Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Hétfőn hallgatja meg Simor Andrást a költségvetési bizottság

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőn hallgatja meg Simor András jegybankelnököt a központi bankról szóló számvevőszéki jelentés ügyében.
Az Országgyűlés költségvetési bizottsága ma hallgatja meg Simor András jegybankelnököt a központi bankról szóló számvevőszéki jelentés ügyében.

A Fidesz múlt héten kezdeményezte, hogy Nyikos László (Jobbik), a testület elnöke hétfőre tűzze ki a bizottság ülését, és hívja meg rá Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) képviselőjét. A házszabálynak megfelelően a testület tagjainak több mint kétötöde aláírta az erről szóló indítványt. A Fidesz arra vár választ, hogy a nemzeti bank betartja-e a törvényeket.

Domokos László, az ÁSZ elnöke múlt szerdán ismertette a jegybankot vizsgáló számvevőszéki jelentést, amely szerint két szempontból sem volt törvényes az MNB működése. Az ÁSZ vezetőjének tájékoztatása szerint az MNB - a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban - a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) 2010. augusztus 23-ig.

Az MNB visszautasította az ÁSZ-nak a jegybank működése törvényességét megkérdőjelező megállapításait. Az ÁSZ jelentése számos tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz - reagált a jegybank az ellenőrzéséről kiadott számvevőszéki jelentésre. Leszögezték, hogy a jegybank működése törvényes, és az Állami Számvevőszék állításával szemben a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak.

Olvasóink írták

 • 4. Valaki 2013. február 26. 08:18
  „hi hi hi... simornak ez az utolsó hete. Utána dutyi. :)))”
 • 3. Eva- 2013. február 25. 14:33
  „a kommunizmus áldozatainak emléknapján

  nincs új a Nap alatt”
 • 2. egymásikolvasó 2013. február 25. 13:34
  „Nagyon furcsa az időzítés. Miért nem korábban kezdeményezték, hiszen volt rá cirka 3 évük. Valami disznóságot orrontok a dologban.”
 • 1. öröksoproni 2013. február 25. 11:18
  „Ostoba hibát vétett, tény,de ettől Matolcsy még nem lenne jobb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt balesetben öten vesztették életüket a hétvégén

Az elmúlt 72 órában a rendőrök 109 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén… Tovább olvasom