Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hibrid embriók előállításáról döntenek

Szerdán dönt az illetékes brit hatóság arról, hogy engedélyezzék-e tudósoknak, hogy ember és állat, azaz hibrid embriókat állítsanak elő. A brit Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) várhatóan zöld jelzést ad a kutatásokhoz. A tudósok reményei szerint ezzel közelebb kerülhetnek olyan betegségek gyógyításához, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.
Az ötlet nagy felháborodást és ellenkezést váltott ki a közvéleményből, de a HFEA szerint ez megváltozott, amikor az emberek többet megtudtak a kutatásról. A brit tudósok az eljárásban tehenek petesejtjeiből kivonnák az állati DNS-t, és abba bevinnék az emberi génállományt, majd létrehoznák az embriót, amely 99,9 százalékban emberi lenne. Végül ebből nyernék ki az őssejteket, majd a léterhozott embriót hat nap után elpusztítanák.

Nem arról van szó, hogy a tudósok bizar lényeket kreálnának, idézte a Newcastle Egyetem egyik munkatársát a BBC. Ez az eljárás azért lenne hasznos a kutatóknak, mert így sokkal több embrióval tudnának dolgozni. Eddig csak olyan emberi petesejtek tudtak felhasználni, amely a mesterséges megtermékenyítsek után megmaradt, de azokból kevés van, és gyakran nem megfelelő minőségűek.

Ha a hatóság a mostani londoni ülésén engedélyezi a hibrid embriókkal való kísérleteket, november dönt majd arról, hogy megadja-e a Newcastle Egyetem és a londoni Kings College munkatársainak a kutatási engedélyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola… Tovább olvasom