Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Hétmilliárdos veszteség a Rábánál

Tizenhat százalékkal csökkent tavaly a Rába-csoport árbevétele és 7,3 milliárd forint veszteséget könyvelt el a 2002. évi 1,8 milliárdos veszteséggel szemben. A társaság idén viszont már nyereségre számít.
– A Rába rt. a tudatos struktúraváltás esztendejének tekintette az óesztendőt, s ennek szellemében tette meg azokat a lépéseket, amelyek elmulasztása veszélybe sodorhatta volna a nagy múltú cég jövőjét – nyilatkozta a Kisalföldnek Pintér István, a Rába rt. vezérigazgatója.

A társaság tavaly 1000– 1100 fővel csökkentette létszámát, valamint megszüntette azokat az üzemeket, amelyek nem kellő eredménnyel vagy veszteségesen dolgoztak, így kapuvári gyárát és a győri telephelyen is több kisebb üzemet. Veszteségeinek egy része ebből származott, mintegy kétmilliárd forint. Hasonló mértékű veszteség származott a dollár árfolyamának egész esztendőre számítva 15 százalékos romlásából, míg 2,4 milliárd forint egyéb árfolyamveszteségből.

A Rába rt. szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Pintér István vezérigazgató elmondta, hogy a tavalyi év utolsó negyedének előre jelzettnél rosszabb eredményét elsősorban a futóműüzletág okozta. Bár az amerikai piacon hirtelen megnövekedett a kereslet, azonban főként azoknál a termékeknél, amelyeket a cég csak veszteséggel tudott értékesíteni. A Rába rt. a piaci pozíciók megőrzése érdekében mégis szükségesnek tartotta a vevők igényeinek kielégítését, mivel a vetélytársak Mexikóból és Indiából ugrásra készen állnak, hogy átvegyék a Rába rt. piaci részesedését.

A társaság idén mintegy 30 százalékos árbevétel-növekedésre számít és így forgalma elérheti a 41–42 milliárd forintot. A vezérigazgató a Kisalföldnek elmondta, a társaság folytatja a piacváltást. Az alacsony profittartalmú exportot igyekszik folyamatosan kiváltani a FÁK-országok, illetve Ázsia piacaival.

A Rába rt. az óesztendőt 4400-as létszámmal kezdte, ma munkatársainak száma 3000 fölött van. Idén azonban fizikai területen bizonyosan nő a foglalkoztatás.

A hatékonyság növelése érdekében a Rába-holding és a futómű vezetését összevonják. Csökkennek a vezetői szintek és csökken a vezetők száma is.

A társaság ebben az esztendőben számottevő, mintegy 2,5 milliárd forintos beruházást tervez, s ez a termékfejlesztést szolgálja. A Rába rt. idén már nyereségre számít, és ebben nagy szerepe lehet annak is, hogy tavaly szerződést kötöttek a Magyar Honvédséggel és részt vehetnek a honvédség hosszú távú fejlesztési programjában. A járműüzletág stratégiai üzletággá vált, amelytől már idén 7 milliárd forintot meghaladó árbevételre számít a társaság.

Kapcsolódó cikkek >>

Magyarország már uniós hídfőállás (2004-02-06) >>
A Ringa és a Rába leépítése kétszázmillióba kerül (2003-09-10) >>
A Rába a Rábaköznek kell (2003-06-23) >>
A Rába eladta a szolgáltatóházat (2003-11-02) >>
A Rába eladta a területet (2003-11-24) >>
A Rába esélyei Kínában (2003-01-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsok ingyen

Csorna. A Népjóléti és Családsegítő Szolgálat szervezésében ingyenes jogi tanácsadás lesz február… Tovább olvasom