Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Hisazumi a menzát ajánlja

Hatvan országban volt eddig a japán Hisazumi Akai, amióta három éve elindult otthonról, hogy világot lásson. Utoljára Jánossomorján járt, ahol a barátságos helyiek mellett a legnagyobb hatást az általános iskola menzája tette rá.

– Ausztráliába még elsősorban a nyelvtanulás vonzott. Azóta bebarangoltam egész Afrikát és Dél-Amerikát, jártam Ázsiában, s most Európa következik. Innen délre megyek, mint a gólyák, kezd ugyanis már egy kicsit hideg lenni – mutatja a mosolygós informatikus a hátizsákjából előhúzott, ron gyossá lapozott világatlaszon, hogy mikor, merre járt a világban.
– Amióta elindultam otthonról, én is és a céljaim is sokat változtak. Kezdetben az idegen városok, a látnivalók vonzottak, ma már inkább az emberek érdekelnek. Az Eiffel-tornyot azért nem hagytam ki, de a metropoliszok helyett ma már szívesebben időzöm kisvárosokban. Szeretek elvegyülni a helyiek között.

Segítségért lyukas garas

Hisazumi éveken át feszítetten dolgozott informatikus mérnökként, aztán egy reggel arra a késztetésre ébredt, hogy gyorsan változtasson az életén. Felmondott, s másnap már útban volt Ausztrália felé. Azóta öt kontinens hatvan országát járta be stoppal, vonattal, hajóval, ha kellett, gyalog. Mindene elfér egy hátizsákban, legbecsesebb kincse mégis talán az a gurgula lyukas közepű szerencsepénz – japánban goennek nevezik –, melyből azokat ajándékozza meg, akik különösen sokat segítenek neki útja során.
Magyarországra véletlenül keveredett, s mivel szerte a világban szinte mindenhol találkozott japánokkal, már meg sem lepődött, amikor Budapest és Mosonmagyaróvár között egy vasúti kupéban is egy honfitársával akadt össze: Rióval, a jánossomorjai baseballcsapat vendégedzőjével, aki rögtön meghívta a megye legfiatalabb városába. Így a Rascals csapatának rögtön két japán szurkolója is lett, ami pont kettővel több, mint amennyivel a legtöbb kis magyar sportegyesület dicsekedhet.

Zümi a fejével fényképez

Lázongás, háború. baleset

Hisazumit – vagy ahogy jánossomorjai barátai nevezik, Zümit – a kalandvágy hajtja, s igazán nem panaszkodhat: kalandokban bőven van része. Zimbabwéba hatalmas gazdasági válság idején érkezett, amikor a pénz romlása miatt lázongtak az emberek, a számunkra földi paradicsomként derengő, valójában azonban nagyon szegény Haitin hetekig víz és villany nélküli szállodában kellett laknia. Namíbiai útja sem éppen kellemes emlék: barátaival bérelt autóval balesetet szenvedtek, Szudánban pedig éppen háború dúlt, amikor betoppant.

Bár a japán turisták négy fényképezőgép és három videokamera nélkül nem nagyon vágnak neki a világnak, Hisazumi nem az a tipikus kiránduló. Sőt, teljesen haszontalannak tartja a folyamatos kattogtatást, mondván, az ő emlékei a fejében vannak.
Igaza lehet, hiszen egészen a közelmúltig még egy fényképezőgépe sem volt, aztán a mamája megsajnálta, és hozott egyet neki Magyarországra. A családdal és a barátokkal egyébként is elég nehézkes tartania a kapcsolatot, ha ugyanis látni akarják a tékozló fiút, a „ha a hegy nem megy Mohamedhez" alapon el kell utazniuk utána a világ valamely távoli pontjára. Így bulizott a haverokkal Bolíviában és Kanadában, vagy ápolta a családi kapcsolatokat Ausztráliában.

Éljen a menza!

Hisazumi gyomra alaposan megedződött, amióta a világot járja, mert mindenhol azt eszi, amit a helyiek. Peruban például szárított majomhúst és majomagyvelőt tálaltak neki. Egyedül japán étterembe nem megy szívesen, azok ugyanis szerinte köszönő viszonyban sincsenek a szigetország konyhájával. A magyar konyhát is volt ideje tesztelni az itt töltött két hét alatt, de az éttermi kínálat nem nyerte el a tetszését. Nem úgy a jánossomorjai iskola menzája!
– Budapesten ettem étteremben, nem volt rossz, de össze sem lehet hasonlítani a menzai babfőzelékkel és pörkölttel! Ha ilyen a magyar konyha, mindenkinek csak ajánlani fogom!

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charlie jön, de nem balettozik

Charlie-ról, a sokszoros aranylemezes zenészről szinte mindenki tudja, hogy jéggel issza a dupla… Tovább olvasom