerkezetben marad meg, az másodlagos kérdés", ezeket a lehetőségeket pedig a rektorokkal megtárgyalják - hangsúlyozta.

Annak a vélelmének is hangot adott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) bezárásáról a hírek azért röppenhettek fel, mert első körben a kutatóegyetemek vezetőit hívták meg a tárgyalásokra, és ebbe a körbe nem tartozik bele ez az egyetem. "Ettől kezdve megindultak a találgatások", és akkor jöttek azok a vélekedések, hogy "az esetleges átszervezés bezárást eredményez" - mondta.

Az [origo] május 4-i cikke szerint a találkozón a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetője vett részt.

Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár ehhez kapcsolódóan megjegyezte: Mészáros Tamás, a BCE rektora a megbeszélésen elmondta, a 2000. évi integráció során "nagyon komoly kezdeményezéseket éltek át ők maguk", szó volt akkoriban az ELTÉ-vel, és a Műegyetemmel végrehajtandó szorosabb együttműködés lehetőségéről is.

Hoffmann Rózsa leszögezte: "az egyetemek alapítása a parlamentnek a dolga", a felsőoktatási törvényben pedig nevesíteni kell az egyetemeket és a főiskolákat. Amíg nem hozzák meg végérvényesen a törvényt, addig nem alakul ki a felsőoktatási intézmények végső névsora sem. A most kidolgozás alatt álló felsőoktatási törvényben benne van az a lehetőség is, hogy a felsőoktatási struktúra nem változik - mutatott rá.

Az államtitkár közlése szerint hosszú konzultációsorozat első fázisának értek kedden a végére, amely során valamennyi állami egyetem és főiskola rektorával találkoztak. Ezek véleményfelmérő megbeszélések voltak, az elhangzottakat az államtitkárság összegyűjti, a maguk számára is strukturálják, s ezután újra konzultálnak a rektorokkal.

A felsőoktatási intézményekkel együttműködve, az ő véleményüket kikérve "leszünk kénytelenek meghozni azokat a döntéseket", amelyek a versenyképes, magas színvonalú, de racionálisan és átláthatóan működő rendszer kiépítését eredményezik majd - mondta Hoffmann Rózsa.

Dux László arról is beszélt, hogy a felsőoktatási intézmények fenntartása jelentős áldozatokat kíván az adózók részéről, az ország gazdasági helyzete pedig pillanatnyilag nem tesz lehetővé nagyobb ráfordításokat, "sőt a ráfordítások szűkítésével kell számolni a Széll Kálmán Terv keretében". A cél, hogy "a lehető legkevesebb értéknek a csorbításával tudjuk ezt a nehéz időszakot átélni", ebben pedig "nagyon együttműködőeknek mutatkoznak a felsőoktatási intézmények".

