Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hétvégére elkészül a legnagyobb templomi Betlehem Vörsön

A hét végére, advent első vasárnapjára már turistabuszokat várnak a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, vörsi látványosság megtekintésére, ezért megfeszített tempóban zajlik a bibliai életkép építése.

"Kell ehhez szerelem és némi megszállottság" - fogalmazott Futó Péter, az alkotást több mint két évtizede folyamatosan fejlesztő helyi művész az MTI-nek. Évek óta mintegy harminc helyi önkéntes segítségével állítja össze az ötven négyzetméteres alkotást egy hét alatt úgy, hogy mindig módosít rajta valamit.

A Kis-Balaton szomszédságában fekvő, Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben ahogy nőtt az építmény, úgy gyarapodott a látogatók száma is.

Főleg 2000 óta, amikor az építők úgy döntöttek, hogy a nagy munka és az óriási érdeklődés fényében hiba lenne csak karácsonyra időzíteni az életképet, ezért már advent első vasárnapjára elkészítik. Évente 35-40 ezer ember látogatja meg a látványosságért a vörsi templomot, ahová ingyenesen léphet be akárki, szíve szerint adakozva az egyháznak.

Mivel a bibliai életkép mérete pár éve már nem növelhető tovább a templom adottságai miatt, ezért az építői a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet. Az utóbbi években Futó Péter háttérnek egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festményt készített, és felújíttatta a festett gipszfigurákat is.

Idén a szentcsaládot befogadó istálló mérete növekszik, és látványosabbá válik a valódi vízként folyó patak, amelyre egy híd is épül. A betlehem megépítéshez 30 ládányi mohát, 30 fenyőfát, nagy mennyiségű tujaágat, gerendát és deszkát használnak fel. Az alapanyagokat a vörsi és a szomszédos települések lakói biztosítják adakozásként.

Tavaly Futó Péter - aki főállásban a regionális vízmű műszeres hálózatvizsgálója, másodállásban festő - kísérletet tett arra, hogy a vörsi építmény bekerülhessen a Guinness Világrekordok közé.

A könyv szerkesztőségétől azt a választ kapta, hogy Svájcban akad ennél is nagyobb beltéri betlehem, ám olyan nincs, amelyik templomban, időszakosan épül meg, és nagyobb a vörsinél.

"Azért már nem tettem újabb lépéseket, hogy új kategóriát nyitva bejegyezzék a vörsi bibliai életképet Guinness rekordnak" - mondta a művész, magyarázatképpen hozzátéve: van neki egy 11 éves lánya és egy 13 éves fia, akik azt mondták, nagyon büszkék rá, neki pedig egyéb elismerésre nincs is szüksége.

A vörsi betlehemet először advent első vasárnapján lehet megtekinteni teljes pompájában. A monumentális alkotást, amely 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető cím birtokosa, jövőre, a húshagyó kedd előtti vasárnap bontják le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar nyugdíjügyben Brüsszel is aggódik

A parlament december 13-án tartja a végszavazást az új nyugdíjszabályokról. Tovább olvasom