Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Hideghegy

A film három ember életének eseményeit beszéli el, akiket elszakított egymástól Észak és Dél pusztító háborúja, és akik csak egymásba kapaszkodhatnak, hogy túléljék a borzalmakat.
Inman (Jude Law), a konföderáció katonája egy sebesülést követően elhatározza, hogy a hadikórházból egyenesen haza, a szeretett asszonyhoz veszi útját - átszelve az önmagával háborúzó országot. Miközben emlékektől kísértve hazafelé tart szerelméhez, Adához (Nicole Kidman), útja során rabszolgákkal és lázadókkal akad össze, katonákkal és szerencsevadászokkal kell összecsapnia, váratlan barátokra és veszélyes ellenségekre bukkan. Inman útjával párhuzamosan Ada is végigjárja a maga útját, mely legalább ilyen nehéz.

Ennek a jó házból való úrilánynak egyedül kell megállnia a helyét a háború zűrzavarában, társaság és a világ ismerete nélkül, és megvédenie apja farmját a támadásoktól. A segítség váratlanul egy heves vérmérsékletű vadóc vándor formájában érkezik. Ruby (Renee Zellweger) is részesévé válik a történetnek: egyenességre és öntudatosságra tanítja Adát, és megismerteti egy tökéletesen új világgal. Az ő hármasuk képviseli a háború brutalitásával és a vérzivataros időkkel szemben a béke, szeretet, család utáni vágyat.

Renée Zellweger Oscar- és Golden Globe-díjat kapott alakításáért a legjobb női epizódszereplő kategóriában. Hétszeres Oscar-jelölt mű (a legjobb férfi főszereplő, női epizódszereplő, operatőr, vágás, filmzene és két betétdal kategóriákban)!

A film Charles Frazier világhírű regénye alapján készült. Anthony Minghella Minghella újraegyesítette korábbi, Az angol betegért számos Oscar-díjjal jutalmazott csapatát. John Seale operatőr, Wal Murch vágó és Ann Roth jelmeztervező éppúgy tagja ennek a csapatnak, mint a hatszoros Oscar-díjas Dante Ferretti látványtervező.

A regény és a forgatókönyv

Charles Frazier regénye 1997-ben megjelent, és azonnal hatalmas sikert aratott. A történet az amerikai történelem legellentmondásosabb korszakában játszódik, amikor legnagyobb és legvéresebb csatái dúltak, abban a korszakban, melyet Abraham Lincoln „az új szabadság születésének" nevezett.

Frazier Észak-Karolinában nőtt fel, ahol gyerekkorábban folyton a polgárháborús történeteket hallgatta, köztük azt a legendás családi sztorit, hogy ük-nagybátyja 300 mérföldet gyalogolt egy virginiai hadikórházból hazáig. Elhatározta, hogy ír egy regényt a polgárháborúról, mely nem a nagy csatákra vagy tábornokokra koncentrál, hanem az átlagemberek vágyaira és harcaira. A könyv hatalmas siker lett, 45 hétig időzött a New York Times bestseller-listájának élén, több díjjal jutalmazták és tananyag lett az iskolákban.
Amikor Anthony Minghella először olvasta a könyvet, azonnal megragadta a történet drámai sodrása.

„Úgy indul a regény, mintha a polgárháborúról szólna, de engem nem nagyon érdekelnek a háborús történetek. Hamarosan rájöttem, hogy itt sokkal többről van szó, ez a háborúból való hazatérésről, a háború brutalitásának hatásairól és a csatamezőkön kívüli káoszról szól a hétköznapi emberek szemszögéből. Ez a téma nagyon megindító és mindenekelőtt: eredeti - meséli a rendező. - A regény nyilvánvalóan vászonra kívánkozott. Van benne rokonszenves hős, utazás, cél, akadályok százai, egy türelemmel váró nő, az eltűnt amerikai életmód és maga a Cold Mountain, mely látta mindezt. A történet középpontjában az a kérdés áll: jobb-e meg sem próbálni valamit, mint megpróbálni és elbukni?"

A rendező tudta, hogy milyen nehéz egy híres regényt filmre adaptálni, mivel korábban is megküzdött Michael Ondaatje Az angol beteg című könyvével. A Hideghegy forgatókönyvét a három főszereplő egymásba fonódó életútjára építette, hiszen mindegyiküket a bátorság és a szerelemből és barátságból merített erő és a béke utáni vágy hajtja. A forgatókönyv végül Frazier tetszését is elnyerte, ami nagyon fontos volt a rendezőnek, és lenyűgözte Sydney Pollack producert is: „Anthony teljesen maga készítette ezt az adaptációt, de anélkül, hogy egyszer is megsértette volna az író szándékát. Tulajdonképpen újraképzelte és újraálmodta a teljes regényt a forgatókönyv szempontjából. Megvan benne minden, ami kincset érő motívum lehet egy jó filmhez, egyszerre love story és három ember odisszeiája…"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a megyei múzeumigazgató

Dr. Szőnyi Eszter 1970-ben régészként került Győrbe, majd 1993-tól a Xántus-múzeum igazgatója lett.… Tovább olvasom