Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Hivatalosan is felavatták a szívcentrumot

Folytatás az 1. oldalról.

Dr. Varga Gábor, a megyei kórház főigazgató főorvosa a szívcentrum tegnapi hivatalos avatóünnepségén, a Richter Teremben megjelenteket köszöntve rámutatott: a felső-pannon régió legnagyobb kórházában, amelyben évente 1,6 millió az orvos-beteg találkozások száma, és 60 ezer ember talál betegágyra, elengedhetetlenül szükség volt egy korszerű szívcentrumra.
– Napjainkban, a legkülönfélébb „időmegtakarító automaták” korában, amikor mégis folytonosan időhiányban élünk, nagy a jelentősége, hogy időben a megfelelő kezelésben részesülhessen minden ember, aki a nem várt és kellemetlen eseményen átesik – köszönte meg a főigazgató dr. Dézsi Csaba Andrásnak a hemodinamikai labor létrehozása érdekében végzett szívós szervezőmunkáját.
A kórházat üzemeltető megyei közgyűlés elnöke, Szakács Imre kiemelte: pusztán állami, önkormányzati pénzekre alapozva nem jöhetett volna létre a szívcentrum. A sok adakozó mellett arra is szükség volt, hogy a politikai szembenállást félretéve Szakács Imre, Balogh József és Dézsi Csaba András együtt lobbizzon a minisztériumban a lehetőség megadásáért.
Dézsi doktor, a labor vezetője a hivatalos avatóünnepségig elvégzett 1021 beavatkozásról szólt, ismertetve az alapítványi támogatásoknak köszönhetően beszerzett kiegészítő műszereket.
– A szívkoronaér-elzáródást követően mindössze 6–12 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a beteg élve és ráadásul nem is rokkantan vészelje át a beavatkozást – utalt vissza a főigazgató által elmondottakra. Megköszönte dr. Merkely Bélának, a budapesti szív- és érsebészeti klinika adjunktusának, hogy a győri stábot megtanította a sikeres műtétekre. Elmondta, a tavaly októberi kezdés óta elvégzett 1021 vizsgálat alapján 356 koronaér-tágítást hajtottak végre. Sajnálattal állapította meg ugyanakkor, hogy információi szerint az OEP nem képes finanszírozni a berendezés teljes kapacitásának megfelelő számú beavatkozást.
Dr. Merkely Béla azonban jó hírrel szolgált. Egy novemberi szakmai kollégium döntése alapján ugyanis a győri szívcentrum jövőre 2 ezer diagnosztikai eljárást és 600 koronaér-tágítást végezhet az OEP támogatásával.
Dr. Vasas István, a Kardirex Egészségügyi Központ főigazgatója mindezt megtoldotta azzal, hogy 15 kórházi és 4 intenzív terápiás ágy finanszírozásával segítik a hemodinamikai labort.
Az ünnepség záróakkordjaként ugyancsak a szív kapta a főszerepet: a győri származású Polyák Lilla és férje, Homonnay Zsolt az operett- és a Madách Színház művészei musicalekből adtak elő dalokat.

Köszönet a Kisalföldnek, köszönet az olvasóknak

Hajba Ferenc, a Győri Szívcentrumért Alapítvány kuratóriu-

mi elnöke arról számolt be, hogy az avatóünnepségig mintegy tízezer adakozó összesen 70 millió forint értékben segített a nemes cél megvalósításában. Mindez elsősorban a főtámogatónak, a Kisalföldet kiadó Lapcom kft.-nek köszönhető, hiszen a kisebb összegeket szinte kivétel nélkül a lapba fűzött csekkeken adták fel, ugyanakkor a nagyobbakat – köztük 10 millió forintot is – adományozók ugyancsak a Kisalföldben megjelent információk alapján hozták meg döntésüket. Az alapítványi elnök a legnagyobb támogatóknak, melyek egyike a Kisalföldet is kiadó Lapcom kft., emlékeztetőül átnyújtotta Viski András szobrászművész alkotását, a szívcentrum logóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint megéri az új stadion építése?

Tovább olvasom