Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hó alatt a Dunántúl: felborult egy autó, két gyerek megsérült

Megsérült két gyerek, amikor árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi csütörtökön a 61-es úton Böhönye külterületén.
20:10 - Már csak nyolc alsóbbrendű út van lezárva Vas megyében

Tovább javultak a közlekedés feltételei Vas megyében, este hét óra után már csak nyolc alsóbbrendű útszakasz van lezárva hóátfúvás miatt - tájékozatta a Magyar Közút Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint a 8-as főút és Jánosháza, a Celldömölk és Mesteri, a Tokorcs és Kemenesmihályfa, a Kemenessömjén és a 8611-es jelű út, a Mersevát és a 8611-es jelű út, a Csénye és Bögöt, a Nemeskocs és a 8429-es jelű út csomópontja, valamint a Vát és Vasszilvágy közötti útszakasz maradt lezárva.

A szóvivő korábbi tájékoztatása szerint a közútkezelő minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik minél rövidebb idő alatt megtisztítani az utakat. Előbb a helyenként jegessé, jégbordássá vált főutak síkosságmentesítését végezték el, majd a lezárt alsóbbrendű útszakaszok felszabadítása következik.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: Szombathelyen, Körmenden, Hegyfalu, Tompaládony és Sárvár térségében összesen 375 tehergépjárművet várakoztattak, de miután a hóátfúvások megszűntek, ezek a járművek is elindulhattak céljuk felé, rendőri felvezetéssel segítették őket.

20:00 - Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát Komáromnál

Lezárták az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalát baleset miatt a komáromi lehajtónál, a forgalmat az 1-es útra terelik, és Tatabánya-Újvárosnál engedik vissza az autópályára - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferens csütörtökön az MTI-t.

Léber Gabriella elmondta: a 69-es kilométernél egy kamion pótkocsija gyulladt ki, a 67-es kilométernél pedig baleset történt. Az 1-es úton rossz időjárási viszonyokra, nagy forgalomra és torlódásra kell számítani - tette hozzá.

A balesetben egy személygépkocsi ütközött neki egy kamionnak, mert az autó vezetője későn észlelte az előtte forgalmi okból lassító tehergépkocsit. A járművek amiatt torlódtak fel az autópályán, hogy a kamion pótkocsija kigyulladt, és a füstben jelentősen csökkent a látótávolság.

17:40 - Feloldották Győr megyében a kamionok belépési tilalmát

Délután öt órától ismét beléphetnek Magyarországra a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek a Győr-Moson-Sopron megyei átkelőkön - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint ugyanakkor ezek a járművek továbbra sem használhatják a 86-os számú főutat. Szerda este rendelte el mindkét korlátozást a megyei védelmi bizottság. Csütörtök déli tájékoztatás szerint öt átkelőnél kétszáznál is több kamion vesztegelt a belépési tilalom feloldását várva.

17:15 - Átfejtették a felborult kamionból a gázt, feloldották az útzárat

Befejeződött a Veszprém megyében felborult kamion műszaki mentése: a cseppfolyós gázt átfejtették, nem szivárgott a környezetbe - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Bakos György elmondta: az Ukk és Gógánfa között a műszaki mentés idejére elrendelt útzárat feloldották.

A felborult 24 tonnás kamionból két másik tartályba fejtették át a cseppfolyós gázt, majd a kamiont kerekeire állították, és folytathatta útját. A jármű tartálya nem sérült meg, a katasztrófavédelem mobil laborja gázszivárgást nem mért - tette hozzá.

16:20 - Újból megindulhatott a teherforgalom a magyar-szlovén határon

A kamionos forgalomkorlátozás részleges feloldása után kora délután ismét teljesen szabaddá vált a határátkelés Magyarországra minden tehergépjármű számára - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) csütörtökön az MTI-t.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a bizottság elnöke közölte: az időjárási viszonyok javulásának, illetve a Vas megyei közlekedési helyzet kedvező alakulásának köszönhetően kora délutántól teljesen megszűnt a teherforgalmi korlátozás. Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál is szabadon közlekedhetnek a kamionok Magyarország irányába.

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherjárművekre még szerda este elrendelt belépési korlátozást csütörtökön délben először részlegesen oldotta fel a ZMVB, kizárólag az M7-es autópályán Budapest irányába tartó forgalom számára.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a megyei rendőr-főkapitányság közölte: a korlátozás miatt Szlovéniában feltorlódott több száz kamion Tornyiszentmiklóstól rendőri felvezetéssel, húszas-harmincas konvojokban hajthatott végig az M7-es autópályán. A sztrádáról nem térhettek le, a lejárókban rendőrök irányították a forgalmat, hogy az északi irányba tartó járművek a tilalom teljes feloldásáig ne induljanak el a 75-ös és a 86-os főútvonal felé.

