Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hoffmann: 2014-től lehet az érettségi feltétele az önkéntes munka

Legkorábban 2014-től lehet az érettségi vizsgára bocsátás előfeltétele az önkéntes munka - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

A közösségi szolgálat, önkéntesség jelene és jövője az oktatásban című, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum által szervezett egész napos konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az államtitkár megjegyezte: a megújítandó érettségi előfeltételeként 50-60 óra kötelező közösségi munka előírását tervezik a középiskolások számára.

Hoffmann Rózsa hozzátette: jelenleg "talán inkább az 50 óra felé hajlunk", amit heti 2 óra rendszerességgel lenne célszerű elvégeznie a diákoknak. Ezt a tevékenységet az elképzelések szerint dokumentálni is kell majd.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. szeretem-a-hazám 2011. január 24. 08:46
  „Az önkéntes munka feltétellé szabását szükségtelennek és céltalannak tartom. Helyette javaslom inkább, hogy legyen gyakorlati vizsga olyan témakörben ami az önálló ember mindennapos problémáit feladatait öleli fel, gondolok itt például csekk feladásra, önéletrajz készítésére, adóbevallás készítésére, hivatalok,intézmények közti eligazodásra abban a tekintetben, hogy a fiatal egy adódó probléma esetén tudja, hogy hova fordulhat segítségért, ügyintézésért. Ezek a problémák a való élet problémái, ezek megoldása, az eligazodás képessége egy érettségizett embertől elvárhatóak, az önálló ember ismeretei és képességei. Ezt kéne inkább preferálni nem az önkéntes munkát amit úgyis leigazol majd valaki a fiatalnak anélkül, hogy azt bármit is csinált volna.”
 • 42. k-pityerke-k 2011. január 23. 16:23
  „"Kötelező önkéntes munka..." Nem ilyen dolgokban kéne szerintem szigorítani az érettségit. Azt jobban megérteném, ha tanulmányi átlaghoz kötnék. Most ugyanis az a tanuló is, aki kegyelem 2-esekkel megy érettségizni is leteszi az érettségit az esetek 99%-ában. Nem mindegy, hogy az illető keményen végigdolgozta az iskolai éveit, vagy csak az érettségi előtt húzott bele... Persze azért az érettségi osztályzatok így is tanúskodnak erről.”
 • 41. quaestor 2011. január 23. 15:52
  „Úgy gondolom, teljesen mindegy jelen esetben, hogy merről közelíted meg a dolgokat kedves kolombela.
  Hiába forgatod meg a szavakat, a végeredmény ugyanaz: nem végzel önkéntes, vagy kötelező közösségi munkát, akkor érettségi nuku. Innentől kezdve semmi különbség nincs az általad felvázolt megközelítési módok között, az csak filozófikus okfejtés.
  Én értelmeztem a cikkben leírtakat, rajtam kívül sokan mások is, és ugyanarra a végeredményre jutottak annyi különbséggel, hogy van aki ellenzi, van aki szorgalmazza az elképzelést. De te velem ellentétben nem gondoltad végig a dolgot.

  "Az érettség(i)hez meg hozzátatozik a közösségi szellem egy bizonyos szintje."
  Az (i) gondolom nem véletlenül került zárójelbe, ezzel pedig a "közösségi szellem egy bizonyos szintjét" az érettséggel párosítod. Akkor most a szakmunkások erkölcsi és szellemi érzéke aggályos? Mert írásod szerint ők azt a bizonyos szintet sem érik el...”
 • 40. kolombela 2011. január 23. 15:21
  „27. hozzászólás quaestor 2011.01.22. 21:54
  Nem az érettségihez kötik, hanem az érettségit kötik ehhez. Oriási különbség.
  Mielőtt háborogsz (fölöslegesen), előtte jó lenne értelmezni a cikkben elhangzottakat.
  Az érettség(i)hez meg hozzátatozik a közösségi szellem egy bizonyos szintje. Egyébként egyáltalán nem árt a mai fiatalságnak ez, hiszen rendkívül egoista világban élünk.”
 • 39. Csetneky 2011. január 23. 12:45
  „"Ezt a tevékenységet az elképzelések szerint dokumentálni is kell majd."

  Na, ezzel megint jött egy jó kis lehetőség a csalásra. A megfelelő emberek gyerekeinek már most előre meglesz a papír róla, a többi meg csinálhatja.

