Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 3°C | 9°C Még több cikk.

Hévíz a legtehetősebb vidéki település

Az egy főre jutó vásárlóerő szempontjából Hévíz Magyarország legtehetősebb vidéki települése - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből.
A tanulmány megállapításai szerint Magyarországon 2004-hez képest jelentős változás nem történt. A vásárlóerőt tekintve az ország nyugat-keleti megosztottsága továbbra is fennáll: a megyék rangsorában Győr-Moson-Sopron megye vezet és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a sereghajtó. Az egy főre jutó vásárlóerő indexe Hévízen 146,9 pont, amivel a település a vidék abszolút győztese. Hévíz előkelő pozícióját a Balaton közelsége és termálvizei, illetve az erre épülő turisztikai vállalkozások együtt biztosítják.

Két éve Hévíz még a második volt a vidéki települések rangsorában, bár vásárlóerő-indexe némileg nagyobb, 148,8 pont volt. Hévíz vásárlóereje az utóbbi néhány évben emelkedett számottevően, ugyanis 2002-ben még a 26. helyen állt a több mint háromezer települést magába foglaló listán.

A települések között második helyen Telki áll, 141,7 ponttal. Ez a település két éve negyedik volt a vidéki települések rangsorában, 2002-ben viszont 155,2-es vásárlóerő-index értékkel a dobogó felső fokán állt. Telkit 2006-ban Balatonföldvár (138,2), és Tihany (134,9) követi az élbolyban.

Az öt legkisebb egy főre jutó vásárlóerővel rendelkező település sorban: Kiscsécs, Csenyéte, Rakaca, Gilvánfa, Szakácsi. E települések többsége esetében némi javulás érzékelhető, de vásárlóerejük még így is csupán az országos átlag nem egészen harmada. A falvak kivétel nélkül a dél-dunántúli Baranya, illetve az ország legnagyobb gazdasági nehézségeivel küzdő megyéinek egyikében, Borsod-Abaúj-Zemplénben találhatók. Utóbbi a megyék rangsorában is a sereghajtók között áll, hiszen a 19 megyéből a 18. helyen szerepel, 82,9 pontos indexével.

A megyék rangsorában Budapest vezet 135,4 ponttal. A főváros 2000 óta tíz ponttal növelte vásárlóerejét. Hat év alatt a megyék közötti különbség kissé nőtt: Győr-Moson-Sopron megye tovább növelte előnyét a többiekkel szemben, s Békés megyében csökkent leginkább ebben az időszakban az egy főre jutó vásárlóerő. Csökkenést tapasztaltak még Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy és Tolna esetében. A többi megye vásárlóereje a legfrissebb felmérés szerint nem változott számottevően ebben az időszakban.

Húz a vendégforgalom

Nem érte meglepetésként Vértes Árpád hévízi polgármestert, hogy a a fürdőváros a vidék abszolút első helyét érte el. - Tófürdőnk világhírű, vonzereje a mind nagyobb számban megnyíló termálstrandok ellenére nem csökken - mondta. - Kevesen tudják talán: a főváros után itt található a legtöbb idegenforgalmi szálláshely, ami megalapozza a település gazdasági erejét is. A városban számos panzió, hotel, hét négycsillagos szálloda működik, és szép számmal várják a vendégeket a szobakiadók. Folyamatosan fejlesztjük a szolgáltatásokat, így egész évben kiegyensúlyozott a forgalom, a 4900 hévízi polgár mellett naponta átlagosan 20-21 ezer vendég fordul meg a városban.

Reménytelen remények

Csenyétén valóban nagy a szegénység - mondta a Népszabadság érdeklődésünkre Kéri Zoltánné polgármester. A 450 lakosú abaúji zsáktelepülésen élők 98 százaléka roma kisebbséghez tartozó munkanélküli, szinte mindenki segélyből tartja fenn magát. Az uzsorakamatra fölvett kölcsönök végképp kilátástalanná teszik az eladósodott családok helyzetét. Bolt, kocsma évek óta nincs a településen, üresen áll a templom, az iskola alsó tagozata három családi házban működik. A lakosság iskolázatlan, minden harmadik felnőttnek az is gondot okoz, hogy a saját nevét leírja. Kéri Zoltánné szerint helyzeten csak befektetők megjelenése és munkahelyek teremtése változtatna.

ma.hu/NOL, GFK

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorozatos viráglopás az Újteleki utcában

Ismeretlenek rendszeresen ellopják az Újteleki utca hársfái körül a lakók által kiültetett… Tovább olvasom