Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Hisz a szavak erejében

A hetvenöt éves Sütő András érzékeny közéletisége, társadalmi elkötelezettsége az utóbbi években mit sem csillapodott. Erről tett tanúbizonyságot a Kisalföldnek adott interjújában.
Az erdélyi sors drámaisága

– Az Anyám könnyű álmot ígér című művében utal arra, hogy nagyapai örökségként kétféle természetet vél felfedezni önmagában. Egyik nagyapjától csöndes, meseszerető, álmodozó hajlamot, míg a másiktól erkölcsnevelői szigort, cselekvő magatartást örökölt. Végigtekintve a pályáján, mennyire sikerült e kettősség között az egyensúlyt megtalálnia? – Mint mindenkiben, bennem is a család számos vonása egyesül. Ugyanúgy örököltem a nagy Biblia-olvasó nagyapám keresztény gondolatisággal foglalkozó hajlamát, mint másik nagyszülőm, Sütő Mihály vidám alaptermészetét, aki ha megivott két pohár bort, danolt, nem volt hajlama a drámaiságra, hamar kikászálódott a bajokból. Az erdélyi sors – ahogy azt írásaim is mutatják – azonban engem inkább a drámaiság felé sodort, és a kezdeti vidámabb történeteim az idővel rendre elmaradoztak.
A semminél több, a jogosnál kevesebb

– Ez a drámaiság pedig a nyolcvanas években tetőzött, hiszen ekkor Romániában nem publikálhatott, betiltották a színházi darabjait, sőt a magyarországi bemutatókra sem engedték át. Tíz év távlatából miként
értékeli a '89–90-es remélt fordulatot?
– Valójában nagyon keveset kaptunk. Csip-csup dolgokban enged csak a román nacionalizmus és a román mohóság, amely az összes államosított, l- kobzott magyar értéket – ingatlant, intézményeket, erdőt – megpróbálja magának megtartani, annak ellenére, hogy mindent vissza kellene adnia. Amit kaptunk, az kétségtelenül több, mint amit annak idején remélni mertünk. Talán vigasztaló eredmény, hogy tíz-húsz hektár erdőt visszakaphat a régi tulajdonos, hogy ötven hektár földet visszakaphat az, akinek négyszáz hektárja volt, vagy mondjuk visszakaphatunk ezervalahány ingatlanból tizenhetet... Ez nagyon kevés ahhoz, hogy azt mondhassuk, itt valami igazság tétetett.
– Aktív társadalmi elkötelezettsége az évek múlásával nem hagyott alább. A családja nem próbálja meggyőzni arról, hogy hasznosabb lenne egy nyugodtabb, visszafogottabb életet élni?
– Dehogynem. Egyrészt bölcs mosollyal néznek a szenvedélyes problémafelvetéseimre, másrészt féltenek a gondoktól és feszültségektől. A megértés mindenképpen bennük van, úgyhogy a pártomra állnak, segítenek, ha szükség van rá. Így van ez minden olyan családban, ahol a fiatalokat inkább a szakma szenvedélye fűti, a nagyapát pedig közösségi gondok.

Ahol véget ér a szó...

– 1990 óta bizonyára még jobban féltik, amikor is a tragikus marosvásárhelyi pogrom idején az ön életére is törtek. Iszonytató, soha nem múló félelemérzet raktározódhat el az emberben egy ilyen kegyetlen támadás után.
– Az az igazság, hogy ennek kapcsán félelemről nem beszélhetek. Inkább döbbenetről és tapasztalatról, amely arra figyelmeztet, jobban kell ügyelni arra, hogy Bethlen Gáborhoz igazodjunk. Ő több ízben is
tanította a kortársait: úgy nyúljanak valamihez, hogy a kezükben a madzag ne szakadjon. Mi 1989 után kénytelenek voltunk rengeteg madzagot megragadni, hogy valami jogot tudjunk magunknak biztosítani,
ezek a madzagok pedig rendre a markunkban szakadtak. Egy paranoiás, gyűlölködő hatalom meg tudta szervezni azt a gyilkossági kísérletet, amelyben az én szememet is megnyomorították.
– Mindegyik művében ragyog, ékeskedik a magyar nyelv. Hisz a szavak jótékony hatalmában, erről egy helyütt így ír: „Ahol véget ér a szó: ott kezdődik a fogak vicsorgatása, az érvelés helyén ... az ököl okfejtése." Mennyire van ennek a megállapításnak létjogosultsága 2002-ben?
– Most, ahol véget ér a szó, ott kezdődik a politika gyalázata és a ravaszkodás ezernyi formája. Ma már az írói és a művészi szó kevésbé tűnik fontosnak, de én hiszem, hogy az anyanyelv megmaradásában az irodalom a legelső mentőtényező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pókember: újra (be)hálóz

Pontosan 40 évvel a születése után, Amerika egyik legnépszerűbb képregényfigurájából az egész… Tovább olvasom