Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hitel és faktorálás

Többféle banki konstrukció szolgálja a mezőgazdasági termelőket annak érdekében, hogy részt vehessenek az uniós forrásokból származó támogatások felhasználásában. A pénzügyi nehézségek áthidalására alkalmas módszerek közül most a hitelt és a faktorálást mutatjuk be.
Nem kell feladniuk elképzelésüket azoknak a gazdálkodóknak, akik szívesen részt vennének a Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) pályázatain, ám forráshiány miatt úgy érzik, ez szinte lehetetlen. Hasonlóképpen nem indokolt az sem, hogy későbbre halasszák beadványuk elkészítését abban az esetben, ha az adott pillanatban nincs annyi pénzük, amiből a szükséges önerőt elő tudnák teremteni.

Szabad pénz

Az Európai Unió utólagos finanszírozással dolgozik. Tehát a pályázatokon elnyert pénzekhez csak akkor juthatnak hozzá a gazdálkodók, amikor szükséges dokumentumokkal igazolni tudják, hogy teljesítették a támogatáshoz előírt vállalásokat. Ám a gazdák többségének nincs a birtokában akkora likvid tőke – azaz szabadon bármire felhasználható pénzösszeg –, amelyet hosszabb-rövidebb időre nélkülözni tudnának annak érdekében, hogy a tervezett projektet megvalósítsák – hallottuk Pulai Miklóstól, a Magyar Bankszövetség főtanácsadójától.
Az agrárágazat szereplői az előfinanszírozás terén általában arra törekszenek – magyarázza a banki szakértő –, hogy ne csupán egy, hanem több évre járó támogatás összegét is előre megkaphassák a termelők. Hiszen csak ez lehet a garancia arra, hogy egyszerre annyi pénz lesz a birtokukban, amivel változtatni tudnak az addigi tevékenységükön.

Cukorrépa-termelőknek

Brüsszel jóváhagyta a cukorrépa-termelőknek szánt támogatás keretösszegét. Közülük sokan szorulnak átmeneti kölcsönökre. A cukorrépa-termelők számára azért is fontos az anyagi segítség, mivel sokuk rendelkezik ugyan szállítási engedéllyel, ám jelenleg már nem termel cukorrépát. Azaz át szeretne térni más növény termesztésére vagy éppen állattenyésztésre, ami nem képzelhető el külső segítség nélkül. A földalapú támogatások esetén már néhány éve megtalálhatók azok a kölcsönök, amelyek a gazdálkodókat segítik.

Biztos támogatás


A bankoknak minden egyes konstrukció kidolgozásakor azt kell mérlegelniük, mikor vehető már biztosra az, hogy a termelő valóban számíthat az NVT-n keresztül érkező támogatásokra. De míg a támogatások bizonyos típusainál, aki benyújtja az igényt, az biztosan megkapja a neki járó pénzt, addig az NVT esetében valódi pályázatokról – nem normatív támogatásról – van szó, s így a kérelem még nem garancia semmire.

Bár a legtöbbek számára magától értetődő lehetőség az előfinanszírozásra a hitel, mivel csupán így teremthető elő előzetesen az uniós kasszából származó összeg. A másik változat a faktorálás. Ekkor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé fennálló követelésüket adják el a hitelintézeteknek a termelők. Mindkét verzió a támogatási kérelmen alapul, a kettő közötti különbség pedig főként a technikai és a jogi részletekben érhető tetten.

Megvásárolt követelés

A faktorálás a hitellel szemben annyiban más, hogy ez esetben megvásárolja tőle a követelését a bank, ami nem jelent mást, mint hogy azonnal átutalja a támogatás összegét még azt megelőzően, hogy azt az MVH megtette volna. Pontosabban valamivel kevesebbet – néhány százalékos költség ellenében –, hiszen ebből származik a pénzintézet haszna. A későbbiekben a gazdálkodó már nem számíthat banki forrásra, s amint utal a számlájára a hivatal, azonnal leemeli azt a pénzintézet, s ezzel véget ért az ügylet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

47. hét: 1, X, 2, 1, 1, X, 1, 1, 1, 1, 2, X, X + lapzárta után. Tovább olvasom