Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hirtelen csecsemőhalál genetikai okai?

Az orvostudomány még nem ismeri a hirtelen csecsemőhalál pontos okát. A legújabb kutatási eredmények azt valószínűsítik, hogy a légzés leállásának szervi okai vannak, amelyek genetikai hibától származnak.
A csecsemőkori hirtelen halálozás az egy év alatti kisgyerekeknél a legfőbb haláloknak számít, bár kétségtelen, hogy 1994 óta (ekkor született meg az ajánlás, hogy a csecsemőket mindig a hátukra kell fektetni) gyakorisága csökken.

De mi okozza a tragédiát? Az bizonyos, hogy légzési problémáról van szó: normális esetben a csecsemő észleli, ha hosszabb időre kimarad a légzése, s egy hirtelen levegővétellel korrigálja a problémát, de sok esetben ez az észlelés elmarad. A bristoli egyetem kutatócsoportja, John Paton professzor vezetésével nemrégiben érdekes felfedezést tett: a hirtelen lélegzetvételt más mechanizmus irányítja, mint a hagyományos légzést.

Eszerint az életmentő légzési formát az agy egyik részében, a „PreBötzinger-régióban" lévő idegsejtek szabályozzák, méghozzá úgy, hogy a légzés kihagyásakor a szervezetben kialakuló alacsony oxigénszint megnyit egy csatornát a membránjukban, ezeken keresztül nátriumionok kerülnek be a sejtbe, s az így riadóztatott idegsejt utasítást ad a gyors légzésbeindításra. Ha azonban ez a „kapu", a membráncsatorna nem nyílik ki, akkor az idegsejt nem tud működni, és a szervezet „újraélesztése" nem sikerül. A kutatók úgy vélik, hogy e hibát (a membráncsatornát alkotó fehérje módosulását) genetikai probléma válthatja ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom