Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

HírTv: a Gyurcsány-dolgozat megegyezik volt sógora dolgozatával

A bírálat alapján rekonstruált Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógora, Rozs Szabolcs dolgozatával.
A bírálat alapján rekonstruált Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógora, Rozs Szabolcs dolgozatával - hangzott el a HírTv Célpont extra című műsorban vasárnap este. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút.

A HírTv Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálata alapján próbálta meg rekonstruálni az eltűnt 35 oldalas dokumentumot. Ennek során több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amelyek - még az oldalszámozás alapján is - megegyeznek Rozs Szabolcs négy évvel korábbi munkájában olvasható hibákkal, hiányosságokkal.

A televízió riporterei Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát olvasva úgy látták, az "olyan, mintha Gyurcsány sógorának, Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna".

Ennek alátámasztására jelezték azt is, hogy a Gyurcsány-dolgozatot bíráló adjunktus felvetette, hogy a diplomamunka csak a szőlészetről szól, a borászatról nem, holott a mű címében ez is szerepel. Arra mutattak rá, hogy Rozs Szabolcs azonos című dolgozatában éppen a 35. oldaltól foglalkozik tételesen a borászattal, míg Gyurcsány Ferencé éppen itt ér véget.

A HírTv idézte az értékelés több, oldalszám-hivatkozást is említő pontját is; így például a Gyurcsány-dolgozat "a 11. és 12. oldalon ellentmondásosan ír a Balaton vizének mikroklímát befolyásoló hatásáról".

Jelezték: Rozs Szabolcs dolgozatának épp a 11. és 12. oldalán is pontosan erről van szó. A HírTv legutóbb Célpont című pénteki műsorában foglalkozott Gyurcsány Ferenc főiskolai szakdolgozatának ügyével. Akkor azt közölték, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. A korábbi kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a HírTv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta a dolgozatot és merített is belőle. Gyurcsány Ferenc 1983-ban házasodott össze első feleségével, Rozs Beatrixszal, és egy évvel később diplomázott.

A nő bátyja, Rozs Szabolcs 1980-ban szintén A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel adott be szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskola földrajz szakán, csak úgy, mint 1984-ben a biológia-technika szakos Gyurcsány - derült ki a HírTv riportműsorából.

A balatonfüredi Rozs Szabolcs elmondta, a dolgozat saját kutatásaira épült, meglepte és nem tudja mire vélni, hogy Gyurcsány Ferenc is ezt a témát választotta, noha szavai szerint érdeklődési körük nem egyezett.

Kérdésre válaszolva azt mondta, mivel akkoriban rokonok voltak, a politikus a házukban akár olvashatta is a dolgozatot, de neki erről nem volt tudomása. A HírTv megkérdezte Gyurcsány Ferencet is, aki először nem tudta felidézni, hogy Rozs Szabolcs miről írt szakdolgozatot, sőt azt sem, hogy melyik szakra járt. Amikor azonban közölték vele, hogy volt sógora szakdolgozatának címe megegyezik az ő későbbi diplomamunkájáéval, úgy fogalmazott: olvashatta a dolgozatot, és ha így volt, "nagyon valószínű", hogy használta is.

Arra, hogy a pécsi tanárképzőn vele együtt végző évfolyamtársainak a dolgozatai fellelhetők az egyetemen, az övé viszont nem, nem talált magyarázatot, és úgy fogalmazott: ez gyanús, de senkit sem akar megvádolni.

A Pécsi Újság hírportál korábban Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, Gyurcsányé azonban hiányzik közülük.

A Pécsi Újság az után, hogy Schmitt Pál plágiumügye miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről, egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot. A volt kormányfő erre reagálva a Facebookon nyilvánosságra hozta a főiskolai és az egyetemi leckekönyvéről készült felvételeket. Ezekből az derült ki, hogy a tanárképző főiskolán jó minősítést kapott szakdolgozatára.

Gyurcsány Ferenc 1990-ben a közgázon A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel adott le disszertációt; diplomájának minősítése jó, a dolgozatra elégséges és közepes értékelést kapott. Ez utóbbit a Pécsi Tudományegyetem április 11-i közlése szerint 1996-ban leselejtezték. A tájékoztatás szerint a volt kormányfő diplomamunkáinak címe, az azokra adott bírálat és érdemjegy, valamint a nyilvántartási szám megtalálható az érintett karok tanulmányi irataiban, a szakdolgozatok viszont már nem lelhetők fel az egyetemen.

