Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hetvenkét órán át tartó önkéntes akció kezdődött országszerte

Padfestéssel vette kezdetét csütörtök délután Budapesten a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes akció, amelynek keretében országszerte fiatalok csoportjai három napon keresztül folytatnak szociális, karitatív, ökológiai vagy fejlesztő, építő tevékenységeket.
Az akciót a programot szervező Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány indította el az ország számos pontján rendezett megnyitó ünnepségekkel. A budapesti esemény az Erzsébet téren zajlott, ahol a programon résztvevők és az arra járó vállalkozó kedvűek lefestették a park megviselt állapotban lévő padjait.

A három nap alatt lesznek, akik fogyatékkal élők otthonába látogatnak el, kerekesszékesekkel kirándulnak, elhagyatott temetői sírokat gondoznak, kórházban lévő gyerekekkel foglalkoznak, de játszótér-felújítás, különböző kertrendezési, festési és szemétszedési munkák is szerepelnek a feladatok között - közölte Radványi Benedek, a program főkoordinátora az Erzsébet terén tartott sajtótájékoztatón.

Az önkéntesek kisebb vagy nagyobb csoportokban regisztrálhattak az alapítvány oldalán, majd a koordinátorok a jelentkezők életkorát, munkabírását és egyéb szempontokat figyelembe véve választották ki számukra azokat a feladatokat, amelyeket a 72 óra alatt el fognak végezni - mondta el Radványi Benedek, aki hozzátette, hogy átlagosan 14 és 30 év között mozog a jelentkezők életkora. Az akcióban a tavalyi évhez hasonlóan mintegy 8000 fiatal vesz részt több mint 300 csoportban.

A sajtótájékoztatón Fülöp Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: azt a tudatot próbálják megerősíteni a fiatalokban, hogy ez a fajta önkéntes tevékenység olyan közösségépítő és értékteremtő folyamatokat indít el, amely mind a résztvevők, mind azok számára, akiknek segítenek, felbecsülhetetlen értékű.

Az államtitkár a kormány önkéntességet támogató intézkedéseit ismertetve elmondta, hogy ezek révén 76 szervezet csaknem 1,3 milliárd forintot költhetett az önkéntességhez kapcsolódó programjai megvalósítására.

Papp Zoltán, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ifjúsági referense és Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa az eseményen a felekezetektől független emberi összefogás fontosságára hívták fel a figyelmet.

A program fővédnöke Hirling Zsolt olimpikon, aki tavaly - az élsporttól átmenetileg visszavonulva - egy kenyai árvaházban vállalt önkéntes munkát. A világ- és Európa-bajnok evezős szombaton több olimpikontársával visszatér az Erzsébet térre, ahol a lefestett padokat különböző mintákkal díszítik majd.

A 72 óra nemzetközi kezdeményezés, amely idén öt környező országban - Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában - is megvalósul. A magyar szervezéshez kapcsolódva erdélyi és felvidéki fiatalok is bekapcsolódnak az önkéntes munkába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Logisztikai feladatokat szervez ki a katasztrófavédelem

Civil logisztikai szolgáltató cégek segítenek országszerte az Országos Katasztrófavédelmi… Tovább olvasom