Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Hív a vasút!: felfüggesztették a sztrájkot

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) 11 órától néhány megye kivételével felfüggesztette a hétfőn nulla órakor folytatott vasutassztrájkot. Győr-Moson-Sopron megyében sincs már sztrájk.

Néhány megye kivételével felfüggesztette a sztrájkot a VDSZSZ. Győr-Moson-Sopron Megyében már nincs sztrájk.

Előzmény:

A nappalos műszakban dolgozó vasutasok 98 százaléka felvette a munkát, azaz nem sztrájkol. Ez tehát azt jelenti, hogy a vonatok többsége közlekedik, a sztrájk pedig "kifulladni látszik".

A MÁV adatai szerint éjjel az 1683 forgalmi dolgozó közül 1648-an nem sztrájkoltak. A nappalos műszak is hasonló arányokat mutat: 2549 forgalomirányításban résztvevő vasutas közül 2502-en felvették a munkát. Ez tehát azt jelenti, hogy 98 százalékuk a bejelentett sztrájk ellenére is dolgozik. Így tehát egyre több vonat közlekedik, sokkal több jár, mint a legutóbbi hasonló sztrájk idején.

Az előzetes jelek arról árulkodnak, hogy ez a sztrájk is kifulladni látszik - olvasható a MÁV közleményében. Budapesten jelenleg valamennyi főpályaudvar - azaz a Keleti, Nyugati és a Déli is - fogad és indít is vonatokat. A budapesti és regionális elővárosi közlekedés is biztosított, hiszen két-három óránként indulnak szerelvények. A távolsági és az InterCity járatok azonban továbbra sem a menetrend szerint közlekednek. A vasúttársaság mindenesetre továbbra is azt kéri, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjon. Ezt megteheti a MÁV honlapján (www.mav.hu) vagy pedig a MÁVDIREKT 06/40-49-49-49-es telefonszámán. A VDSzSz hétfő 0 órakor azért folytatta a február elsején meghirdetett és azóta már többször felfüggesztett sztrájkot, mert az utóbbi hetekben nem tudtak megállapodni a vasúttársasággal követeléseikről. Legutóbb vasárnap este ültek tárgyalóasztalhoz, ám akkor sem született egyezség.

Fotó: Baranyai Edina
Fotó: Baranyai Edina

A VDSzSz kitart korábbi követelései mellett, azaz a megajánlott 6,9 százalékos fizetésemelés mellé 10 százalékos kiszervezési pótlékot kér körülbelül 15 ezer munkavállalónak, valamint a MÁV Cargo privatizációjából 250 ezer forint egyszeri kifizetését 35 ezer vasutasnak. A főbb követelések mellett az előre jelzettnél magasabb infláció miatt további 1,1 százalékos keresetnövelést szeretnének elérni, valamint a vasúti mellékvonalak megőrzését. A MÁV korábbi közleménye szerint azonban a vasúttársaságnak változatlanul nincs pénzügyi fedezete és jogi lehetősége az "irreális követeléseik" teljesítésére. A MÁV és a szakszervezet képviselői hétfőn délelőtt 10 órakor ültek ismét tárgyalóasztalhoz.

Olvasóink írták

  • 3. miracle 2008. július 14. 11:59
    „A sztrájkot nem felfüggesztették, hanem elkerülendő a még nagyobb égést, gyorsan lefújták. Azért is szokták 0 órakor kezdeni reggel 5 helyett, mert 0 és 5 között alig van személyvonat, ami ha közlekedne, látványosan "rontaná" a sztrájkstatisztikát. Így viszont 6 óra helyett 11-gyel lehet villogni (mint a rozsdás kés kb) mint sztrájkidőtartam, bár az első 5-nek ugyebár ilyenformán semmi értelme.”
  • 2. Szuzi és Tekergő 2008. július 14. 11:39
    „Ennek a sztrájknak aztán ismét volt értelme ugye?”
  • 1. Tommm 2008. július 14. 11:11
    „Gaskó magánháborúja a vasúttal ismét nem talált sok pártfogót...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutalitás:ütötte-verte a gyerekeit, Bence megszökött

A rendszeres bántalmazás miatt menekült el otthonról egy szegedi nyolcéves kisfiú. Szerda hajnalban… Tovább olvasom