Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Hitvallás: örökségünkről, a szeretetről

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Szabó Magda újságíró (képünkön) hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején testünk utolérje lelkünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.
„Legfontosabb örökségünk: a szeretet, amiben benne van elődeink természet és ember közötti harmóniakeresése és teremtése, bölcsessége, értékrendje, emberségre törekvése, felfedező- és tudásvágya, alkotókészsége, kibontakozása, a világ előbbre vivésének és embertársainknak szolgálata –, s mindezek által a teremtő béke.
Etnográfusként, a népélet és néplélek kutatójaként, újságíróként, s a szeretetszolgálatban évtizedek óta elkötelezetten tevékenykedőként sajnos azt tapasztalom, ezen örökségre, a legfontosabb emberi értékre egyre kevesebbet adunk. Sokasodik azok tábora, akik csak „szeretetakcióznak", lelkiismeretük megnyugtatására vagy feltűnni akarásból „jótékonykodnak", anyagi javakkal próbálják pótolni a családtagjaikkal való törődést, lejárt idejűnek vélik az egymás felé fordulást, az őszinte emberi gesztusokat. S aggasztóan növekszik azoknak a száma, akik a szeretetlenségbe rokkannak bele.

Időről időre fel kéne fejteni magunkban a szeretetfonalat, hogy lássuk, érezzük, sőt vágyjuk emberségünket megtartó szálait, s kapaszkodjunk beléjük, illetve odanyújtsuk másoknak fogódzóként. Mert a szeretet megtartóerő, hitet, reményt és akaratot ad, inspirál, megismerő, összefogó, áldozatkész, megbocsátó, jóakaró, gyógyír mindenre. A szeretet megélése feltölt, felvértez, megvéd, megnyugtat, új lehetőségeket és utakat mutat. Mindezért a szeretetörökséget erősíteni, gyarapítani kell – kimutatni szavakban, közös hallgatásokban, gesztusokban, tettekben (akkor is, ha ezt manapság „érzelgősségnek" bélyegzik egyesek). A belső, teremtő békét tapasztalhatjuk meg általa, s a belső béke által lehet megteremteni a külső békét – a szeretet civilizációját, amiben a velünk született és megélt örökségben mindenki úgy érezheti, kétszer él."

Magyar közmondás: „Aki szeret, kétszer él."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavazatok újraszámlálásáról

Az országgyűlési választásokra már jogszabály rögzíti a szavazatok újraszámlálását. Tovább olvasom