16:15 - Feloldották a kamionkorlátozást Veszprém megyében a kamionstopot

Feloldották a korábban elrendelt kamionkorlátozást a 8-as számú főúton Veszprém megyében - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Ferenczi Tímea elmondta: korábban Veszprémnél, a Csatári elágazónál, valamint Devecsernél nem engedték ráhajtani a 8-as főútra a Vas megyébe és Szlovéniába tartó, 7,5 tonnás nehézjárműveket, ezt a korlátozást a kedvezőbb útviszonyoknak köszönhetően feloldották.


14:52 - Átfejtik a Veszprém megyében oldalára borult kamionból a gázt

Átfejtik a Veszprém megyei Ukk és Gógánfa között felborult, cseppfolyós gázt szállító kamionból a gázt - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtök délután az MTI-t.

Bakos György elmondta, hogy a balesetben senki nem sérült meg. A 24 tonnás kamionból két másik tartályba fejtik át a cseppfolyós gázt, az oldalára borult járművet csak azután állítják fel.

A műszaki mentés idején a két település között teljes az útzár - tette hozzá.

12:30 - Felborult egy autó Böhönyénél, két gyerek megsérült

Megsérült két gyerek, amikor árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi csütörtökön a 61-es úton Böhönye külterületén - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Méhes Dóra elmondta: a járműben két férfi és két gyerek - egy 5 éves és egy 6 éves kisfiú - utazott. A gyerekeket a Kaposi Mór Oktató Kórházba vitték.
A sofőr ellenőrzésekor az alkoholszonda pozitív értéket mutatott, így a férfit előállították vér- és vizeletvizsgálatra.

Árokba csúszott egy kamion Újudvarnál
10:49 - Autóbuszok akadtak el egy vasúti átjárónál Szombathely és Kőszeg között

Több jármű, köztük menetrend szerinti autóbuszok is elakadtak a 87-es főúton, Kőszeg és Szombathely között a vasúti átjárónál - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Balogh Nikoletta hozzátette: az érintett szakaszon a GYSEV Zrt. közlekedő vonatjáratai biztosították az autóbuszok utasainak továbbszállítását.

A szóvivő tájékoztatása szerint Vas megye területén korlátozzák a tehergépjárművek forgalmát, a megyében Rábafüzesen, Körmenden, Szombathelyen, és Hegyfalu-Tompaládony-Zsédeny térségében háromszáz tehergépjárművet várakoztatnak a hófúvás miatt. A vöröskereszt és a polgárőrség segítségével a Szombathelyen a sofőröknek meleg teát osztanak.

Balogh Nikoletta ismertetése szerint jelenleg 23 lezárt mellékút van a megyében, többek között a Csénye és Bögöt közötti, a Gencsapáti és Gyöngyösfalu közötti mellékutakat, továbbá a jánosházai körforgalomtól a 84-es főútvonalat is.

10:22 - Az oldalára borult egy gázt szállító kamion Veszprém megyében

Az oldalára borult egy cseppfolyós gázt szállító kamion csütörtökön Veszprém megyében - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Bakos György elmondta: a 24 tonnás, cseppfolyós gázt szállító kamion Ukk és Gógánfa között borult fel. A helyszínen veszprémi, ajkai és sümegi tűzoltók dolgoznak a helyzet megoldásán, a katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laborja pedig méréseket végez.

A balesetben senki nem sérült meg.

09:42 - OKF: néhol több mint 35 centiméteres a hótakaró

Az országban néhol több mint 35 centiméteres a hótakaró, hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van még érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye összesen 24 kistérségében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel.

Az OKF tájékoztatása szerint jelenleg az országban 14 megye és a főváros területén van hótakaró. A hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legvastagabb, helyenként a 35 centimétert is meghaladja.

Szerdán negyvenöten sérültek meg az országban közúti és egyéb balesetekben, hatan pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.
Közölték azt is, hogy szerdán a katasztrófavédelem ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás miatt 115 segélyhívás érkezett.

A szervezet munkatársai ötvennyolc embert mentettek meg a téli időjárás következményeitől, közülük hetet a kihűléstől.

