Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Himalája - Az élet sója (Himalaya - l'enfance d'un chef)

Vonul a kis csapat, a jakok vállán sóval teli zsákok, a lélegzet kitart. Tibet népe elindul, hogy megküzdve a legnagyobb heggyel gabonára cserélje sóját. Még fagyban-hóviharban is végigjárják az utat - és az emberi érzelmek széles skáláját. A film rendezője éveket töltött Tibetben, s élt a filmben szereplő emberek között. Az ő valós történeteikből született e film.
rendező:
Eric Valli
forgatókönyvíró: Olivier Dazat, Louis Gardel
operatőr: Eric Guichard, Jean-Paul Meurisse
díszlettervező: Tenzin Norbu Lama
jelmeztervező: Michel Debats, Karma Tundup Gurung
zene: Bruno Coulais
producer: Christophe Barratier
látványtervező: Jérôme Krowicki
vágó: Marie-Josephe Yoyotte

szereplő(k):
Thilen Lhondup (Tinle)
Gurgon Kyap (Karma)
Lhakpa Tsamchoe (Pema)
Karma Wangel (Pasang)
Pemba Bika (Tensing)
Tenzen Charka (Chopga)
Gyalsen Gurung (Chewan)

A film sztorija

A Himalája meredekein, árpaföldek lankái közt, 5000 méter magasban terül el Dolpo tájegysége. Egy kis tibeti faluban járunk. Az ott élő, a zord klímában megedződött emberek egyetlen bevételi forrása a felső-tibeti só. Só, melyet minden évben ők maguk termelnek ki, majd cserélnek el gabonára messze, nagyon messze, a hegyek lábánál, a gazdagon termő nepáli völgyekben. A hosszú, fáradtságos út az otthontól a völgyekig komoly próba elé állítja ezeket az egyszerű, csöndes embereket, akik minden áldott évben a túlélés hőseivé válnak. Hisz vészterhes útjuk során minden lépés halálos lehet. Öregek, nők s gyermekek küzdenek együtt nem csupán saját, de teherhordó jak-társaik sorsáért is. Heteken, hónapokon keresztül gyalogolnak nekifeszülve a szélnek, dacolva a hóviharral és a gleccserek csapdáival.

A film a falu agg vezére, Tinle utolsó útját követi nyomon, miközben a felnövekvő fiatalok leckét kapnak bölcsességből s beavatásból. A már-már eposzi vándorlások során nem ritka, hogy hol a megpróbáltatások, hol a szerelmek, hol pedig a generációk közti gyűlölködés tragédiát szülnek, fájdalmasan megosztva a közösséget. Az eltökélt győzni akarás folyamatos feszültséget teremt a filmben, mely van, hogy bújtatottan van jelen, van, hogy az erőszak erejével kicsap, de olykor egy gyermek tiszta kacajában, naiv büszkeségében, az ő megilletődöttségében, gyengédséget lop a szereplők s a nézők szívébe, így hozva váratlan enyhet s megkönnyebbülést.
Megkapó, hogy a film szereplői közül csupán egy játszott már korábban filmben. A többiek épp olyan egyszerűen szép emberek, amilyeneket alakítanak. Míg a lélegzetelállítóan szép felvételekben gyönyörködünk, sokan tanulunk Sorsról s Emberségről. www.port.hu

Kritikák

MoziNet.hu


"A Himalája egy tíz perces mesét mond el 108 percben. Akik tehát a tempós, akciódús történeteket kedvelik, nem biztos, hogy megtalálják a számításukat. Egyébként viszont gyönyörű tájakról készült fantasztikus felvételeket láthatunk, miközben egy ilyen mesétől elvárható életbölcsességeket is megkapjuk. A rendező nem tudja megtagadni ellenben dokumentumfilmes múltját, ami rányomja bélyegét a filmre."
A teljes cikk

Vörös Adél, Port.hu

"A rendező több évet töltött e nép között, majd valós történeteiket felhasználva kreálta meg a film alapjául szolgáló sztorit. És el kell hinnünk, hogy a kisfiú tényleg majd' összeesik a fáradtságtól, mert az öreg Tinle magával cipeli az emberpróbáló "túrára", el kell hinnünk, ahogy a nagyapa utolsó erejét összeszedve végigkommandírozza a hatalmas hegységen népét, majd behozzák a több napos lemaradást. És el kell hinnünk, bár rizikós jelenet, hogy a szívós vénemberből kifogy a szusz, tényleg összeesik és ott hal meg "nekünk".
Sajnos azonban ezek a szereplők megszólalnak, és ekkor történik a baj. Franciául beszélnek."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt… Tovább olvasom