Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Heti öt óra német Győrsövényházon

Nyolcosztályos nemzetiségi iskolaként működik Győrsövényház oktatási intézménye 2005-től. Ápolják a sváb hagyományokat, és kiemelt óraszámban tanulnak németül a gyerekek.
A Kisalföld keddi számában tévesen szerepelt Győrsövényház azon községek között, ahol csupán alsó tagozatos évfolya-

mok vannak az iskolában. A tóközi településen 2005 óta német nemzetiségi intézmény működik. Felelevenítették a sváb hagyományokat, amelyeket az 1946-os kitelepítés „tépázott meg” alaposan. Akkor 500 német ajkú győrsövényházit kényszerítettek falujuk elhagyására.
– 2005 óta német nemzetiségi az iskolánk, a német nyelv emelt szintű oktatása akkor kezdődött – tudtuk meg Hokstok Imre polgármestertől. – Az országos német kisebbségi önkormányzattól kellett annak idején működési engedélyt kérnünk. A követelményeknek megfelelően átalakítottuk a pedagógiai programot és megkezdődött a képzés. A nemzetiségi iskolává válás után a gyerekek heti öt órában tanulják a német nyelvet, az alsóban az előírások szerint nemzetiségi pedagógusok dolgoznak.
A polgármester elmondta: a nemzetiségi oktatásra plusztámogatást kap az intézmény. A megváltozott pedagógiai program következményeként emelkedett az iskola óraszáma is. „A nemzetiségi oktatás bevezetésével plusz tízszázaléknyi óraszámot kaptunk” – jegyezte meg Hokstok Imre.
A győrsövényházi iskolában a nyelvtanítás mellett hangsúlyt fektetnek a nemzetiségi kultúra ápolására is.
– Az önkormányzat mindent megtesz, hogy az iskola továbbra is működőképes legyen. Úgy néz ki, hogy a fenntartását biztosítani tudjuk a jövőben. A szomszédos községek, Bezi és Fehértó iskolái is nemzetiségi intézmények lettek. E két településen alsó tagozat működik, tehát az oktatást a győrsövényházi iskolával folyamatossá lehet tenni – hangsúlyozta Hokstok Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem az iskoláért

A harkai képviselő-testület úgy döntött, mindent megtesz a község iskolájának jövőjéért. Az… Tovább olvasom