Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Hitelből állnak az óriásfák

Bár már egy éve felavatták a győri Bem téren álló, a sok évszázados lengyel–magyar barátságot szimbolizáló szobrot, az alkotóját még mindig nem fizették ki. Közel kétmillió forinttal tartoznak a szobrásznak.
Fényes külsőségek között, a magyar és a lengyel köztársasági elnök jelenlétében avatták fel tavaly március 23-án a két egymásba fonódó fát ábrázoló, hatalmas homokkő szobrot a győri Bem téren. Alkotója, Tóth Dávid fővárosi szobrászmqvész azóta is kilincsel az után az 1 millió 960 ezer forint után, amelyet egy éve nem fizet ki neki a győri megrendelő, a Pilsudski Történelmi Társaság.

Így is jutányos áron

A szobor összesen 9 millió forintba került, ami jutányosnak számít – egy hasonló köztéri alkotás „piaci ára” 25 millió forint körül van –, a lengyel néppel szimpatizáló mqvész a hatalmas homokkövet is ajándékba adta a városnak. A szobrot adományokból fizette volna ki a Pilsudski-társaság (amelynek szervezetileg semmi köze a győri lengyel kisebbségi önkormányzathoz – a szerk.), a támogatások azonban nem gyqltek olyan ütemben, ahogy tervezték.

Ha kell, viszi

– Tisztában voltam vele, hogy nincs meg előre a pénz a szoborra, s addig neki sem kezdtem a munkának, amíg közel a fele nem gyqlt össze, de aztán az adományok felajánlása megtorpant – mondja az alkotó, akit több más lengyel vonatkozású szobra nyomán kértek fel.
A fővárosi Március 15. téren álló, Kinga királylányról készített szobra ugyanígy, adományokból készült, s akkor is több héttel az avatás után fizették csak ki az utolsó részleteket, az egyéves késést azonban már annyira soknak tartja, hogy azon gondolkozik, ha nem változik semmi, egy daruval egyszerqen leemeli és elviszi a hatalmas szobor „koronáját”.

Szqkszavú a társaság

A szoborra kötött szerződésben egyébként tavaly márciusi dátum szerepel fizetési határidőként, amit Kollár János, a Pilsudski Történelmi Társaság elnöke is elismer, de ezen túl meglehetősen szqkszavúan kommentálja az ügyet: úgy véli, a megállapodás részletei kizárólag a társaságra és a mqvészre tartoznak, s várja a felajánlásokat, hogy a két nép barátságát jelképező szobor végre tehermentesen díszíthesse a nádorvárosi teret.

A visszalépőkkel

nem számoltak


A „lengyel–magyar két jó barát” mondás ebben az esetben nem teljesen kölcsönös, a szobor felállítására összegyqjtött adományok nagy része ugyanis Lengyelországból érkezett, s bár például a győri önkormányzat is beszállt a költségekbe, a magyarországi civilek alig segítettek. Úgy tudjuk, több győri cég, amely ígéretet tett a támogatásra, időközben visszalépett, így például ki kellett fizetni a több mint félmilliós költséggel járó betonalapozást, amelyet szintén adományként kapott volna a megrendelő. „Sajnálom, hogy egy sok száz éves történelmi barátságot így le lehet söpörni; szégyen, mennyire másképp állunk hozzá mi, magyarok” – jegyezte meg Tóth Dávid, aki a tartozás ellenére továbbra is baráti viszonyban van Kollár Jánossal.

Méltatlan az eset

a legendás barátsághoz


Az ügy híre már a magyarországi lengyel nagykövethez és a konzulhoz is eljutott, s a Pilsudski Történelmi Társaság a szobrászmqvésszel karöltve mindent megtesz, hogy a hátramaradt összegre támogatókat szerezzen, s végre pont kerüljön a két nép legendás barátságához méltatlan eset végére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenöt éve fújnak

Jubileumi koncertre készül a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar. Az úttörőzenekarból… Tovább olvasom