Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hiller István: elfogadhatatlan a tankötelezettségi korhatár csökkentése

Elfogadhatatlannak nevezte a tankötelezettségi korhatár kormányzat által tervezett, 15 évre való csökkentését Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszter az MSZP országgyűlési frakciója humánpolitikai kabinetjének konferenciáján kedden Budapesten.


A Tankötelezettség: következmények és lehetőségek című tanácskozáson a volt miniszter rámutatott: a tankötelezettség korhatárának leszállítása "ördögtől való gondolat,(...) ez az út a pokolba viszi mindazokat, akiket az oktatási-nevelési rendszer ilyen formán kitaszít magából".

Hiller István annak a véleményének adott hangot, hogy akik ezt az oktatáspolitikai változtatást igyekeznek végrehajtani, azok "neofeudális társadalomképet" akarnak létrehozni, mert a kormányzat "megmondja, hogy mi a jó" az embereknek, még az oktatás területén is.

Nem értett egyet azzal az általa említett kormányzati szándékkal sem, miszerint 40 százalékkal akarják csökkenteni 5 év alatt a hallgatói létszámot a felsőoktatásban, a költségtérítés képzések díját pedig - "egyelőre meg nem határozott, de belátható időn belül" - átlagosan a duplájára tervezik emelni. A szakképzés szerinte jelenleg idejétmúlt "inasképzést" jelent, amit egy évszázaddal ezelőtt vezettek be.

Benedek András, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, tanszékvezető egyetemi tanár előadásában utalt arra: csaknem másfél millió gyermek életpályáját határozhatja meg a korhatár tervezett leszállítása. Ezzel mintegy 10 százalékkal lehet több a középfokú végzettséggel nem rendelkezők aránya, ráadásul a pedagógusok egy része elbocsátható lesz. Ez utóbbi azonban nem természetes szelekció lesz, mert kényszerből hajthatják végre.

Mint mondta, a 15 éveseket a kormányzat potenciális munkavállalónak tekinti, de szerinte ők semmiféleképpen nem minősülnek képzettnek. "Komoly kételyeit" fejezte ki, hogy ezek a fiatalok eséllyel helyezkednek majd el, mert "az európai munkaerőpiacon ilyen szintű tudással már nem lehet helytállni", legfeljebb szociális foglalkoztatásban vehetnek részt.

Megemlítette, hogy jelenleg is nagy a lemorzsolódás a középfokú iskolarendszerben, s ez a rendszerváltás óta emelkedő tendenciát mutat. A legnagyobb lemorzsolódás a szakiskolákban van, nem egyszer 20-25 százalékos arányt mutatva.

Benedek András hozzátette: a gazdasági válságban az állásukat leginkább a fiatalok vesztették el. A magyar gazdaságban gyakorlatilag nincs igény a segédmunkásokra, márpedig a 15 éves koruk után tovább nem tanulókból leginkább ez válhat - hangzott el.

Pehr Erika jogász, gyermekvédő, egyetemi docens arról beszélt, hogy a tankötelezettség 18 éves korra történő korábbi felemelése összhangban volt a nemzetközi, a Gyermekek jogairól szóló egyezménnyel. Megjegyezte, Anglia és Új-Zéland most tervezi a tankötelezettség 18 évre való felemelését.

Mint közölte, semmiféle biztosíték nincs arra, hogy a 15 évesen az iskolából kikerülők befejezzék tanulmányaikat, mert "ebben az életkorban a gyermekeknek nincsen határozott jövőképe". Így fokozottan ki vannak téve a csellengés, a drog- és alkoholfogyasztás, a bűnözés, valamint a gyermekprostitúció veszélyeinek. Arra kell törekedni, hogy minden gyermek legyen tanköteles - összegezte.

Elmondása szerint Magyarországon 2007-ben a 17 évesek 92, a 18 évesek 83 százaléka vett részt az oktatásban. A legutóbbi PISA-felmérés arra is rámutat, hogy az abban részt vevő országok közül Magyarországon a legszorosabb az összefüggés a szociális háttér és a tanulmányi előmenetel között - hívta fel a figyelmet.

A korai iskolaelhagyás okaiként a hátrányos helyzetet, a tanulás iránti motiválatlanságot, a rossz pályaválasztást sorolta, illetve azt, hogy rosszul érzi magát a diák az iskolában. 2008-ban az EU-ban 14,9, Magyarországon 11,7 százalék volt a korai iskolaelhagyók aránya. A lemorzsolódás tipikus területe a szakiskola - fűzte hozzá.

Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, egyetemi docens kiemelte: a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) tervezett változtatása és a 15 éves tankötelezettségi korhatár együttesen azt is üzenheti, hogy akik nem tudnak 15 éves koruk után továbbtanulni, azok könnyen juthatnak börtönbe, és "bükki betyárok lesznek (...), a bűn útjára kerülnek".