09:32 - Feloldották a kamionstopot a 83-as főúton, teljes útzár van a 84-esen Sümegnél

Feloldották a kamionstopot a 83-as főúton, teljes útzár van a 84-esen Sümegnél - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a 84-as főúton, Sümegnél egy keresztbe fordult jármű zárja el az utat, ezért rendeleték el az útzárat.
A korábban a 83-as úton, Pápa és a 8-as számú főút között elrendelt kamionstopot viszont feloldották.

09:20 - Minden vasútvonal járható

Minden vonalon folyamatos a vasúti közlekedés, bár a szeles, havas időjárás az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést - közölte csütörtök reggel a Mávinform az MTI-vel.

A közlemény szerint a hó borította területeken, így Szombathely és Győr környékén folyamatosan tisztítják a váltókat. A szerelvények menetszele által visszahordott hó miatt ezen a területen több vonalon átlagosan 5-15 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

09:00 - A 82-es úton megszűnt, a 83-ason még tart a kamionstop

A 82-es úton megszűnt a kamionstop, a 83-ason azonban még tart - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Kómár Viktória közölte: a 7,5 tonnánál nehezebb járművek továbbra sem közlekedhetnek a 83-as út 8-as út és Pápa közötti szakaszán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 8-as útról érkezők számára nincs várakozási lehetőség, ezeket a járműveket visszafordítják a rendőrök; a Pápa felől érkezők Pápakovácsi felé kerülhetnek, ott pihenési lehetőség is van.

A 82-es úton szerdán elrendelt korlátozások csütörtök reggel megszűntek - tette hozzá.

08:40 - Hét utat zártak le Veszprém megyében a havazás miatt

Hét utat zártak le a havazás miatt Veszprém megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: lezárták az utat a forgalom elől Ukk és Gógánfa, Kemenesszentpéter és a megyehatár, Kemeneshőgyész és a megyehatár között, Ódörögdpuszta után az egyik irányból, de a település máshonnan megközelíthető. Szintén lezárták az utat Pápakovácsi és Ganna, Malomsok és a megyehatár, valamint Devecser és Somlóvásárhely között.

07:45 - Elakadt egy szülő nőt szállító mentőautó Szombathelynél

Elakadt a hóban egy szülő nőt szállító mentőautó csütörtökön kora reggel a Szombathely-Gencsapáti vasúti átjárónál. A közútkezelő járművének kíséretében a mentőautó biztonságosan megérkezett a szombathelyi Markusovszky kórházba - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Balogh Nikoletta közölte: kora reggelig tizenegyszer mentettek ki elakadt járműveket a hóból. A megyében húsz alsóbbrendű út van lezárva hóátfúvások miatt, elzárt település viszont továbbra sincs. Hajnalban az operatív törzs közreműködésével biztosították Nemescsó, Pusztacsó és Kőszegpaty kenyérellátását, és eljuttattak hatvan egységnyi vért Szombathelyről Győrbe.

Balogh Nikoletta tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Vöröskereszt helyi aktivistái meleg ruhát, cipőt és élelmiszert osztottak ki a Szombathelyen veszteglésre kényszerült kamionok sofőrjei között.

07:15 - Hatvan mellékút járhatatlan Győr megyében

Csütörtök reggelre hatvan mellékút vált járhatatlanná Győr-Moson-Sopronban a hófúvások miatt – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

Kálmán Gabriella közölte: Sopron térségében 16, Csorna vidékén 21, Kapuvár körzetében 17, Mosonmagyaróvárnál pedig 6 alsóbb rendű út járhatatlan.

07:02 - Zalában kilenc út járhatatlan, több helyen a hókotró is elakadt

Zala megyében a hóátfúvások miatt csütörtök reggelre kilenc út vált járhatatlanná, további 14 pedig csak nehezen járható; a megyében több helyszínen is járművek akadtak el, kamionok, személyautók és autóbusz mellett két esetben a közútkezelő munkagépeit is menteni kellett.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: a napok óta tartó havazás eredményeként Zalában 12-20 centiméter vastag a hóréteg. A várható további havazás és a még mindig erős, néhol viharos erejű északi szél miatt továbbra is narancs színű, azaz másodfokú riasztás van érvényben a megye területének legnagyobb részén.

Csütörtökre virradó éjjel autóbusz, kamionok és személygépkocsik műszaki mentéséhez hívták a tűzoltókat. Beleznán egy árokba csúszott hóekét, Zalaváron pedig a közútkezelő egy másik elakadt munkagépét is a tűzoltók segítségével szabadították ki a hóból. Éjfél körül az M7-es autópálya nagykanizsai lehajtójánál autóbusz, kisteherautó, személygépkocsi és két kamion akadt el az emelkedőn, de az éjszaka folyamán legtöbbször a 71-es és a 75-ös úton, valamint a megye számos más pontján is árokba csúszott, elakadt járművek vezetői kértek segítséget.

