Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Hiller: nem kell átalakítani a magyar kulturális diplomáciát

A magyar kulturális diplomácia jól működik, ezért nem érdemes átalakítani - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn.

A kulturális szakemberek előtt megtartott előadásában a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az évente két alkalommal megrendezett értekezlet jó lehetőséget nyújt a magyar kulturális diplomácia egészének áttekintésére.

Hiller István a BBI által irányított rendszerről szólva elmondta: a világszerte 19 városban működő magyar kulturális intézetek hálózata mellett az utóbbi három évben Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Zágrábban, Belgrádban, Madridban és Abu Dzabiban kulturális szakdiplomaták kezdték meg tevékenységüket.

"Nem épületekre, hanem a személyek kreativitására alapoztunk" - utalt a miniszter a szakdiplomaták munkájára. Hozzátette: ezt a hálózatot meg kell tartani, sőt bővíteni érdemes.

Az elmúlt időszak eredményeire visszatekintve Hiller István megemlítette, hogy új, korszerű épületben működhet a varsói magyar intézet, Kairóban a világ egyik leglátogatottabbjai közé tartozó Régészeti Múzeumban nyílhatott magyar kiállítás, míg hosszú évek óta először a horvát és a szerb kulturális miniszter Pécsett fogott kezet egymással az Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-programsorozat nyitónapján.

A következő másfél év kivételes lehetőséget kínál a magyar kultúra számára, hiszen az EKF-projekt lezárulta után, 2011-ben Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztjét, ráadásul jövőre lesz a Liszt év, így a külföldi közvélemény ritkán tapasztalt figyelemmel fordul hazánk felé - hangsúlyozta a miniszter.

Balázs Péter külügyminiszter előadásában kifejtette: a 2011-ben esedékes magyar EU-elnökség eseményei elsősorban Brüsszelben zajlanak majd, de vannak feladatok Magyarországon is. Tizenhárom és fél év fog eltelni a következő EU-elnökségig, így ki kell használni ezt a hatalmas bemutatkozási lehetőséget - fűzte hozzá.

A délelőtti ülést követő sajtóbeszélgetésen Hiller István elmondta: az elmúlt napokban a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói kidolgoztak egy közös stratégiajavaslatot, amelyet hozzá is eljuttattak.
A közeljövő eseményeiről szólva a tárcavezető bejelentette: Kelemen Hunorral, a román kormány kulturális miniszterével közösen február 19-én nyitják meg a bukaresti magyar kulturális központ új, belvárosi épületét.

Bajnai Gordon miniszterelnök két héttel ezelőtti döntése értelmében már rendelkezésre áll a soros EU-elnökség kulturális programjaira szánt 330 millió forint, így megkezdődhetnek a szerződéskötések - közölte Hiller István.
Mint megjegyezte, az EKF-program és az EU-elnökség évében nem kerül sor külföldi magyar kulturális évadra, a 2012-es évad előkészítése azonban már megkezdődött. Az Arab-öbölbe tervezett programsorozat iránt érdeklődését és fogadókészségét fejezte ki az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Katar is - árulta el.

Hiller István szerint az évad a gazdasági és politikai kapcsolatok erősítésében is nagyon fontos szerepet játszhat. Az eseménysorozat megszervezése a bevezető és levezető programokkal együtt várhatóan 700-800 millió forintba kerül majd, ez azonban a valós költségeknek csak kevesebb mint felét fedezi. A kiadások maradék részét az intézményi együttműködések, helyi partneri felajánlások fedik le - tette hozzá.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a következő kormány kulturális stratégiáját a folytonosság jellemzi majd, egyben hangsúlyozta: egy kabinetjellegű kormányzati rendszerben a kultúra óhatatlanul egy "B-típusú" minisztériumhoz kerülne, ami a terület háttérbe szorulásához vezetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyethalt egy toronyházból kizuhant férfi

Szörnyethalt egy férfi, aki kizuhant egy debreceni toronyházból hétfőn. Tovább olvasom