  Egyébként szerintem az idősek iránti tiszteletet nem a "kötelező önkéntes" munka során kellene elsajátítani, hanem a családban. Akinek ott nem sikerül, azon a "kötelező önkéntes" munka sem fog segíteni.”
 • 38. pancser 2011. január 23. 11:42
  „Gyűlöltem a kötelező társadalmi munkát és utólag is kiráz a hideg, ha rágondolok! Jó ha mindenki emlékezne, hogy milyen érzéssel járt kommunista szombatra. A kommunista eszme oda akart elvezetni bennünket, hogy öntudatból dolgozzunk, cserébe szükségleteink szerint nyúlhattunk volna a levesestálba. Ne keverjük ide a cserkészetet, az egy valóban önkéntes szervezet, aki oda belép azért teszi mert tetszik a tevékenysége.Nem az ingyenmunkával lehet a fiatalokat munkára nevelni, hanem avval, hogy ha a munkát tisztességesen és becsületesen elvégzed akkor azért megkapod a tisztességes bért. Hoffmann Rózsában keveredik a vallás és a kommunizmus közösség eszménye.”
 • 37. vikri 2011. január 23. 10:22
  „Nem vagyok H.Rózsa hívő, de jó ez az önkéntes munka dolog! Annyi kiegészítéssel, hogy nem csak az érettségihez, hanem a közép- és szakközépiskola mellett a szakmunkásképzésnél is működjön. Sőt korábban is lehetne - ez pl. nagyon jól működik a cserkészeknél (ld.USA), persze beléphetnének a képbe a szülők és nem utolsó sorban a pedagógusok, mint példamutatók... Persze a mi országunkban rosszul hangzik a "kötelező önkéntes"-ség, dehát majd megszokjuk.”
 • 36. pancser 2011. január 22. 23:31
  „Ne hordjunk össze itt hetet havat. A mai fiatalok sem rosszabbak mint az elődeik csak a körülmények mások. Senki nem vitatja, hogy nem baj ha közösségi munkát végeznek. Viszont bármilyen kényszerítés árt az ügynek, ez ugyanaz mint a KISZ építőtábor. Persze, hogy a magunk módján jól éreztük magunkat 17 évesen, de hogy nem örömmel, a küldetéstudattól hajtva mentünk az biztos, hiába volt a cuci propaganda. még egyszer mondom, a diák munkája a tanulás, dolgozni meg a legtöbb dolgozik nyáron. Rózsa asszony tartsa meg a malenkij robotját magának.”
 • 35. eheh 2011. január 22. 23:27
  „RickCartman

  <moderálva> diplomám van és két nyelven beszélek.... és nem kellett hozzá önkéntes munka.... valamint volt időm a haverokra is, mert nem másnak a munkáját végeztették el velem!!!! ingyen!!!”
 • 34. quaestor 2011. január 22. 23:21
  „30. hozzászólás IV.Béla 2011.01.22. 22:43
  Nem csak a középiskolások nem mutatnak tiszteletet, hanem általában a mai fiatalok túlnyomó többsége. Független attól, hogy 8 általános után hová ment tovább tanulni, vagy tovább tanul-e egyáltalán. Ezért hangsúlyoztam a szülői felelősséget ezen a vonalon is. Mert ha az a gyerek azt látja a szüleitől, hogy pl. a buszra felszállás alkalmával még lök is az idős emberen a segítségnyújtás helyett azon reményben, hogy előbb talál magának ülőhelyet, akkor mit vársz a gyerekétől?
  Azok a szülők is nagyjából a "társadalmi munka" kötelező időszakában nőttek fel és nézd meg milyen lett a gyerekeik szociális viselkedése. Hangsúlyozom, tisztelet a kivételnek, mert olyan is van.”
 • 33. RickCartman 2011. január 22. 23:13
  „32. hozzászólás eheh 2011.01.22. 23:06

  ezt a baromságot... doktorálni nem kell ahhoz a szaros érettségihez???" - ebből látszik, hogy neked olyan nincs, különben nem használnád ezt a jelzőt, tudnád az értékét.”
 • 32. eheh 2011. január 22. 23:06
  „ezt a baromságot... doktorálni nem kell ahhoz a szaros érettségihez??? lassan ott tartunk, hogy gyereknek mindere kell, hogy legyen ideje, csak arra nem, hogy gyerek legyen...!!!!”
 • 31. Goy 2011. január 22. 22:53
  „Ekkora nagy baromságot.Önkéntessen kötelező!!!???”
 • 30. IV.Béla 2011. január 22. 22:43
  „26. Agent!

