Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Hoffmann: helyi szinten kísérik figyelemmel az iskolák átvételét

Az oktatási intézmények állami fenntartásba vételének elsősorban helyi szinten lesz monitoringja, mivel a felmerült problémákat ott lehet a leghatékonyabban megoldani, ahol születtek - mondta az oktatási államtitkár szerdán Budapesten.
Változatlanul úgy látják, a folyamat rendben zajlik - erősítette meg Hoffmann Rózsa, miután szerdán a fővárosban egyeztetett a pedagógusok sztrájkbizottságában részt vevő és a megállapodást előző héten aláíró szakszervezetekkel, valamint két másik tömörüléssel. A politikus ismét sikeresnek nevezte az átalakítást, közölte azt is, minden egyes tankerületben, ahol jártak, arról győződött meg, hogy a felmerülő kérdésekre legkésőbb egy napon belül megtalálták a megoldást.

Jelezte, ha helyi, járási szinten nem sikerül megoldani a problémákat, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdasági elnökhelyettese, illetve a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke is bekapcsolódik a folyamatba.

A köznevelési megyei fejlesztési tervekkel kapcsolatos előkészítő munka már hétfőn folytatódik - tette hozzá egy másik tárgyalási témát érintve.

A nyugdíjazás kérdésében próbálnak közös javaslatokat megfogalmazni a kormány számára - mondta Hoffmann Rózsa. Az MTI kérdésére azt felelte: háromezer körül van a kötelező nyugdíjazásban érintett pedagógusok száma, pontos adatok a közeljövőben várhatók.

A jogi lehetőséget megteremtik, hogy a szaktantárgyak oktatását - akár nyugdíjasokkal - biztosítsák a jövőben is. Egy a nyár után aktuálissá váló kérdésről van szó, addig pedig megnyugtatóan rendezik ezt a területet - ígérte. Az állami fenntartásba vétel egyik fontos célja, hogy garantálják minden gyermek számára az azonos színvonalú képzést - fűzte hozzá.

Hoffmann Rózsa összegzése szerint "teljes békében és jó hangulatban" zajlott a tanácskozás, a munkacsoportszintű egyeztetéseket pedig már jövő héten folytatják.

A találkozón a PSZ, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete és a Munkástanácsok pedagógus szekciója vett részt.

Szabó Zsuzsa, a PSZ alelnöke elmondta: kardinális kérdésnek tekintik a nyugdíjas pedagógusok helyzetét. A kötelező feladatellátás sok esetben nélkülük nem valósítható meg - állapította meg.

Kitért arra, hogy miután a szakszervezeti tagok jelen vannak az egyes oktatási intézményekben, nem kérdéses, hogy a monitoringbizottság tevékenysége hatékony lesz-e. Így a végrehajtás, az átadás-átvétel teljes folyamatában jelen vannak - fűzte hozzá.

Szólt még arról, hogy munkaanyagot állítottak össze az előző héten aláírt megállapodásról, arról, hogyan kell a mindennapokban értelmezni, és ezt az anyagot minden intézményhez eljuttatják.

Hozzátette: a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete és a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete is jelezte, támogathatónak tartja a szakszervezetek által aláírt megállapodást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten meghaltak egy balesetben az 51-es főúton Kiskunlacházánál

Feloldották a teljes útzárat az 51-es főút Dömsödöt Kiskunlacházával összekötő szakaszán, ahol… Tovább olvasom