Meglátása szerint ezek a változások a roma társadalmat érinthetik a legérzékenyebben. "Hihetetlenül veszélyesnek" nevezte a Btk. szigorításának és a tankötelezettség korhatára leszállításának tervét, ezért ezek ellen "politikai küzdelemre van szükség". Mint mondta, a 15 évesen tanulmányaikat megszakítók nem feltétlenül lesznek kétkezi munkások, mert ma már a fizikai munkához is egyre magasabb szintű technikai ismeretek szükségesek.

A tanácskozáson részt vettek mások mellett az MSZP pedagógus tagozatának, illetve a pedagógus szakszervezetek és az oktatással foglalkozó civil szervezetek vezetői, képviselői.

Olvasóink írták

 • 11. load 2011. március 31. 22:27
  „9. Csetneky
  Az általad hivatkozott 7. hozzászólás azt mondja, hogy bízzuk a romákra azt, hogy középiskolába, gimnáziumba, főiskolára, vagy egyetemre küldik-e a gyermekeiket.
  Sajnos a magyarországi roma társadalom - tisztelet a kivételnek - szinte 100%-osan alkalmatlan ennek a feladatnak a véghezvitelére.
  Magyarázat erre, hogy a romák több, mint 90%- a mélyszegénységben él, és képtelen megfinanszírozni a gyermekei taníttatását.
  Akik meg tudnák finanszírozni, ők meg nem érzik szükségét, mert ők sem abból szerezték a vagyonukat.
  Magyarországon egyszerűen nincs olyan munka, amelyért a munkaadó egy általános iskolát el sem elvégzett tanulatlan embernek, a minimálbér szintjén hajlandó lenne fizetni.
  Ha ezt a problémát a tanulásra kényszerítéssel nem tudjuk megoldani, akkor ez a feladat - növekvő mértékben - a gyermekeinkre vár.
  Nem tudom, jó szívvel hagyjuk-e ezt örökül rájuk?
  A 15 éves korhatár ebből a szempontból nagy visszalépés.”
 • 10. elemér 2011. március 30. 10:44
  „Egy olyan társadalmat kell teremteni, ahol mindenki feltalálja magát. Én végignéztem az interjut ami Szingapur kormányzójával készült. A tanulást komolyan veszik. Szingapur egyik legsikeresebb ország város a világon. Kinaiak is mint példát tanulmányozzák. Az USA szerszámgép készittö iparát már régebben oda exportállta. Befektetésekkel nekik nincsenek problémájuk. Angol ott a hivatalos nyelv, mert sok náció van ott és ezt a nyelvet használlja a világ.

