Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Hétfőn nyitnak a helyi vidékfejlesztési irodák

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében augusztus 6-ától megnyílnak a vidékfejlesztési irodák, a vidékfejlesztési programokat pedig augusztus közepén hirdetik meg.
A helyi vidékfejlesztési irodák az augusztus 6-i héttel nyílnak meg, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pedig augusztus közepén hirdeti meg a kapcsolódó LEADER programot - mondta Halmai Gáborné, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága vidékpolitikai albizottságának szocialista tagja. Mint kiemelte, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében létrejön egy vidékfejlesztési hálózat, vidékfejlesztési irodák nyílnak képzett szakemberekkel, akik segítik a helyi lakosságot abban, hogy eredményesek legyenek az uniós pályázatok készítésében.

Magyarország az uniós alapból összesen 188 milliárd forintot nyerhet el vidékfejlesztési intézkedésekre. Halmai Gáborné példaként említette, hogy a mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatására 85,2 milliárd forintot, a turisztikai tevékenységek ösztönzésére 16,6 milliárd forintot, falumegújításra és falufejlesztésre 20 milliárd forintot lehet elnyerni.

A kormány által megfogalmazott új vidékpolitika szinte mindegyik eleme épít a helyi értékekre, igénybe veszi a helyi ismereteket, tudásokat, számít a helyi erőforrásokra, az együttműködésre - hangsúlyozta a képviselő. Megjegyezte: ma már a vidék nem jelent egyet a mezőgazdasággal, más foglalkoztatási formákból is meg lehet élni.

A szocialista képviselő kitért arra, a helyi vidékfejlesztési közösségek arra is lehetőséget kapnak, hogy a LEADER programból pályázati forrásokhoz jussanak. A sikeres tervezés, pályázatok készítése és a végrehajtás a helyi közösségeken múlik. A többfunkciós közösségi terek kialakítására, valamint a falumegújításra és falufejlesztésre még 2007 őszén elindul a pályázat. A települések életében az új lehetőségek akkor tudnak valósággá válni, ha az érintett szereplők mindegyike, többek között a polgármester, a képviselők, a gazdák, a vállalkozók, a civil szervezetek egyaránt tájékozottak a megnyíló forrásokról - mondta a szocialista politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevált stresszoldók

Miért tartják a sportot stresszoldónak? Mert a mozgás lehetővé teszi, hogy oldódjunk, kifejezzük… Tovább olvasom