  A középiskolások semmiféle tiszteletet nem mutatnak az idősek felé. Hozzá kéne tennem, hogy tisztelet a kivételnek, de manapság "atomgáznak" számít, ha valaki átsegít egy nénit a zebrán vagy lesegíti a csomagjaival a buszról. Középiskolában elkezdeni "átnevelni" a gyereket óriási nagy felelőtlenség lenne, pont amiatt, hogy mivel addig nem alakult bennük semmi felelősség az idősek iránt, ott már nem fog, és bizony többet ártana ez a tervezet, mint használna. Egy lázadó, magát felnőttnek képzelő gyereket a mai pedagógusokkal, akiknek egyre kevesebb tekintélye van, átnevelni - úgymond lehetetlen. Szerintem, ha korábban kezdenék és már az általános iskolában felső tagozatában küldenék őket azokra a helyekre, amiket említesz, valóban lenne remény.”
 • 29. quaestor 2011. január 22. 22:17
  „15. hozzászólás georgbob 2011.01.22. 18:47
  "Elég földhözragadtak vagytok, ha csak a szemétszedést tudjátok elképzelni önkéntes feladatként...."
  Persze hogy földhözragadtak vagyunk, mitől is kéne a föld felett járnunk 5 centivel? A realitás talaján nem ér annyi meglepetés...

  17. hozzászólás gyuggyerca 2011.01.22. 20:05
  "5:Én 25éves vagyok és már több mint 5éve önkéntes munkát végzek egy egyesületnél,és higgyétek el jó az amikor a másiknak tudunk segíteni!!!"
  Ez idáig rendben van, le a kalappal előtted, de miből gondolod, hogy egyfajta kötelező erővel bíró (előfeltétel) kikényszerített (már ha akar érettségizni) meló mindezt fogja eredményezni. Véleményem szerint ez nevelés kérdése, ami lényegében szülői feladat. Legalábbis számomra egyértelmű, hogy az alapvető illemre megtanítom a gyerekeimet és módszeresen meg is követelem tőlük, ezen túlmenően következetesen nevelem arra őket, hogy az állatokba és gyengébb embertársainkba (gyerekek, idősek, elesettek) nem "rúgunk" bele, hanem segítünk nekik.”
 • 28. szabo1936 2011. január 22. 22:00
  „1945 elot voltak LEVENTEK kotelezo volt!”
 • 27. quaestor 2011. január 22. 21:54
  „Jó, rendben, nem károgunk, mi károgók. De arra válaszoljatok akkor, hogy miért érettségihez kell az ilyet kötni?
  Miért nem kötik egy szakma megszerzéséhez is például? A szakmunkás fiatalokat pl. miért hagyják ki ebből az áldásos, önzetlen tevékenységből?
  Vagy náluk automatikus a fejlett tiszta erkölcsi érzék, etikus viselkedés, csak az érettségizőknél vonható ez kétségbe?
  Egyébként meg bármerről is nézitek a dolgot, önkéntes közösségi munka elnevezést kapta ez a hülyeség, de mivel az érettségi előfeltétele, ezért nagyon is kötelező. Már amennyiben a diák szeretne leérettségizni, és nyilvánvalóan ezért járt iskolába, ezért taníttattják a szülei, nem?
  Ha biztosan csak az öreg emberek megsegítésére irányulna a dolog, szerintem senki nem háborogna rajta, de akkor is úgy lenne fair, ha az nem csak az érettségi előfeltételeként jelentkezne kritériumként.”
 • 26. Agent 2011. január 22. 21:33
  „Egyébként meg atom módon félre van magyarázva az egész, mivel KÖZÖSSÉGI munkáról van szó, értsünk ez alatt időseknek való segítést, kórházban segédmunkát, szociális otthonban - semmi probléma nincsen ezzel marhára ráfér, hogy az ifjú jampecok magukra kapjanak egy kis szociális érzéket, meg lássák, hogy egyszer ők is megöregszenek és majd mennyire hálásak lesznek, ha valaki foglalkozik velük.
  Meg legye szó bármi munkáról, kezdve a szemétszedéstől, aki nem piszkolja be a kezét rendszeresen fizikai munka során az soha nem lesz életre való, bármely szakmában elismert ember.”
 • 25. pancser 2011. január 22. 21:03
  „Nem azzal van a gond, hogy dolgoznak. Én is dolgoztam nyári szünidőben. Amit utáltam a kötelező építőtábor, ami elvben nem volt kötelező de... jó ha volt, továbbá az őszi mg-i munkák. Ezek nem megszerettették a munkát hanem megutáltatták. Hoffman Rózsa ez az élettől messze álló asszonyság kényszermunkát akar, amit önkéntesnek nevezne. A Fidesz remélem útját állja ennek a buta ötletnek. A diák elsősorban tanuljon, az az ő munkája amellyel az életre készül.”
 • 24. Agent 2011. január 22. 20:57
  „Jeah, általánosban a kekszgyárban, meg a kommunálisnál (parktakarítás) nyomtuk a melót, kötelezően, jó volt.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz - Lassan csökken az elöntött terület a Tiszántúlon

Egy nap alatt mindössze fél négyzetkilométerrel (50 hektár) csökkent a belvízzel borított földek… Tovább olvasom