Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Hétvégi tűnődések„Békesség nektek!”

„ Tedd ide ujjadat és nézd a kezemet.

Nyújtsd ki kezedet s tedd az oldalamba.

És ne légy hitetlen, hanem hívő.” (Jn. 20/27 b.)

„Békesség nektek!” – köszöntötte övéit Jézus, amikor dicsőséges feltámadása után első alkalommal megjelent előttük. Sokféle gondolat és érzés – az előző napok iszonyata, félelem, harag, kétségbeesés, reménytelenség – kavargott a tanítványok fejében-szívében. Érthető volt tehát a hirtelen megrendültségük Mesterük váratlan megjelenését követően. S legfőképp talán az volt döbbenetük oka, hogy az a Jézus, aki annyi igaztalan szenvedésen, megaláztatáson keresztülmegy, egyszer csak a maga megdicsőült valóságában, derűsen – minden harag és neheztelés, a bosszú legparányibb árnyéka nélkül –, a békesség üzenetével köszön rájuk. (Mennyire híjával vagyunk ennek a gondolkodásnak.)
Tamás hiányzott az apostolok társaságából, amikor mindezek történtek. Csak később, társai elbeszéléséből értesült az örömteli eseményről, amit kétkedve fogadott. Ekkor ragadtatta magát elhíresült kijelentésére: „Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát és ujjammal a szegek helyét nem érintem, kezemet pedig oldalába nem teszem, nem hiszem.” Nyolc nappal később, amikor a kétkedő apostol is társaival volt, ismét megjelent Jézus és hozzá fordult: „Tedd ide ujjadat és nézd a kezemet. Nyújtsd ki kezedet s tedd az oldalamba. És ne légy hitetlen, hanem hívő.” Tamás mély megrendültségében csak annyit tudott rebegni: „Én Uram, én Istenem!” (Vö. Jn. 20/19–29.)
A békesség, azaz a kiengesztelődött szív szeretete és a hit mélységesen összetartozik, mindkettő a Megváltó Istenben gyökerezik. Korunk, társadalmunk egyik tragédiája, hogy igyekeznek e kettőt egymástól különválasztani s új alapokra helyezni. A hit békességre, egységre való törekvés nélkül éppenséggel lehet a gonosz eszköze is. De ugyanúgy az a fajta békességre való törekvés is hamis, amelyikből hiányzik, illetve amelyikbe nem fér bele Isten harmóniája, azaz szintén csak az egyéni ambíció eszközévé silányul. Hogy mik az ismertetőjegyei? Nincsen benne őszinte alázat és hiányzik belőle az áldozat. Mindezt csupán másoktól várja el.
Jézus húsvét közelségében bennünket is megváltó szeretetének ember okozta nyomaival szembesít. Sebeinek szemlélése közben vajon melyik énünk kerekedik felül bennünk: a hitetlen vagy a hívő?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Ferenc: a valódi tét a jövő nyugalma

Juhász Ferenc honvédelmi minisztert látta vendégül tegnap délutáni kampányzáróján Győrött a Magyar… Tovább olvasom