Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Hidak - nyolcféleképpen

Idén nyolc művész vállalkozott arra, hogy a mosonmagyaróvári művésztelepen egy gondolatot vigyen egyedi módon vászonra. Az idei, ötödik alkalommal megrendezett mosonmagyaróvári Art Flexum Nemzetközi Művésztelep a "Hidak" címet kapta.
A rendezvénynek helyt adó piarista iskolában nyolc művész alkot egy héten át. Körkérdésünkben arra kerestük a választ, hogy mit jelent számukra a témaként megjelölt „ Hidak " fogalom.

Bott Mária
Bősről érkezett a művésztáborba: – A témának örülök, már gondolkodtam a kifejezésen, de a képzőművészet eszközeivel még nem próbáltam meg kifejteni – kezdte a művésznő. – A híd számomra az út egy olyan része, ami két, egyébként elérhetetlen pontot köt össze. Szabadon kísérletezve, a festészet eszközeivel szeretném ezt a gondolatomat vászonra vinni. Remélem, sikerül.

Igor Piacka
pozsonyi grafikus- és festőművész elsősorban figurális képzőművész: – A téma kapcsán az emberi testre asszociálok. A test és lélek kapcsolatára, amit a rajz és festészet kombinációjával próbálok meg kifejezni – vallotta Piacka. – A rajzolt felületeket csak rajzolva, a festett felületeket pedig csak festve tudom elképzelni. Ezek a felületek elkülönülnek, ugyanakkor kapcsolatban vannak egymással. Mint a test és a lélek.

Zárókiállítás

Az ötödik nemzetközi művésztelep zárókiállításának megnyitója holnap este 6 órakor lesz a Hansági Múzeumban.
A táborban készült alkotásokat az érdeklődők augusztus végéig tekinthetik meg.
Jakab Elek Nagyváradon született és ott is alkot: – A híd számomra összekötő kapocs férfi és nő, ember és ember között. Mint figuratív festő minden alkotásomon emberi alak jelenik meg, így ezt a témát is emberi alakok megformálásával szeretném képre vinni – mondta az alkotó.

Karczagi Endre
otthon van Mosonmagyaróváron, a „ Hidak " -ról azt gondolja: – Felfogható emberi alkotásként és emberi kapcsolatként is. Igyekszem a mondanivalót úgy megjeleníteni, hogy egy reálisnak tűnő ábrázolásból elindulva eljussak egy kimondhatatlan titkot tükröző hangulatig.

A kassai Lukács Zsolt grafikai technikát és figurális rajzot tanít szülővárosában: – Képletesen értelmezem a témát. A hídmotívumot úgy szeretném megjeleníteni képemen, mint amikor valami átível a téren.

A művésztelep házigazdája és a téma szülőatyja, Matusz Péter így vélekedik: – A világ és az emberi kapcsolatok az izolációról, az elszigetelődésről szólnak. A híd pedig éppen a kapcsolatot szimbolizálja. Fával és kerámiával, illetve ezek együttes megjelenítésével akarom a témát feldolgozni. Külső szemlélődőként próbálom befogadni a körülöttem lévő világot.

Szalkai Károly győri festő rajzot, valamint művészettörténetet tanít: – Nonfiguratív dolgokat készítek. Különböző formákkal, felületekkel, színekkel adok információkat és remélem, élményt is azoknak, akik a képeimet nézik. A híd két pont, két motívum között átívelő szakasz, amit szeretnék természetesen nonfiguratív módon visszaadni – foglalta össze a témával kapcsolatos gondolatait.

Varga György, a Mosonmagyaróvári Alkotók Közösségének művészeti vezetője: – A hidak emberi kapcsolatok teremtését jelentik számomra. Remélem, ezt a témát saját felfogásomban, színekkel is ki tudom fejezni. Terveim szerint, az ötletektől függően két vagy három festményt készítek ebben a táborban.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés volt a piacon a gyümölcs

Közepes felhozatal és érdeklődés jellemezte szombaton a győri Dunakapu téri piacot. Összességében… Tovább olvasom