Gyurcsány Ferenc április közepén azt közölte, hogy bár kereste őket, de sem a főiskolai, sem az egyetemi szakdolgozatát nem találta meg. Hozzátette, az egyetem közleményeivel megdőlt az a vád, hogy nem készített diplomamunkát. Nincs meg Rozs Szabolcs dolgozata sem a pécsi tanárképző főiskola levéltárában, ahogy Gyurcsány Ferencét sem találja az intézmény - értesült az MTI Hírcentrum.

Rozs Szabolcs édesanyja, Gyurcsány Ferenc korábbi anyósa azonban balatonfüredi házuknál az MTI Hírcentrum munkatársainak meg tudta mutatni fia szakdolgozatának munkapéldányát - erről a Magyar Televízió esti Híradója számolt be.

Az asszony az újságíróknak beszélt fia egykori kutatómunkájáról, és azt mondta, a dolgozat kizárólag Rozs Szabolcs munkája volt, és elképzelhetetlennek tartja, hogy fia megengedte Gyurcsány Ferencnek, hogy azt felhasználja. Gyurcsány Ferenc egykori anyósa elmondta azt is, a munkapéldány 1980 óta ott van a füredi ház egyik polcán, vagyis akkori veje bármikor láthatta, mert többször vendégeskedett a családnál.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. PJ 2012. május 04. 19:28
  „plagcsány feri”
 • 92. Pretorianus 2012. május 02. 07:48
  „91. LAZA 2012.05.02. 01:28
  Laza!
  A Jobbiknak az a hálás/hálátlan feladat jutott,hogy bírálhatja az ellenzéki kenyeret evőket és a hatalmon homárt zabálókat is.:)
  Azokról a Jobbikosokról pedig megvan a véleményem,akik a mostani kormány brutális lépései után a fideszre szavaznának...De erre térjünk vissza két év múlva,addig még sok víz lefolyik az Ikván:)”
 • 91. LAZA 2012. május 02. 01:28
  „87-
  "Az igazságot csak a Jobbik meri kimondani."
  Hát nem tudom?,,!!
  Volt már egy Miép aki bekerült a parlamentbe,ellenzékiként.
  Oszt mi történt?Csurka irányításával keményen ütötték vágták,no kit hát az ellenzéket.Nem ám ám a kormányon lévőket.Oszt Pista bátyánk addig ajánlgatta magát a hatalomnak ameddig a szavazóbázisát kilopták alóla.Kisgazdapárt Torgyánnal dettó:
  Mentek a levesbe.
  Ez a sors vár a Jobbikra is.Egyszerűen nem vesznek tudomást arról,hogy két éve kik kormányoznak!
  pl.rá a mai nap.Egyszerűen rock koncertre mentem nem politikai céllal.
  Azzal nem is volt gond.Sőt a hangulattal sem.Mind egy igazi majális:
  Gyerekek és fiatalok önfeledt szórakozása,az idősebb korosztály békés viselkedése,iszogatása,falatozása.
  Ám a műsorvezetés!
  A " jópofízás" No kikről?
  Nem ám a jelenlegi országrontókról á nem hanem a már elzavart,nép által leváltott rezsim "jeles" tagjairól.
  Ez lesz a vesztűk.
  A fidesz tudja mit kell tenni,és megvannak a módszereik arra,hogy meg is tegyék.
  Le fogják nyúlni a szavazótáboruk jelentős részét.
  Legfőképpen azokat akiknek annyi közük van a fasizmushoz mint orbánéknak a kereszténységhez.
  Nekem személy szerint nagyon sok ilyen ismerősöm van.”
 • 90. ruig 2012. május 01. 22:09
  „89.2012.05.01. 18:53 Pecamaker Az idő rövidsége miatt szándékosan a priori és szintetikus ítéletek kérdését nemjelöltem meg.”
 • 89. machers 2012. május 01. 18:53
  „88.ruig 2012.05.01. 17:50
  Ez gyengére sikeredett.”
 • 88. ruig 2012. május 01. 17:50
