Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Hivatalosan sincs még gáz

Egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés Magyarországra arról, hogy megindulna újra Oroszország felől a gáz - mondta vasárnap délután újságírók előtt Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Megfogalmazása szerint ugyanakkor úgy tűnik, minden korábbinál nagyobb az esély arra, hogy akár már hétfőn megindulhasson a gázszállítás kelet felől. A tárcavezető azt nem tudta megmondani, hogy a csapok kinyitása után mennyi idő alatt érkezik meg az energiahordozó hazánkba, ez ugyanis technológiától függően néhány óra, de akár egy-másfél nap is lehet. Molnár Csaba leszögezte: amennyiben nem indul meg az orosz gáz, továbbra is biztonságosan fenntartható hazánk gázellátása.
Nem kapott egyelőre hivatalos értesítést a Földgázszállító Zrt. arról, hogy megindulna Oroszország felől ismét a gázszállítás - mondta Molnár Csaba. Így egyelőre arra készülnek, hogy a tározókból, a saját kitermelésből és a nyugat felől érkező importból legyen biztosítva hazánk gázellátása. A miniszter szerint ugyanakkor "igazi jó hírek" érkeztek a hétvégi orosz-ukrán ülésről. A két ország ugyanis abban állapodott meg, hogy az idei még egy átmeneti év marad és a következő évtől kezdve kapja majd piaci áron Ukrajna is a gázt az orosz óriásvállalattól.

"Úgy tűnik, minden korábbinál nagyobb az esély arra, hogy a jövő hét elején, akár már hétfőn újra megindulhatna keleti irányból az Európai Unió irányába a gázszállítás" - fogalmazott a tárcavezető. Azt azonban itt hozzátette, hogy korábban is volt már szó megállapodásról, most azonban valóban nagyobb az esély. Molnár Csaba azt pontosan nem tudta megmondani, hogy amennyiben kinyitják az orosz csapokat, mennyi idő alatt érkezik meg Magyarországra az energiahordozó, az ugyanis technológiától függően néhány óra, de akár egy-másfél nap is lehet. A miniszter azt leszögezte, hogyha mégsem indul meg a gázszállítás, jövő héten is nagy biztonsággal fenntartható hazánk gázellátása.

Magyarországon pénteken és szombaton 57, illetve 56 millió köbméter volt a gázfelhasználás, ezt a mennyiséget a tározókból és a nyugat felől érkező importból fedezni lehetett. Emellett hazánk Szerbia és Bosznia felé is küldte a szerződésben megállapított mennyiséget. A stratégiai tározókhoz nem kellett hozzányúlni és korlátozásra sem volt szükség. Vasárnap várhatóan a hétvéginél kevesebb, 54-56 millió köbméter lesz a gázfogyasztás. Ez köszönhető annak, hogy egyre enyhébb az idő. Az előrejelzés szerint ráadásul a folytatódik a felmelegedés, jövő hét közepén már várhatóan éjjel sem lesz fagypont alatt a hőmérséklet.

Molnár Csaba azt nem tudta megmondani, hogy mekkora károkat okozott hazánknak, hogy csaknem két hete nem érkezik gáz kelet felől. Ezeket csak a krízis után számolják majd ki. Egyelőre annyit tudni, hogy naponta 36-38 millió köbméternek kellett volna érkeznie, amiből hazánk mindössze 10-12 millió köbmétert továbbított volna csak, a többi az saját felhasználás. Azt azonban a miniszter leszögezte, hogy hazánkat érték jól láthatóan a legkisebb károk.

A Gazprom szerint még vasárnap elkészül a gázszállítási megállapodás

A Gazprom bízik abban, hogy még vasárnap véglegesítik az ukrán Naftogazzal a gázszállításra vonatkozó új szerződést, és akkor - annak aláírása után - "megindulhat a földgáz Európa felé". Ezt mondta az Interfax orosz hírügynökségnek az orosz gázcég szóvivője vasárnap délután.

Szergej Kuprijanov úgy fogalmazott, hogy "a Gazprom és a Naftogaz illetékesei ezekben a percekben készítik elő aláírásra a megállapodást az Ukrajnának szállítandó, illetve az Ukrajnán keresztül exportálandó földgázról". A szóvivő szerint a szerződés megfelel majd annak, amiben a két ország miniszterelnöke vasárnapra virradóig tartott tárgyalásain megállapodott. Eszerint Ukrajna 2010-től kezdve ugyanazt az árat fogja fizetni az orosz földgázért, mint az Európai Unió tagországai, 2009-ben viszont még 20 százalékkal kevesebbet ennél. Az EU egyelőre csak óvatosan üdvözölte az orosz-ukrán megegyezés hírét, mondván: csak akkor lesz elégedett, ha a gázszállítások valóban ismét megindulnak. Az árvita miatt Oroszország január 1-én elzárta a csapokat és több európai országban is korlátozásokat kellett bevezetni a gázszállítás elmaradása miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segít az APEH: egyszerűbb lehet az adóbevallás

Nyugat-Dunántúl - Az APEH idén lehetőséget kínál a magánszemélyeknek, hogy minél kevesebb időt… Tovább olvasom