Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Hétfőn vitázik az Országgyűlés önmaga feloszlatásáról

Hétfőn tágyalja az Országgyűlés a parlament feloszlatásáról szóló javaslatokat. Döntés várható a napi standolás eltörléséről, valamint arról a törvényjavaslatról is, amely alapján az állam készfizető kezességet vállalna a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került emberek lakáshiteleiért.
A Házbizottság korábban döntött arról, hogy az Országgyűlés feloszlatásáról szóló népi kezdeményezést, illetve Navracsics Tibor (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) ugyanerről szóló határozati javaslatát egyszerre tárgyalja a Ház, de külön szavaz azokról. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke február 11-én tájékoztatta a Házelnököt arról, hogy elegendő aláírás gyűlt össze ahhoz a népi kezdeményezéshez, amely arról szól, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja feloszlatását. Az Országgyűlésnek a törvények szerint a bejelentéstől számított három hónapon belül tárgyalni kell az ügyről, ami most a Fidesz -KDNP javaslattal együtt lesz.

Házszabálytól eltéréssel már hétfőn dönthet az Országgyűlés arról a kormányzati törvényjavaslatról, amelynek lényege, hogy az állam átmenetileg kezességet vállalna a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került emberek lakáshiteleire. A tervezet szerint az adósnak egalább havi 10 ezer forint megfizetését vállalnia kellene hiteléből, míg a fennmaradó összegre az állam vállalna készfizető kezességet. A kezesség lejárta után - legfeljebb két évvel később - az adós és a bank újra megállapodna arról, hogy az állami kezesség összegét magasabb havi törlesztőrészletekkel, vagy a futamidő kitolásával rendezik. Állami kezességet csak az kaphatna, aki 2008 szeptember 30 után veszítette el munkahelyét, regisztrált álláskereső, a lakóhelye a hitellel terhelt ingatlan, nincs másik ingatlana és az eredeti hitelfelvétel összege legfeljebb 20 millió forint.

Ugyancsak akár már a hétfőn szavazhat az Országgyűlés a február elsejétől érvényes napi standolás eltörléséről. Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) képviselők egyúttal javasolják azoknak a rendelkezéseknek az eltörlését is, ami kötelezővé tették a vállalkozásoknak, hogy a 250 ezer forint feletti kifizetéseket átutalással rendezzék, illetve szigorították a házipénztárra vonatkozó szabályokat.

Elmarad viszont az előzetesen mostanra tervezett főbíró-jelölt választás. Havasiné Orbán Mária megválasztásáról azért nem dönthetnek a képviselők, mert az államfő korábban is őt jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének, az Alkotmányügyi bizottság szerint viszont a vonatkozó szabályok alapján nem lehetséges az újrajelölés, csak a jelölés. Vagyis a jelöltet ismét meg kell hallgatnia mind az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak, mind a parlament szakbizottságának. A szavazásra néhány héten belül kerülhet sor.

Kedden a kommunizmus áldozatairól való megemlékezéssel kezdi munkáját az Országgyűlés.

Olvasóink írták

 • 5. soproni 2009. február 23. 18:56
  „3kdt. :))”
 • 4. nocomment41 2009. február 23. 15:45
  „"Egybehangzó sajtóértesülések szerint spontán tüntetés készül délutánra a Kossuth térre a parlament feloszlatásáról szóló szavazás idejére."
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=259512”
 • 3. kdt 2009. február 23. 11:30
  „A POLITIKAI ELIT LEVELE

  Te aljanép választópolgár!

  A világ nem vízszintesen van felosztva, jobb és baloldalra, hanem függőlegesen, fentre és lentre. Ja, a fent én vagyok, a lent pedig Te, Te, kis bunkó. "A törvény szerződés, gazdagok és szegények között." azt hitted vicc, mi?
  Még hogy a saját munkahelyemen csináljak létszámleépítést? C... c... c...
  Mért tenném, szerinted mi a frászt kezdenék a Laci fiammal, ha nem tudnám betolni képviselőnek? Legyen kis aljabunkó, mint Te? Viccelsz, ugye?
  Most, hogy tudod már hová sorold magad, szeretnélek megkérni, hogy a fentiek figyelembevételével a szádat evésre használd, és húzzál vissza dolgozni!
  Tisztelettel:
  A politikai elit.”
 • 2. PaPa 2009. február 23. 09:31
  „Azok emlékeznek az áldozatra akik úgyan azt csinálják mint 56 útán a kommunizmus nevében meg a nép nevében itéltek el végeztek ki. Szégyen, hogy a mai napig nem itélték el őket és a leszármazottaik most emlékeznek az áldozatokra,miközben eladták az országot!”
 • 1. MTT 2009. február 23. 09:31
  „biztosan elfogyott az aktuális napirendi pont, aztán elütik az időt. Másra úgysem jók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszprém: bírónő és rendőrök a gyilkosság idején a bárban

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőre ígért tájékoztatást az MTI-nek a… Tovább olvasom