Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hévízi gyógyfürdő - Az igazgató szerint nem hibázott a vezetés

A Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. másfél milliárd forintos uniós támogatásának visszavonása miatt nem tartja felelősnek a társaság vezetését az ügyvezető igazgató, aki erről kedden nyilatkozott az MTI-nek.
Hegedűs Lajos emlékeztetett: a fürdő 5 milliárd forintos fejlesztésére vonatkozó közbeszerzési kiírást a múlt év végén tették közzé, de az idén áprilisban eredménytelennek kellett nyilvánítani. Egyetlen érvényes ajánlat érkezett ugyanis, az uniós szabályok szerint pedig ez nem elegendő, ezért újabb kiírást terveztek.

A nonprofit társaság többségi tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel folyamatosan egyeztettek az elmúlt hónapokban, átdolgozták a pályázati anyagot, és minderről a támogatást megítélő Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséget (NYDRFÜ) is tájékoztatták.

Az igazgató hozzátette, hogy legutóbb a támogatás visszavonását megelőző héten küldött az NYDRFÜ-nek a projekt pillanatnyi helyzetéről szóló beszámolót. Mindezek folyamata és a levelezések pontosan dokumentáltak - jelezte.

Hegedűs Lajos elismeri, hogy a kiemelt nagyberuházás a tervezetthez képest késésben van, de úgy véli, hogy a folyamat elhúzódása a közbeszerzési előírásoknak köszönhető, és nem egyedülálló a hévízi eset. Azért sem érti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntését, mert a társaság többségi tulajdonosa, az MNV Zrt. és a támogatást nyújtó másik állami szervezet, az NYDRFÜ mindenről pontos információval rendelkezett, így arról is, hogy az új közbeszerzési kiírást az ősszel hirdették volna ki.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség a múlt héten közölte, hogy visszavonta a hévízi gyógyfürdő fejlesztéséhez nyújtott mintegy másfél milliárd forintos támogatását. Az 5 milliárd forint összköltségű projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megvizsgálta, és "a támogatási szerződéstől való elállásra kérte fel a közreműködő szervezetet", mert nem teljesítette a szerződésben előírt feltételeket.

Papp Gábor, a Fidesz hévízi polgármesterjelöltje a döntéssel kapcsolatban azt mondta: megdöbbentek, hogy "ilyen mértékű hanyagságról és hozzá nem értésről tett tanúbizonyságot" a fürdő vezetése. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban többször is érdeklődtek a fejlesztési pályázat állása iránt, és szorgalmazták, hogy a jelenlegi vezetés távozzon, mert nem megfelelően végzi a munkáját.

Baracskai József országgyűlési képviselő - aki a kormányváltásig tagja volt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak - Mohácsi József volt szocialista országgyűlési képviselővel együtt kedden úgy értékelte, hogy a politika áldozata lett a hévízi fürdőfejlesztés. A szocialisták ezért a parlamentben kezdeményezik a támogatás megvonásának felülvizsgálatát.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. 74 százalékban a magyar állam - vagyonkezelőként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. -, 26 százalékban pedig Hévíz önkormányzatának tulajdonában áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormánynak felelős gazdaságpolitikát kell folytatnia

A devizahitelesek érdekében a kormánynak felelős gazdaságpolitikát kell folytatnia - mondta Katona… Tovább olvasom