Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Hídember- és Terror Háza-vizsgálat: nem volt törvénysértés

Lezárult A Hídember című nagyszabású, állami támogatással készült filmes produkció, illetve a Terror Háza múzeum beruházásának, működtetésének vizsgálata, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) kezdeményezett.
A Hídemberhez folyósított állami pénzek felhasználását, valamint az Andrássy úti múzeum körüli ügyeket a Budapest Investment Magyar Befektetési és Tanácsadó Rt. vizsgálta.

A cég az előző kormány ideje alatt megkötött szerződések ellenőrzése során nem talált jogsértést, szabálytalanságot.

A vizsgálatot a kulturális tárca indította, annak eredményéről a minisztérium egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Az NKÖM sajtóirodájának közlése szerint a jövő hét végéig tájékoztatják a közvéleményt a jelentések megállapításairól.

Korábbi sajtóértesülés szerint a Terror Háza kapcsán – az alapítás és a működtetés kérdése mellett – az új kormányzat kíváncsi volt arra is: indokolt-e az az összeg, amelynek folyósítását az előző kabinet utolsó hivatali időszakában vállalt a Terror Háza múzeum fenntartására.

A lapinformáció szerint ugyanis a második választási forduló utáni napra, május 22-re dátumozták azt a szerződést, amelyben az Orbán-kormány kötelezettséget vállalt a Terror Háza működésének további finanszírozására.

A megállapodás szerint 2003. január 1-jétől három éven át a hivatalban levő kabinet évi 330 millió forinttal járul hozzá a politikai múzeum költségeihez.

A kultusztárca vizsgáltatta az előző ciklusban a minisztérium részéről megítélt filmtámogatások, köztük a Bánk bán című operafilmnek juttatott anyagi támogatás ügyét, a millennium megünneplését, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal létrehozását, működtetését, a gödöllői kastélyt működtető kht.-t, illetve az Uránia Nemzeti Filmszínház működtetését is.

A Budapest Investment Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, így nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy az általa vezetett cég végezte volna A Hídember és a Terror Háza múzeum ügyeinek felülvizsgálatát.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg kell menteni Győr Tabánját

„Sokan megbánták már, hogy lebontották a Tabánt, Győrben ezt nem kellene megérni”… Tovább olvasom