Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Himalája - Az élet sója

Vonul a kis csapat, a jakok vállán sóval teli zsákok, a lélegzet kitart. Tibet népe elindul, hogy megküzdve legnagyobb heggyel gabonára cserélje sóját. Még fagyban-hóviharban is végigjárják az utat - és az emberi érzelmek széles skáláját.
rendező: Eric Valli

forgatókönyvíró: Olivier Dazat, Louis Gardel
operatőr: Eric Guichard, Jean-Paul Meurisse
díszlettervező: Tenzin Norbu Lama
jelmeztervező: Michel Debats, Karma Tundup Gurung
zene: Bruno Coulais
producer: Christophe Barratier
látványtervező: Jérôme Krowicki
vágó: Marie-Josephe Yoyotte

szereplő(k):
Thilen Lhondup (Tinle)
Gurgon Kyap (Karma)
Lhakpa Tsamchoe (Pema)
Karma Wangel (Pasang)
Pemba Bika (Tensing)
Tenzen Charka (Chopga)
Gyalsen Gurung (Chewan)

A film sztorija

A Himalája meredekein, árpaföldek lankái közt, 5000 méter magasban terül el Dolpo tájegysége. Egy kis tibeti faluban járunk. Az ott élő, a zord klímában megedződött emberek egyetlen bevételi forrása a felső-tibeti só. Só, melyet minden évben ők maguk termelnek ki, majd cserélnek el gabonára messze, nagyon messze, a hegyek lábánál, a gazdagon termő nepáli völgyekben. A hosszú, fáradtságos út az otthontól a völgyekig komoly próba elé állítja ezeket az egyszerű, csöndes embereket, akik minden áldott évben a túlélés hőseivé válnak. Hisz vészterhes útjuk során minden lépés halálos lehet. Öregek, nők s gyermekek küzdenek együtt nem csupán saját, de teherhordó jak-társaik sorsáért is. Heteken, hónapokon keresztül gyalogolnak nekifeszülve a szélnek, dacolva a hóviharral és a gleccserek csapdáival.

A film a falu agg vezére, Tinle utolsó útját követi nyomon, miközben a felnövekvő fiatalok leckét kapnak bölcsességből s beavatásból. A már-
már eposzi vándorlások során nem ritka, hogy hol a megpróbáltatások, hol a szerelmek, hol pedig a generációk közti gyűlölködés tragédiát szülnek, fájdalmasan megosztva a közösséget. Az eltökélt győzni akarás folyamatos feszültséget teremt a filmben, mely van, hogy bújtatottan van jelen, van, hogy az erőszak erejével kicsap, de olykor egy gyermek tiszta kacajában, naiv büszkeségében, az ő megilletődöttségében, gyengédséget lop a szereplők s a nézők szívébe, így hozva váratlan enyhet s megkönnyebbülést.

Megkapó, hogy a film szereplői közül csupán egy játszott már korábban filmben. A többiek épp olyan egyszerűen szép emberek, amilyeneket alakítanak. Míg a lélegzetelállítóan szép felvételekben gyönyörködünk, sokan tanulunk Sorsról s Emberségről. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Vörös Adél

"Nem mintha ez a jóindulat megfogyatkozna a majdnem két óra végére, épp a fent taglalt ösztönös elfogultság miatt, amit ember ember iránt érezhet. De dramaturgiai érzékenységünket próbára teszi a Himalája. Említettem a fiktív néma verziót. Jobban működne. Túlbeszélt problémák, az úgynevezett, nyugati, urbánus ember számára is gúnyosan "lelkizésnek" hívott beszélgetések egyszerű, bölcs hegyi emberek szájából elég idegennek hatnak, ebből sajnos van egypár. Ugyanakkor hallunk jól megírt, a szereplőkből hamisítatlanul jövő dialógokat is. A beszédet azért is érzem feleslegesnek, mert a felmerülő problémák, hasonlóan kiélezett helyzetben indokoltan előkerülő alaptoposzok finomabb érzékeltetésére lett volna szükség. Ezek az emberi arcok bizony megállták volna a helyüket szócsaták nélkül, a maguk rezdüléseivel, finoman kiötlött, apró elő-utó helyzetekben is. Itt azonban csak a konfliktusok kiéleződését láttuk, amikor már a szavaké a hely. Bátrabb húzás lett volna, de igazibb, a lelki folyamatok teljes ívét ábrázolni, nemcsak kezdő-csúcs- és végpontokat."
A teljes cikk

mozinet.hu - Feri, a mozigépész

"A Himalája egy tíz perces mesét mond el 108 percben. Akik tehát a tempós, akciódús történeteket kedvelik, nem biztos, hogy megtalálják a számításukat. Egyébként viszont gyönyörű tájakról készült fantasztikus felvételeket láthatunk, miközben egy ilyen mesétől elvárható életbölcsességeket is megkapjuk. A rendező nem tudja megtagadni ellenben dokumentumfilmes múltját, ami rányomja bélyegét a filmre. A "színészként" látható egyszerű embereknek azonban semmi oka a szégyenkezésre, mindenféle képzettség nélkül is megállják a helyüket. A Himalája látvány tekintetében tehát mindenképpen maradandó, viszont éppen ezért inkább szép, mintsem jó film. Egészében azok tudják majd igazán értékelni, akik képesek elmerülni a természet vadságában és szépségében, miközben mindig bólintanak egyet az elhangzó bölcsességek hallatán."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem eladó a Skype

Hírek szerint az ausztrál Rupert Murdoch vállalata, a News Corp. hárommilliárd dolláros felvásárlási… Tovább olvasom