Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Hitvallás a szolgálatról - Blazovich László

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Blazovich László, a történettudomány akadémiai doktora, egyetemi tanár, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején testünk utolérje lelkünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.
„Tegye csak mindegyik maga kötelességét, s ne valami egyebet, hanem azt ugyan emberül" – vallotta Széchenyi István.

„Első olvasásra nem nagy igényű kívánság, azonban egy életpályán át megtartani nem könnyű sem levéltárosként, sem történészként – vallja Blazovich László. – A megszerzett szakmai ismeretek továbbfejlesztése, a mindennapi teljesítmény és a másoknak megfelelés igénye található benne, valamint a közösségnek, és egyes tagjainak nyújtott szolgálat.

Például Szeged minden polgára kérésének teljesítése, amikor a levéltárhoz fordul valamely ügyében. A kutatók iratanyaggal ellátása sikeres munkájuk alapját jelenti, és saját kutatás végzése, amely során a múltat pereljük vissza, hogy a ma embere jobban megértse jelenét. Mindezek hozzátartoznak a levéltárosok és az én szolgálatomhoz, amelyet csak csapatmunkában, nemes értékek mentén és hittel lehet megvalósítani. A teljesítményorientáltság a kutatómunkához szükséges.

Új eredményekhez jutni csak az elmélyülési képesség birtokában, a minél jobb teljesítményért küzdve – amint a sportban is – lehetséges. Mindez nagy hit nélkül nem megy. Az ember könnyű, üres és esendő, csetlő-botló hit nélkül, amely lehet vallásos, a tudományba, a művészetekbe vetett, vagy a családért, egy közösségért munkálkodás hite. Általa juthatunk el oda, hogy helyünket emberül megálljuk, hitvallásunknak eleget tegyünk, ami nem is kevés."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlék- és teremtorna a Magvassyban

Hétvégén rendezik a győri Magvassy-sportcsarnokban az Alcufer-kupa teremlabdarúgó-tornát. A… Tovább olvasom