Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Hiller: a szavazók véleménye a mérce

Választási győzelmük esetén átfogó szerkezeti átalakításokat sürgetne az MSZP elnöke a közigazgatásban is.

Hiller István
Választási győzelmük esetén átfogó szerkezeti átalakításokat sürgetne az MSZP elnöke a közigazgatásban, az egészségügyben és az állam működtetésében is. Hiller István a Kisalföldnek úgy fogalmazott: legutóbb Karcagon Gyurcsány Ferenc egyszerűen „csak leengedte a kezét"...

– Másfél éve, mikor utoljára beszéltünk, pártja hitehagyott, egymással is meghasonlott, vert sereg benyomását keltette. Most meg akár régi időket idézve, egység és önbizalom jellemzi. Mi történt az MSZP-vel?

– Lehet hajlott háttal, motyogva is hajtogatni az igazságot, de azt az emberek nem hiszik el. Akkor érzik a szavak mögött az erőt, ha egyenes derékkal, az emberek szemébe nézve mondjuk ki azokat. Persze nem tagadom azt a lelkesültséget, szenvedélyt sem, amivel az ilyesmit csinálni egyáltalán érdemes. Sok mindent kellett átalakítanunk, és bár a választások előtt nem szokás ilyent mondani, de messze nem tartunk a végén.

Átformáltuk a párt teljes megjelenését. Más a vizuális kultúra, mint akár két éve, az EP-választások idején, más a szimbólumrendszer is. Psszel azt mondtuk, hogy vannak közös értékeink: biztonság, igazságosság, bátorság.

Ezek sokkal több ember egyetértésével találkoztak, mint akik a pártpolitikával foglalkoznak. Ám elmondtuk Gyurcsány Ferenccel együtt azt is, hogy csak akkor tudjuk ezt csinálni, ha teljes támogatást kapunk. Ellentétben a korábbiakkal, ma nincs kibeszélés. Vannak persze viták, de csak zárt ajtók mögött. Ami most történik, még elnökjelöltként leírtam. Kaptam is sok kritikát. Mérleget vonni most még nem akarok, mert nincs kész a munka, másrészt a választások előtti legfontosabb mérce a szavazók véleménye.

– Ki ennek az új arculatnak az első számú felelőse a kampányfőnök, Szigetváry Viktor mellett?

– Májusban úgy döntöttünk, hogy a politikai mondanivalót mi szabjuk meg. Gyurcsány és az én javaslataimról az Országos Választmány dönt. A tartalom lebontását erre szakosodott profi csapat végzi. Nem szólunk bele egymás munkájába. Persze nehéz volt ez eleinte, mert nem ehhez voltunk hozzászokva.

– Igen ám, de a kampányban nem szabad hibázni, mert ennek nagy ára van. Tehát ön szerint mit és kinek mutatott lehajtott hüvelykujjal Gyurcsány Ferenc Karcagon?

– Szerintem Gyurcsány nem mutatott.

– Akkor mi látható erről egy sajtófotón?

– Felemelte a kezét, majd miután nem akart egész életében így maradni, letette azt. Ennyi történt.

– Még mindig a miniszterelnöknél maradva, kedden ő úgy fogalmazott: „Jaj lenne Magyarországnak, ha mindaz megvalósulna, amit a Fidesz ígér." Ha az MSZP ígéretei valósulnak meg, akkor is végünk? Azaz van-e valós fedezet?

– Az Új Magyarország programot eddig egyedülálló módon régiókra, megyékre, településekre lebontottuk. Ennek fedezete kilenctized részben az EU költségvetéséből a Magyarországnak kivívott összeg, 10 százaléka pedig a hazai önrész. Ha a program minden tételét összeadjuk, ez így stimmel. Magyarul az egésznek és a lebontott részeknek is megvan a fedezete.

– Ám mit sem ér az uniós magyar hányad, ha a hazai költségvetési hiány nem csökken az előírt szintre. Nem is beszélve arról, ha a büdzsé megbukik...

– A magyar gazdaság egészséges. Tegnapelőtti statisztikák szerint a gazdaság tavaly 4,1 százalékkal növekedett. Az utolsó negyedévi adat 4,3 százalékos. Ez az unió átlagát két százalékkal haladja meg. Az infláció pedig a mi nemzedékünk, a negyvenévesek életében soha nem volt ilyen alacsony, 3 százalék alatti. A költségvetési hiány mértéke magas, 6,3 százalék. Ez 3 százalékkal haladja meg az euró általunk vállalt 2008-as bevezetésének feltételeit. Ám nem látok olyan veszélyt, hogy a költségvetés fölborulna. Ehhez azonban a választások után átfogó szerkezeti átalakításokra van szükség a közigazgatásban, egészségügyben és kell egy államreform is.

– Ebben egyetért önnel az MSZP?

– Mindazok, akik befolyással rendelkeznek a pártban, igen.

– Végül egy gondolatjáték. Könnyen előállhat olyan helyzet, mint Németországban, hogy egy patthelyzet után nagykoalícióra lehet szükség...

– Én nem szeretnék nagykoalíciót. A kérdésre persze egzakt módon csak április 23. éjszakáján lehet majd válaszolni. Ám nem tartanám egészségesnek, s országunk érdekében állónak. Azt igen, hogy kormány és ellenzéke között az együttműködés normalizáltabb légkörben folyjék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetem 57. rektora

A hároméves ciklus letelte után újabb négy évre kapott bizalmat Szabó Gábor, a Szegedi… Tovább olvasom