Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Heti ajánlat: Álmatlanság

Will Dormer (Al Pacino), a sokat tapasztalt Los Angeles-i nyomozó partnerével, Happel (Martin Donovan) egy kis alaszkai faluba utazik, hogy elkapja egy tizenhét éves lány gyilkosát.

Hamarosan meg is találják az első számú gyanúsítottat, az elvonultan élő regényírót, Walter Finchet (Robin Williams), ám ő a sziklás, ködös tengerparton - mely ismeretlen terep a nyomozóknak - kicsúszik a kezük közül. Amint eltűnik, lövések dördülnek - és Hap halott.
Dormer felelősnek érzi magát társa haláláért. Csak úgy győzheti le lelkifurdalását, ha belemegy abba a pszichológiai macska-egér játszmába, amelyet Finch irányít. A tét egyre nő, a nyomozó egyre jobban belegabalyodik az ügybe, közben pedig egy helyi rendőrrel, a tapasztalatlan, de éles szemű Ellie Burrrel (Hilary Swank) is konfliktusba keveredik.

Infó
A film alapjául egy 1997-es norvég film, az Insomnia szolgált, ez keltette fel a producerek figyelmét. A rendezővel együtt nagyon szerették az eredeti filmet, de túlságosan kulturspecifikusnak találták, ezért az amerikai változat nem hagyományos remake vagy egyszerű fordítás.

Christopher Nolan, a Mementóval hírnevet szerzett rendező most ismét egy szokatlan, feszült történettel jelentkezett:
„A Mementóban fordított időrendi sorrendben haladtunk a történetben. Itt viszont nem is lehetett volna másképp, mint hogy végigkísérjük a főszereplőt a történet állomásain, ahogy azok egymás után következnek. Így követhetjük Dormer egyre elkeseredettebb harcát belső démonaival és az álmatlansággal, valamint egyre veszedelmesebb kapcsolatát a feltételezett gyilkossal. Azt akartam, hogy a nézők is csinálják végig azt a pokoljárást, azt az őrületes leereszkedést a mélybe, hogy megértsék Dormer döntéseit és tetteit, és hogy kitartsanak mellette, akkor is, amikor meglehetősen kérdéses területekre téved."

Stephen Soderbergh, aki ezúttal executive producer:
„Az Álmatlanság hasonló a Mementóhoz abból a szempontból, hogy szintén nagyon szubjektív film, amely belülről láttatja, amit a főszereplő megél. Christopher belehelyezi magát - és ezzel minket, nézőket is - Dormer fejébe, ugyanúgy, ahogy ezt a Mementó főszereplőjének esetében is megtette."

Christopher Nolan:
„Egyértelmű volt, hogy úgy tudjuk legérdekesebb megközelíteni a történetet, ha Al Pacinóra osztjuk a főszerepet. Az évek során számos nagyszerű zsarut játszott remek filmekben, a Serpicótól a Szerelem tengerén át a Szemtől szemben-ig. Jól ki tudtuk használni ezt az előtörténetet és a nézők határozott képét arra, hogy az elvárásokkal és elképzelésekkel szemben meglepjük őket"

Al Pacino:
„Bár sok szerepre igaz, mégis mondhatom: soha nem találkoztam még olyan figurával, mint Will Dormer. Nagyban különbözik minden eddigi rendőrtől, akit eljátszottam. Persze a valódi zsaruk között is nagy különbségek vannak, ahogy a társadalom bármely szeletén belül nagy eltéréseket találunk. Remélem, ha valaki összehasonlítja a zsaru-szerepeimet, minden egyes alak önálló, a többitől eltérő személyiségnek tűnik majd. Dormer és Finch kapcsolata a fokozottan robbanásveszélyes kategóriába tartozik. Finch elemében van, nagyon élvezi az üldözést. Persze kérdés, ki üldöz kit. És hogy ebben a helyzetben a közönség tud-e azonosulni Dormer nyomasztó helyzetével. Remélem, a nézőknek eszükbe fog jutni, mi lenne, ha egy tudattalan vágyuk valóra válna."

Robin Williams:

„Sokszor van az, hogy a jó fiú áll a rossz fiúval szemben, de ebben a történetben az a legérdekesebb, hogy hamar megszűnik ez a morális felsőbbrendűség és sokkal ingoványosabb területen találjuk magunkat. A szereplők egyfajta erkölcsi átmeneti zónában találják magukat. Ha hozzátesszük, hogy mindez egy meglehetősen barátságtalan vidéken játszódik, ahol ráadásul a nap huszonnégy órájában nappali világosság van, vajon hogyan hat ez ránk lelkileg? Ezek azok a problémák, amelyek érdekessé teszik számomra a filmet.
Az is vonzott, hogy lehetőségem nyílt a konvenciók ellen játszani. Érdekes volt felfedezni magamban a Rossz csábítását, majd azt is, hogy a Gonosz milyen banális tud lenni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb telefont és internetet vár a nép

A hazai háztartások több mint 80 százaléka a vezetékes telefontarifák… Tovább olvasom