Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Hódító mozdulatok a harmónia jegyében

Közel száz hastáncos lány, asszony ejtette rabul a minap a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ közönségét. Bizonyították, ugyanakkor egyhangúan állítják: a hastánc nemcsak kitűnő hobbi, de esztétikai, egészségügyi szempontból is rendkívül hasznos lehet.

Az Ezeregyéjszaka meséiből előadott pompás részletek visszaröpítették a nézőket az időben, ám a színpadon fellépő lányoknak, anyukáknak ezúttal a férjek, a kis- és nagyobb gyermekek, valamint a jó barátok, barátnők tapsolhattak. Kissné Gabi öt éve tanítja a hölgyeket hastáncolni, s mint mondja, hétről hétre egyre többen jönnek. Nincs titok, mindenféle szakma és korosztály képviselői megfordulnak a Fatime hastánciskolában.

– A hastánc egészségügyi és lelki szempontból is nőiessé tesz ebben a meglehetősen erőszakos, férfias világban – vallja Kissné Gabi. – Nálunk nincs vallási meggyőződés, politika, s a kilók sem számítanak. Különböző betegségekre, a lumbágóra, nőgyógyászati vagy gerincbetegségre is hasznos lehet a tánc. A tagokat baráti szálak fűzik össze. Nincs rivalizálás. A ruhák csábítóak, férfitól még nem hallottam, hogy ez ne tetszene...

Egyenruhát váltott


Tigrismintás kis felső, fel-fellibbenő muszlinszoknyácskával... Ezt váltotta fel kis időre az egyenruhával Ilauszkiné dr. Pokornyi Katalin, a Győri Határőr Igazgatóság szóvivője, aki elárulta: a konditeremnél jobban izgatja az Ezeregyéjszaka koreográfiája. A mozgáson, a stresszoldáson túl az sem utolsó, hogy a jelmezzel a párját is elbűvöli.

– Hetente egy alkalom a hastánc, ez az időmbe még valahogyan belefér – árulta el a sajtószóvivő, aki látható összhangban és lelki harmóniával lépett színpadra a többiekkel. – A lelkesedésünk a 45 kilóstól a molettebbekig töretlen.

„A nagypapa vitt el"


A tízéves Bernadett egy éve hastáncol, igazából a nagypapáját kérte fel a közvetítésre. A mindenre kapható papa azonnal intézkedett: beszélt a hastánciskola vezetőjével, ruhát varratott, elkísérte a kis unokáját a próbákra. Hetek, hónapok eredménye volt a mostani debütálás, s a közönség soraiból természetesen nem hiányozhatott a nagypapa, de még az unokatestvérek sem.

Andi egyedül is fellép

Bodogán Andrea visszatérő hastáncos, aki hét éve kezdett táncolni, munkája miatt azonban két évet kihagyott. A hobbi utáni vágy, a mozgás öröme azonban újra a próbaterembe szólította a fiatalasszonyt, aki nem titkolja: férje a legnagyobb kritikusa, s előfordul, hogy párja kezeli a zenét, Andi pedig táncol.

– Cserébe szép mozgáskultúrát kap az ember, ha tehetném, naponta táncolnék – sorolta Andrea. – Nincs súlyhatár, a molettebb hölgyek is megpróbálhatják. A termékenység táncánál kifejezetten előny a szép, kerek csípő, és olyan rejtett erőket mozgósít, amely hasznos lehet a házaséletben, a szülésnél, ráadásul karcsúsít.

Topon a nőiesség

A hastáncruha lényege a csípőmozgás hangsúlyozása, ezért a színes, fényes kendőket pluszban még rojtokkal, ékszerekkel díszítik, alul pedig szoknyát vagy bő nadrágot viselnek a lányok. Felül szintén kedvelt a flitteres, fényes díszítés, a feltűnő ékszer. Nálunk nincs vallási meggyőződés, politika, s a kilók sem számítanak. A ruhák csábítóak, férfitól még nem hallottam, hogy ez ne tetszene...

Harcsás Judit

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereséget szenvedett válogatottunk Norvégiában

Súlyos vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott… Tovább olvasom