Hófúvások miatt 14 útszakasz csak nehezen járható, kilenc utat pedig le kellett zárni Zalában. Nem közlekedhetnek járművek a 7-es út és Galambok, a Nagykanizsa és Szepetnek, a Tótszerdahely és Letenye, a Nagyrécse és Galambok közötti összekötő úton, a 75111-es úton Sármellék közelében, Ukk és Gógánfa között, a 75-ös úton a baki tető és Pölöske között, továbbá az Újudvar és Magyarszerdahely, valamint a Gelse és Zalaszentbalázs közötti úton.

Változatlanul fennáll a kamionos korlátozás a magyar-szlovén határon, miután a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön 19 órától megtiltotta Szlovénia felől a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek belépését Magyarországra.

06:30 - Nehezen, de még közlekednek az autóbuszok Vasban

Nehézségek közepette, de közlekednek az autóbuszok Vas megyében, járatkimaradásokkal, nagyobb késésekkel az utazóknak mindenképp számolniuk kell - mondta el az MTI érdeklődésére csütörtök reggel Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. illetékes üzemigazgatója.

Nem érkezett meg minden sofőrjük a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni a kollégáik, de amelyik autóbusz beérkezik, azt ismét útnak indítják - közölte.

Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbuszuk, de ezeket eddig minden esetben kimentették - tette hozzá.

06:19 - Csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt

Hóátfúvások miatt csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná az országban, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei napok óta megállás nélkül dolgoznak, elzárt település nincs - közölte a társaság csütörtök hajnalban az MTI-vel.

A közlemény szerint a társaság munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben a Nyugat-Dunántúlon.

A megfeszített munkák ellenére kora reggelre az Útinform összesítése szerint Győr-Moson-Sopron megyében 35, Zala megyében 9, Vas megyében 19, Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, a 82-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os úton kamiontilalmat vezettek be.

A társaság arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken.
A hatékony munkavégzés érdekében az éjszakai órákban lezárták többek között a 85-ös út Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as út sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat.

A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 kilométer széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.

A társaság üzemmérnökségei a nyugati országrészben teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott gépparkján belül, hogy a lehető legnagyobb erőkkel küzdhessen a hóátfúvásokkal.

06:09 - Mind több a hóátfúvásos útszakasz Vasban

Az éjszaka folyamán tovább erősödött a szél, a hóátfúvás miatt lezárt útszakaszok száma pedig húszra emelkedett Vas megyében. Le kellett zárni a Sárvárt elkerülő 88-as út egy szakaszát is - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának útügyeletese csütörtökön az MTI-t.

Kecskés Péter közölte, hogy elzárt település továbbra sincs a megyében, de az utak a folyamatos tisztítás ellenére is havasak, helyenként csúszósak, jégbordásak.

A kamionforgalmat korlátozták. K elakadt autóbuszt és néhány személyautót kellett menteni éjjel és hajnalban.

Az előrejelzések szerint a szél erőssége csak délután csökken.

05:54 - Megerősített szolgálat az észak-dunántúli vasúti pályákon

Az időjárás miatt továbbra is megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok Észak-Dunántúl térségében, hóátfúvás miatt nincs elzárt vonal a MÁV hálózatán - közölte a MÁVINFORM az MTI-vel csütörtök hajnalban.

A MÁV-START az összes vonatát közlekedteti. Késésekre számíthatnak azonban a Hegyeshalom-Szombathely vonalon utazók, mert a GYSEV Szombathely és VÉP állomása között 400 méteres szakaszon 1,5 méteres hófal miatt csak egy vágány járható.

Szombathely és Győr környékén I. fokú hókészenlétet vezetett be a MÁV, mert az erős szél, valamint az elhaladó vonatok után keletkezett menetszél visszahordja a havat a váltószerkezetekbe, amelyeket ki kell tisztítani.

A közlemény szerint az elmúlt napokban több száz hómunkás dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében, hogy minden vonalon biztosított legyen a folyamatos vasúti közlekedés. Mindezen túl készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a speciális hóolvasztó gépék, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciustól nem kérhetnek pénzt az influenza és a pneumococcus elleni védőoltásokért

Nem kérhetnek pénzt a háziorvosok az influenza és a pneumococcus elleni védőoltások beadásáért -… Tovább olvasom