Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Hétfőtől ellenőrzik az őstermelők húsáruit

Az ÁNTSZ teljes hálózata, 130–140 intézet vesz részt a mezőgazdasági őstermelők húsáruinak ellenőrzésében, jelentette be az országos tiszti főorvos. A megyében jövő hétfőn kapják meg a konkrét feladattervet.
A tisztiorvosi szolgálat ellenőrzést indított azzal összefüggésben, hogy a hétvégén öten fertőződtek meg a botulizmus baktériumától, egy közülük meghalt. Bujdosó László közölte, hogy nagyüzemi gyártásban évtizedek óta nem fordult elő ilyen mérgezés. A vezető beszámolt arról, hogy több száz szakember járja majd az országot, és a kistermelőknél ellenőrzik a gyártási körülményeket. A botulizmus idegrendszeri tünetekkel járó, baktérium eredetű ételmérgezés. A baktérium a húsok felületén telepszik meg, nem megfelelő előkészítés, rossz sózás, pácolás esetén. Bujdosó László szerint az otthoni körülmények között elkészített húsárut mindenképpen alaposan meg kell főzni.
Dr. Paller Judit megyei tiszti főorvos a Kisalföld érdeklődésére elmondta: tudnak a kiterjedt ellenőrzésről, ám a konkrét feladattervet, a vizsgálatok pontos menetét csak hétfőn ismerhetik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a ballagás?

Tovább olvasom