  „85. Az "értelem" Kanti értekezését javaslom tanulmányozni,de nem egyedül mert az ismeretanyag hiányát Kantnál már nem lehet kellő rosszindulattal pótolni. A fasizmust mint olyat a magyar értelmező szótár nagyszerűen leírja. A megjelölt ismeret elsajátítása picit közelebb visz az értelem mint fogalom jobb megértéséhez.”
 • 87. Pretorianus 2012. május 01. 17:33
  „értelmetlen!
  Majd egymillió választó polgár szavazta be a Jobbikot a parlamentbe.Ergo,munkatársaid,barátaid,rokonaid és ismerőseid között számos "fasiszta" lehet./mert neked azt mondják/Az lehet a szomszédod,a testvéred,a főnököd,a hentes aki kiszolgál,a pénztáros a boltban,az autószerelőd,és még sorolhatnám.Hogy tudsz te így élni?:)Ez az igazság,fel bírod értelemmel fogni?:)Hát persze,hogy nem...Az igazságot egyedül a Jobbik meri kimondani,a többi pártnak nem érdeke,csak takargatni,veled együtt.Naviszontlátásra.:)))”
 • 86. Pretorianus 2012. május 01. 17:17
  „85. értelem 2012.05.01. 15:38
  értelmetlen!
  A válaszomat olvashattad,színvonalad tükrözi a fasisztarasszistanácikeretlegényezős hozzászólás...Jelzem neked,a fasiszták Olaszországban éltek.A fasiszta pártok is ott voltak.A helyesírás ha tetszik,ha nem,fontos dolog,tükrözni,hogy milyen iskolába jártál és milyen eredménnyel végezted...Szálasi nevét akkor is tudni kell helyesen leírni,ha egy negatív szereplője volt történelmünknek...Ja és ugye,aki feldobja a szótár fogalmát,ne csodálkozzon,ha leütik a magas labdát.Hozzászólásod nem csekély személyeskedéssel van fűszerezve,miért is lennél te különb,mint én,:)És a végére egy jó tanács,köttess be az ATV mellé még jó pár csatornát.”
 • 85. értelem 2012. május 01. 15:38
  „Pretorianus! Ha észérved nincs, jön a szokásos. Körülbelül ezt vártam a Te szinvonaladtól. Nem csalatkoztam. A fasiszta fasiszta marad, bárminek nevezi önmagát, hiszen tetteik alapján lehet megítélni őket. Annak viszont örülök, hogy kinyitottad az értelmező szótárt. Csak az lenne a tiszteletteljes kérésem, ne hazudozzál (hazudozzatok) ösze-visza. Ugyanis hazudik az is, aki elhalgatja az igazságot.Összeesküvés elméleteket eddig csak a Ti oldalatoklól lehetett olvasni. Dühösek lettetek, hogy ugyanezt a módszert elkezdi követni a másik oldal.”
 • 84. Pretorianus 2012. május 01. 12:28
  „83. ruig 2012.05.01. 12:05
  Nem tér el a véleményünk.Csak a városi legendák nem állják meg a helyüket!Ezen a csirkefogón még nem találtak normális fogást.És nem azért,mert bűntelen,hanem mert okosan csinált mindent,és ehhez hatalmas apparátusa is volt.
  Én sem tartom többre őt,mint te.Sőt...”
 • 83. ruig 2012. május 01. 12:05
  „81. Tisztelt Császári testőr uram! Sajnálom Gyurcsány úr megítélésében eltérő a véleményünk.
  Az általam említett esetet kb.: húsz évvel korábban feldolgozták a témát ismerő és értő szakemberek.
  Javasolhatom a Gyurcsány feljelent az eltűnt dolgozat ügyében című cikk hozzászólásainak tanulmányozását,talán nem enyhe irónián keresztül fogalmazza meg figyelemre méltó véleményét.”
 • 82. VargaP 2012. május 01. 11:59
  „Szerintem sokkal nagyobb hír az, hogy Kedves Vezetőnk a Videoton mérkőzést a VIP páholyból nézte.

