Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Himnuszokat fest a jászszentlászlói festő

Jászszentlászlón Kordás József festőművész két kompozíciójával váltott ki viharos érdeklődést. Az egyik a Himnusz megfestése, a másik pedig az Európai Unió Himnusza.
-- A magyar Himnuszt 1997-ben festettem meg, és 1998 -ban a Műcsarnokban mutatták be. Így adott volt, hogy az EU Himnuszt is megfessem 2003-ban. A magyar Himnuszra visszatérve a Kecsekméti Képtárban önálló kiállítás keretében mutatták be, majd később a lakitelki Kölcsey-házban volt egy hosszabb ideig. Ezt követően a Kölcsey Társaság kérésére Szatmárcsekére került. Ismeretes, hogy Szatmárcsekén temették el Kölcseyt, és a mű egy igen színvonalas környezetben volt közel három évig. A kép elkészítése nagyon egyszerű volt, mert kint ültem a cseresznyefa alatt, és egyszer bevillant, elsuhant előttem a magyar zászló és gondoltam, hogy ez a Magyar Himnusz-festmény alapja lehet. Utánajártam, történészektől és más ismerőseimtől megkérdeztem, hogy megfestette-e már valaki a Himnuszt. Egyértelmű volt a válasz, hogy nem. A vászonra hordtam fel, festőkéssel dolgozom. A kép maga öt részből áll. Ez egy nagyon egyedi, sajátságos alkotás. 1993 körül fedeztem fel ezt a technikai megoldást, ami öt részből áll. A lényeg, hogy a nyolc versszak, ha verselemzés alá vetjük, öt részre bontható fel. Az első részt, hogy Isten áldd meg a magyart, én egy Nap előtt elsuhanó zászlóval próbáltam megfogalmazni. Ettől kezdve aztán maga a kép már egy elvont, idézőjelben szürrealista megoldás. Ilyen például, hogy a nyolc kokárdaszerű formáció, ahol a hét vezér, és István a király, hogyha akarom, akkor Árpádot illusztrálja, ha tovább megyünk, akkor látunk egy szemformát, ahol Kölcsey tekint ránk, de ugyanakkor bújt az üldözött, s felé kard nyúlt barlangjába, tehát egyfajta magyar rejtőzködés is van benne, ami az elmúlt viharos éveket próbálja illusztrálni. Másfelől az egész képet átfedi egy tubusból felhordott fonadékszerűség, ami az esőt jelképezi.

-- Mekkora ez a kép?
-- A kép 1,6 x 2,7 méter, tehát egy igen nagyméretű táblaképről van szó. Olajvászon.

-- A legjobban az foglalkoztatja, hogy mi legyen a sorsa, hova kerüljön.
-- Elég kalandos útja volt mostanáig a festménynek, és a millenniumra, az ezredfordulóra készítettem, festettem meg. És hát gondoltam, hogy a magyar állam fogékony lesz rá, az előző és a jelenlegi kormányt is értem ez alatt, de sajnos az az igazság, hogy míg megyei szinten elég fogékonyak és támogatnak, a közönségnek is tetszik a kiállításokon, de a felső vezetéshez vagy nem jut el, vagy az ördög tudja, hogy miért, de nem pártolják ezt a dolgot.

-- Van azonban egy másik himnusz is.
-- Ez Beethoven Örömódája, tehát a címe a festménynek a következő: EU Himnusz (Beethoven Örömóda). A választásokon a magyar nemzet úgy döntött, hogy belép az EU-ba. Az alkotás nagyon nagyméretű, 195 x 340-es olajvászon szintén. Az ecsetfaktúra, a felület hasonló a Magyar Himnuszhoz, csak teljesen más, mert itt egyfajta örömről van szó. Míg a magyar Himnusz egy drámai kifejezést illusztrál, az Örömóda egy küzdelmet, mert Beethoven szerint az örömért meg kell küzdenünk.

-- Kezembe került Bereczky Lóránd művészettörténész elemzése Kordás József Európai Unió Himnusz című képéről. Egészen szabályos elemzésben méltatja a festői megoldásokat és a festő kitűnő felkészültségéről ír. Hogyan találkoztak Bereczky Lóránddal?
-- Ez egy nagyon érdekes történet. Bács-Kiskun megye közgyűlésének elnöke felkereste a Parlament elnökét azzal a javaslattal, hogy a Parlamentben mind a két Himnusz festményt, tehát a magyar és az EU Himnusz festményt is mutassuk be augusztus 20-án. A Parlament gazdasági vezetése kapta a feladatot, hogy járja körbe munkáimat, nézzék meg és elemezzék, és adjanak javaslatot. Tehát Bereczky Lórándot a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatóját küldték le, hogy értékelje, és javaslatot tegyen a munkáimról.

-- Azt írja az utolsó bekezdésben, hogy a művön a programot tökéletesen sikerült megvalósítani, a festményt kvalitása közösségi bemutatásra alkalmassá teszi, akár tárgya lehet Magyarország brüsszeli reprezentációjának. Mi lenne a leghőbb vágya?
-- Hát két dolog. Az, hogy a Magyar Himnusz kerüljön a magyar Parlamentbe, ahova eredetileg szántam, és meggyőződésem, hogy előbb-utóbb oda is fog kerülni, bármennyi bürokrata is állja ennek útját, másfelől a magyarok dicsőségére az EU Himnusz Strassbourgba kerüljön az EU Parlamentbe, hogy mindig mutassa és igazolja, hogy Magyarország is az EU-hoz tartozik és egy egységet, egy új szövetséget jelképezzen. Az összefogást. A tudat és az értékteremtésnek ez a lényege.

Varga Zoltán
(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro Disney: lanyha vonzerő

A párizsi Disneyland komoly gondokkal küzd. Bár az „élménykínálat” csábítóan hangzik, a… Tovább olvasom