Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Hétvége - Gyaloglás a zarándoklatért

A közélet, a kultúra és a gazdaság jeles Csongrád megyei képviselőit kérdezzük sorozatunkban arról, milyen programot választanak maguknak a hét végén, s azt szívesen ajánlják-e másoknak is. Most Horpácsy András megyei főgyógyszerész (képünkön) árulja el, mivel tölti szabadidejét.
A szombat bevásárlással, háztartási munkával kezdődik Horpácsy Andrásnál, a szombat délután és a vasárnap pedig a gyaloglásé és az olvasásé.

Rendszeresen – egyre növelve az időt és a távolságot – gyalogol a megyei főgyógyszerész – kezdte az új évet új elhatározással. Úgy tervezi, hogy szombaton 1 óra 15 percig lépked a Maros melletti töltésen, vasárnap pedig másfél óra alatt teszi meg a távot a Tisza mentén Tápé-Algyő irányába.

– Fiatalkoromban kajakoztam, s a Tiszán haladva magam is megtapasztaltam Tony Richardsonnak A hosszútávfutó magányossága című filmmel, vagy a Balczó András által elmondottakat: a fizikai megterhelés ösztönzi és tisztítja a gondolkodást – magyarázza elhatározását Horpácsy András. Elárulja: zarándoklatra készül – három gyermeke közül a legidősebb lányával. Erre ösztönzi őt nemcsak Paolo Coelho, akitől legutóbb a Piedra folyó partján ültem, és sírtam című regényt olvasta, hanem élethelyzete is. Most arra van szüksége, hogy újraértelmezze a létét.

A tévékészüléket tudatosan eltávolította otthonából a főgyógyszerész.
– Számot vetettem teherbíró képességemmel: nincs időm mérgelődni egy-egy műsor miatt – fogalmaz Horpácsy. – Rádiót is mértékkel hallgatok. Ott értékesnek tartom például a vasárnap reggeli nyelvészeti-nyelvművelő műsort.

A lelket simogató muzsikát is szereti a főgyógyszerész. Ezért és az építő prédikációért jár legalább egy éve vasárnap este a szegedi dómbeli misére.

A szabadidő hasznosításakor az olvasásra szavaz. Kedves szerzőit másoknak is szívesen ajánlja. Saint-Exupéry-t azért, mert maga is repült, s megtapasztalta, milyen döntéseket hozni, mikor az ember messzire lát. Ajtmatov Az évszázadnál hosszabb ez a nap című regényét pedig azért, mert arra figyelmeztet, hogy a kis népek tudatát hogyan rontják meg. S ezt észre kell vennünk!

Ajánló: Olvasmánynak Saint- Exupéry: Éjszakai repülés; Csingiz Ajtmatov: Az évszázadnál hosszabb ez a nap. Zenés istentisztelet a szegedi fogadalmi templomban: vasárnap 18 órától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavazatok újraszámlálásáról

Az országgyűlési választásokra már jogszabály rögzíti a szavazatok újraszámlálását. Tovább olvasom