  Ez sokkal fontosabb hír, mint az, hogy ki mit és kitől. Döntsön az iskola rektori bizottsága, ne a hír TV, Széles (mellényű,Ikarus-t tönkre tevő) elvtárs utasítására a beosztottak.

  Ja erről jut eszembe Bencsik elvtárs már rossz elvtárs?”
 • 81. Pretorianus 2012. május 01. 11:38
  „"Olvasva más hozzászólásokat tragédia."
  Mester!Taníts minket...:)És linkeld be nekünk az az összeesküvés elméletekkel foglalkozó oldalt,ahonnan merítesz!Had kövessünk mi is,Ó Mester!”
 • 80. ruig 2012. május 01. 11:16
  „drkotász 2012.04.30.22:38 A pápai Katus fiának ámokfutását azok a pénzügyi körök kik jelentős befektetéssel rendelkeznek az országban,elégelték meg.Itt varázsolták elő libaügyi zeneszerszámot.A pápai gyerek apósa a Dobrev, Bolgár titok szolga volt ezredesi rangban.A rendszerváltáskor ügyesen lenyúlták egy magyarországi bank Bécsben működő leány bankjának a tőkéjét.Azt a bankot a szocialista országok titkos szolgálatainak az akciói finanszírozása érdekében hozták létre.A megmentett pénzt Franciaországban, gyárvásárlásában fektették be.A hab a tortán Franciák jelentős vissza nem térítendő állami támogatásban részesítették őket a munkanélküliség felszámolására indított alapból.A munkát azonban Bangladesből importált bérrabszolgák végezték a Francia melós helyet.Mire a Párizsi illetékesek rájöttek az ügyességre a gyár eladva a pénz Amerikai bankban berakva.
  Az általad leírtak utolsó előtti sorában megfogalmazottal nem értek egyet.Nagyon is értettek a gazdasághoz,hogyan tegyék tönkre,adósítsák el tudatosan az országot,kiszolgáltatva gyarmattá minden szégyen és lelkiismeret nélkül. Olvasva más hozzászólásokat tragédia. Az emberi tudatlanság nembűn,de még tapsolni is kellene hozzá a SZÖRNYŰ !”
 • 79. Pretorianus 2012. május 01. 11:05
  „74. értelem 2012.05.01. 08:52
  Kedves értelem...Nem biztos,hogy jó nicknevet választottál magadnak!:)A radikális jobboldal,mint fogalom,a Jobbik "találmánya".Ne keverd ide Szálasit és nem Szállasyt,ahogy te írod...:)Kárt az országnak a fityisz és a maszop tudott tenni,ők vannak felváltva hatalmon.Ha te nekem az értelmező kéziszótárat ajánlgatod:),engedd meg,hogy én neked viszont ajánljam a helyesírásit, és a fogalmazásodon is csiszolj még kicsit.Nem kukkantunk,hanem belekukkantunk..Nem megnyilatkozni,hanem kinyilatkoztatni,vagy simán nyilatkozni.Úgyhogy befejezésnek melegen ajánlom nickneved cseréjét értelmetlenre...:)”
 • 78. állampógár 2012. május 01. 09:55
  „Mennyi hülye van ebben az országban?”
 • 77. rommel2 2012. május 01. 09:51
  „NE FELEJTSÜK EL : A MÁSOLÁSHOZ IS KELL EGY CSÖPPNYI ÉSZ !!!
  ÉN KI SEM NÉZTEM VOLNA A FERIBŐL EZT !!!”
 • 76. LAZA 2012. május 01. 09:27
  „72.
  dr.Okos!
  Tudod mit?
  Most az egyszer talán egy kicsit meg is értem,hogy mit és miért írsz gyurcsányról.
  Sőt!Nagy részt igaza is van.gyurcsány az elmúlt 20 év egyik legkártékonyabb magyar politikusa.Azt hiszem ehhez semmi kétség nem férhet.Tönkretette,lejáratta a baloldaliság és a szociáldemokrácia eszményét.
  A legnagyobb baj az,hogy a legnagyobb kárt az országunknak okozta!
  Sajnos ott volt mögötte az akkor még jelentős befolyással bíró szdsz és a jó megélhetésüket féltő mszp politikusok.Kilóra megvoltak véve!
  2010 ben döntött az ország!
  A szavazók túlnyomó többsége azt mondta,hogy elég volt és Nem köszönjük gyurcsány elvtársnak és kővetőinek a gaztetteit.
  Felelni fognak.
  Eljőtt az idő.Most folyik a számonkérés.
  Hol van gyurcsány szakdolgozata,kerül elő a nagy kérdés,egy másik csaló hazudozó apropóján?
  Ja,hogy miért foglalkozok ezzel a már szerencsére jelentéktelenné váló politikus emberrel.
  Mert azt hiszitek,hogy még egy kétharmadot ki lehet préselni belőle.
  Nem fog síkerülni,mint ahogyan az sem,hogy eltereljétek a figyelmet egy nála is nagyobb országromboló tevékenységéről.”
 • 75. Valaki 2012. május 01. 09:01
  „Megszereztük Gyurcsány szakdolgozatának borajánló fejezetét

  http://hircsarda.blog.hu/2012/04/29/megszereztuk_gyurcsany_szakdolgozatanak_borajanlo_fejezetet”
 • 74. értelem 2012. május 01. 08:52
  „Pretorianus! Mi ez a nálunk? Hol is él? Néha kukkantani az Értelmező kéziszótárba azután megnyilatkozni. Olyan buták vagytok időnként a drKotász félékkel, hogy lenézitek a vitapartnereket, miközben csak a hülyeséget és a hazugságot fröcsögitek. Amúgy a radikális "jobboldal" eddig csak halált és szenvedést okozott ebben az országbn. Lásd Szállasy munkájának eredményeit.”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A saját kertjében gázoltak halálra egy nőt Kecskeméten

A saját kertjében gázoltak halálra egy nőt vasárnap délután Kecskemét határában, a Helvéciai úton. Tovább olvasom