  http://www.charlierose.com/view/interview/11573”
 • 9. Csetneky 2011. március 30. 08:57
  „Az okoskodóknak - köztük killernek is - ajánlom figyelmébe a 7. hozzáaszólást. Remélem, értik. Egyébként pedig aki mindenképpen arra vágyik, hogy 10 éves gyermekének a 17 éves Kolompár Alekosz legyen az osztálytársa, az költözzön közéjük. Ha nem az iskolában, majd mint szomszédok elrendezik a sorsát, abban biztos lehet.”
 • 8. Luighi 2011. március 29. 18:38
  „A hasonló "elitgyerekeket" ("mert neki ugye nem parancsol senki") családból kiemelni, őket közösen (hasonlót a hasonlóval együtt) képezni. Aki képzetlen marad kapálni kaszálni megtanítani. És akkor nem kell(ene) az önkormányzatoknak benzines fűnyírókra, útkarbantartókra külön költeni. Ha meg nem dolgozna rendesen segély sincs! Ha vasazik/bodzázik akkor meg önfentartó börtön. A Jobbik sokszo sokhelyen elmondta/leírta már. Más eset ami megoldást ad nincs!”
 • 7. Julianusz 2011. március 29. 17:40
  „A 15 éves korhatár NEM azjeklenti, hogy nem mehet középiskolába, gimnáziumba, főiskolára, egyetemre a gyerek!!! Csak hál .Istennek nem kell az általános iskola 4.5.6.osztályában tartani 17,18éves koráig azt, aki a büdös életben nem lessz még szakmunkásképzős sem!!!!
  TEHÁT AKI TANUL, AKI TOVÁBB AKAR TANULNI, NINCS AKADÁLYA. Csak addig van egy általános iskolai osztályban akadálya a normális haladásnak a tananyaggal, az értelmes gyerekekkel szintjüknek megfelelő foglalkozásnak, amíg 4-5 olyan 17,18 éves renitens viselkedése miatt a legrátermettebb, legjobb tanár sem képes 45 percig TANÍTANI!!!!!”
 • 6. pozdorja 2011. március 29. 16:52
  „Hiller még él? Be´ régen is volt.... :)”
 • 5. BenjaminFein 2011. március 29. 16:51
  „Nem tudom, van akit még érdekel amit Hiller mond..?”
 • 4. fióka 2011. március 29. 16:19
  „Szerdán Polt Péter meghallgatása után - amiről viszonylag mélyen hallgatott a hazai sajtó - megkezdődött a médiatörvény vitája. A többek között Cser-Palkovics - Rogán nevével fémjelzett javaslat végleg szájzárat tehet a hazai média szereplőire.
  "L. Simon László ugyanakkor "furcsa előítéletnek" nevezte azokat a "sajtótámadásokban" megjelenteket, amelyek azt feltételezték, hogy szándékosan olyan ügyeket fog kreálni a médiahatóság, amelyekkel a testület kormánypárti többségének nem tetsző sajtótermékeket - nagy bírságok kiszabásával - ellehetetlenítheti. "Ilyen szándék eleve nem volt" - jelentette ki."
  A választások előtt az alkotmánybíróság jogkörének csorbításáról és a nyugdíj-megtakarításaink lenyúlásának szándékáról sem beszéltek. Sőt! Ezek után mi azért mégiscsak aggódnánk.
  Merthogy a független, kiegyensúlyozott média a Fidesz szerint: összevont ORTT és NHH = Médiatanács = Kilenc évre kinevezett hithű pártkatona elnök, és a biztonság kedvéért négy további fideszes delegált. Mondjuk azt, hogy ez költséghatékony meg európai - ki emlékszik erre fél év múlva, amikor kiderül, hogy milliárdokkal drágább lesz jövőre az egész? A köztévék híradói megszűnnek, vagyis az MTI fogja gyártani az összes híradót - így gyorsan meg lehet szabadulni a maradék nem eléggé szervilis médiamunkástól.
  De miért retteghet mindenki a Médiatanácstól? A büntetés miatt, amit kiszabhat a testület. És nem csak a TV-k vagy a nyomtatott újságok retteghetnek ettől, a Médiatanács csápjai az internetet is behálózzák majd. Retteghetnek a bloggerek, persze csak azok, akik hírekkel foglalkoznak. Nagy kegyesen ők csak 10 milliós büntetésre számíthatnak. Bespájzoltatok, kedves barátaim? Nem csodálom, hogy közéleti blogból kultbloggá vedlett át a Mandiner az elmúlt hónapokban.
  Végül is a KDNP este benyújtott néhány módosítót, ez szerintük mindent megváltoztat majd. A kedvencem: Pálffy Istvánnak L. Simon Lászlóval közösen sikerült elérnie, hogy az egyházi és a vallási műsorok támogathatóak lesznek."

  Tessék imádkozni! Még 1200 nap!”
 • 3. load 2011. március 29. 16:14
  „Fiuk!
  Van itt néhány érdekes észrevétel:

  - 40 százalékkal akarják csökkenteni 5 év alatt a hallgatói létszámot a felsőoktatásban, a költségtérítés képzések díját pedig - "egyelőre meg nem határozott, de belátható időn belül" - átlagosan a duplájára tervezik emelni.

  - csaknem másfél millió gyermek életpályáját határozhatja meg a korhatár tervezett leszállítása. Ezzel mintegy 10 százalékkal lehet több a középfokú végzettséggel nem rendelkezők aránya, ráadásul a pedagógusok egy része elbocsátható lesz.

  - a 15 éveseket a kormányzat potenciális munkavállalónak tekinti, de ... ők semmiféleképpen nem minősülnek képzettnek. "Komoly kételyeit" fejezte ki, hogy ezek a fiatalok eséllyel helyezkednek majd el, mert "az európai munkaerőpiacon ilyen szintű tudással már nem lehet helytállni", legfeljebb szociális foglalkoztatásban vehetnek részt.

  - a gazdasági válságban az állásukat leginkább a fiatalok vesztették el. A magyar gazdaságban gyakorlatilag nincs igény a segédmunkásokra, márpedig a 15 éves koruk után tovább nem tanulókból leginkább ez válhat.

  Ezekről is van okos, határozott véleményetek?”
 • 2. fióka 2011. március 29. 15:33
  „ezt a degenerált hillert még nem űzték kényszerszanatórimba?”
 • 1. Julianusz 2011. március 29. 15:32
  „Ne a kabinetben okoskodjon, hanem olyan osztályokban, ahol az 5.-6. osztályos 11-12 éves gyerekek mellett, 3-4 16-17éves ül, (ha ül egyáltalán, mert inkább mászkál fel-alá, mert neki ugye nem parancsol senki)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VHT nem vesz részt a sertéstartók demonstrációján

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) nem kívánja a szakmapolitikai… Tovább olvasom