Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Higanyt találtak a ligetfalui iskola mellett

Immár a negyedik rejtélyes „higanyzuhany” érte hétfőn a szlovákiai legnagyobb lakótelepet, a 130 ezer lakosú pozsonyi Ligetfalut. Ezúttal is egy általános iskola közelében találtak több négyzetméteres területen kiöntött higanyt. Az ezüstös színű „gömböcskéket” speciális eljárással a tűzoltók gyűjtötték össze.
Az esetről két tizenkét éves fiú értesítette a rendőrséget, akik előzőleg vélhetőleg játszadoztak a higanygolyócskákkal: bár állították, hogy nem nyúltak az anyaghoz, kórházi megfigyelésre vitték őket, ám nem szorultak kezelésre. A fellelt mennyiség nem volt jelentős. A szakértők szerint ilyen csekély mennyiségben, ráadásul szabad levegőn nem jelent különösebb veszélyforrást a kiömlött higany. Zárt térben – elsősorban a párolgás miatt – nagyobb eséllyel következhet be fertőzés. Múlt szombaton két hasonló esetet észleltek – a gyakran csak szlovákiai Bronxként emlegetett – a lakótelepen, április 7-én pedig nyolc gyermeket kellett kivizsgálni, mert – ugyancsak egy iskola közelében – nagy valószínűséggel szándékosan kiöntött higanyt találtak.
Ebben a hónapban Szlovákiában már hétszer találtak ilyen kiömlött anyagot közterületen vagy lakásban. Egy nagyszombati lakásból kellett eltávolítani a vécékagylóban talált mérgező anyagot. Hétfőn nemcsak a fővárosban, hanem egy poprádi, tömbházak övezte játszótéren is találtak 300 grammot az anyagból. A veszélyes fém elsősorban fűrészporral, műanyag szivaccsal és kénporral távolítható el. A közvetlen érintkezést mindenképpen kerülni kell az idegmérgező nehézfémmel. A rendőrség közveszély okozása miatt indított eljárást, az elkövető – ha megtalálják – négytől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom