Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hiányos önkormányzati cégmérlegek

Sopron új vezetése elkészíttette gazdálkodó szervezeteinek háromnegyed éves beszámolóját. A közhasznú társaságok lényegében időarányosan teljesítették éves üzleti tervüket. A cégek helyzetfelmérésében azonban zavarokat észleltek – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Simon István, a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester.
– Az önkormányzatnál már bevált gyakorlat, hogy félévente, háromnegyed évente beszámoltatják gazdálkodó szervezeteiket – mondta Simon István alpolgármester. – A mostani gyakorlatilag egybeesett a városvezetés-váltással, így lehetőség nyílik a valós helyzet felmérésére. A beszámolókból kitűnik, hogy a közhasznú társaságok lényegében hozták a tulajdonos elvárásait, teljesítették éves üzleti tervük időarányos részét. A cégek (Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt., Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.) esetében azonban más a helyzet, mert nem tudták elkészíteni háromnegyed éves beszámolójukat. A magyarázat úgy szólt, hogy július elsejével egy új – 164 millió forintért vásárolt – számviteli, üzletviteli, informatikai rendszert működtet a holding – ez végzi a hulladékgazdálkodási kft. könyvelését is –, de a program könyvelése még nem tart ott, hogy meg tudnák mondani, miképp is álltak október elsején. Várhatóan csak november végén lesz erre képes.
Mérleg, illetve beszámoló hiányában tényszerűen nem lehet tudni, hogyan állnak ezek a cégek pénzügyileg, nem tudjuk: csőd szélén állnak vagy virágoznak.
A városvezetés különösen a holdingért aggódik, mert a zrt.-be erőltetett cégek (ipari park, városüzemeltetési kft., Sotáv, ingatlankezelő kft.) vagyona óriási és fontos közszolgáltatást végeznek. Aggodalmuk másik oka, hogy álláspontjuk szerint az előző városvezetés rossz üzletekbe kényszerítette a holdingot úgy, hogy eladósította a céget. Több mint 800 millió forint hitelt vetettek fel, ebből vásárolták meg a Lövér körúton az apartmanházat, amely körül további bonyodalmak várhatók, hiszen még ki kell fizetni az illetéket, nem tisztázott, hogy az apartmanokat átminősítették-e lakásokká és jövőre több százmillió forint lesz a hiteltörlesztés. A holding másik terhe a Petőfi téri mélygarázs. Méregdrága építési és hitelköltségeit is a cég fizeti, ami 24 év alatt a jelenlegi becslések szerint 2 milliárd forint lesz, de ilyen időtávot pénzügyileg szinte lehetetlen felmérni.
Kérdésre válaszolva Simon István kijelentette, lehetséges, hogy a mai közgyűlés feltár néhány újabb szempontot, de a megoldást az új városvezetésnek kell megtalálnia. A holdingot – annak ellenére, hogy a Fidesz ellenkezése dacára hozták létre, előkészítetlenül, elemzések készítése nélkül és az akkori ellenzéknek csak kevés ellenőrzési lehetőséget biztosítva – megtartják, hiszen nem lehet négyévente át- és átalakítani a cégek működését – tette hozzá az alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhétnyi kortárs irodalom

Hagyomány és megújulás jellemzi a VIII. megyei irodalmi hét programját. Tovább olvasom