Olvasóink írták

 • 13. pozdorja 2011. május 11. 16:57
  „Mindig ez megy ebben az országban.
  Megvan a tény, hogy valami rosszul működik, meg kellene változtatni.
  Összeülnek szakértők és kevésbé szakértők kitalálják hogyan lehetne javítani a dolgon. Közhírré teszik és akkor jönnek a nyüszítők akiknek kisebb-nagyobb mértékben sérülnek az érdekeik a változással. A kormány meg meghátrál, visszavon, ´bársonyos´-ít. Nem lesz itt javulás amíg ez meg nem változik...”
 • 12. Griffin 2011. május 11. 12:00
  „"szegény" Rózsikát odatették golyófogónak, egyik héten ezt mondja, másik héten azt, bohócot csinálnak belőle, de hát aki a hatalomhoz dörgölőzik, számítson rá, hogy büdös lesz előbb-utóbb”
 • 11. Goldmund 2011. május 11. 09:52
  „Magunk közt szólva: jogászból és közgazdászból tényleg túlképzés van az országban.”
 • 10. anonimus 2011. május 11. 09:49
  „Az Audi majd barom lesz egy önálló intézményt (adminisztrációval, épületekkel, rezsivel fizetésekkel) fentartani. Neki elég ha fejleszthet, de h nem fog önálló intézmény felvállalni az tuti...”
 • 9. makaay777 2011. május 11. 09:47
  „ha az audira várnak h majd finanszírozza az egyetemet akkor ezek igen h....-k
  ezek azt hiszik h mindent megtehetnek? örüljenek h ilyen cégek egyáltalán még az országban vannak és nem indiában vagy más helyen....
  pont a Sze-t kell bezárni, aki olyan közgazdászokat és műszaki embereket képez, akiknek a 94% 1 éven belül el tud helyezkedni???? ezek nem normálisak de ezt eddig is tudtuk csak most bizonyították is”
 • 8. Peat85 2011. május 11. 08:44
  „Én úgy hallottam, hogy az Audinak úgy adnák át, hogy a közgazdász és jogász képzést megszüntetnék. Csak a műszaki kar maradna meg.”
 • 7. calico 2011. május 11. 08:28
  „Na most, kérem szépen, ha a a "ráfordítások szűkítésével kell számolni" (= megszorítás, elvonás, a gyöngébbek kedvéért), akkor annak kétféle kimenetele lehet (és/vagy relációban):
  1. a források szűkítése az oktatás színvonalának rovására megy. A vezető cégek nem itt alapítanak majd világszínvonalú laboratóriumokat, kutatási központokat, a nemzetközi projektek jó része elúszik, a diplomás pályakezdő a munkaerőpiacon egyre inkább értéktelenebbé válik.
  2. a források szűkítése a felsőoktatásban résztvevők számának csökkenését vonja maga után. Szakok szűnnek meg, oktatók kerülnek az utcára, a hallgatói létszám csökken.
  Mindezt természetesen a racionalizálás, a struktúrális reform égisze alatt fogják majd propagálni a narancsosok. Figyelemre méltó az is, hogy a helyettes államtitkár úr milyen vehemenciával hangolja a népet az egyetemisták ellen: "a felsőoktatási intézmények fenntartása jelentős áldozatokat kíván az adózók részéről", de azért a rektorokkal már fél összeverni a port: "nagyon együttműködőeknek mutatkoznak a felsőoktatási intézmények".”
 • 6. machers 2011. május 10. 22:57
  „Ha az eddigi kommunikációs stratégia szellemében nyilatkozott, akkor ez azt jelenti, hogy bezárják!”
 • 5. kisokoska 2011. május 10. 22:07
  „Mégis mit gondolnak? Az Audiról hány bőrt lehet lenyúzni? Végén még fizetést is csökkentik a magyar valóság alapjára, mert, hogy a nyereségéből nem ad az biztos. Csak halljuk: nincs megszorítás emberek, csak jól megadóztatjuk a multikat, igaz Ők drágábban adnak mindent mint az anyaországban.”
 • 4. Sagittarius 2011. május 10. 21:42
  „Mi az hogy nem?? Zárjátok csak be legalább felét! Mi a franciskát kezdünk évente 150ezer főiskolát végzett munkanélkülivel??”
 • 3. Dirac 2011. május 10. 21:32
  „"Nem lesz gázáremelés."”
 • 2. bobo 2011. május 10. 20:58
  „",,Mindenki elmondta, hogy a legjobb lenne úgy hagyni a képzéseket, ahogy most vannak, mire az államtitkárasszony azt válaszolta: a jelenlegi helyzet nem igazán tükrözi a nemzetközi versenyképességet, ezért a most összegyűlt intézmények mindegyikében változás lesz. Ez lehet integráció, magánegyetemmé válás, a költségtérítés kiterjesztése, egyes szakokon az állami finanszírozás eltörlése, de meg kell mondjam: a Corvinus egyetemnél nem volt ilyen értékelés" - mondta el Mészáros.

  ,,Nem értékeltek bennünket, nem volt konkrétum, hogy mért kéne felosztani a Corvinust. Más egyetemeknél volt ilyen, például Kaposvárnál, ahol 0,33 a bölcsészképzés részesedése, vagy Győrnél, ahol két egyetem van egy városban."
  http://index.hu/belfold/2011/05/10/a_feldarabolashoz_en_nem_adom_a_nevemet/”
 • 1. bobo 2011. május 10. 20:47
  „"A Hírszerző információi szerint a Széchenyi Egyetemtől a kormány megvonná a teljes állami támogatást, és felajánlaná az Audinak, hogy ha beszáll a finanszírozásba, akkor megmaradhatna az iskola."

  http://hirszerzo.hu/belfold/20110510_hallista_egyetem_hoffmann”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita után a fagyasztóba tette az eszméletlen idős férit

Két ittas férfi veszett össze Kiskunhalason. A tettlegesség végén az idősebb férfi elájult, a fiatalabb - gondolván, hogy meghalt - egy fagyasztóládába rejtette a testet. Tovább olvasom