Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Hétfőn érkezik Magyarországra Izrael volt országos főrabbija

Hétfőn érkezik Magyarországra Israel Meir Lau, Izrael volt országos főrabbija; kedden a budapesti gettó felszabadulásának 66. évfordulóján rendezett megemlékezésen, a Dohány utcai zsinagóga előtti téren mond beszédet.

A főrabbi A zsidó élet törvényei című könyvét ma mutatják be a Rumbach utcai zsinagógában. A kötetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége adja ki.

Israel Meir Laut, aki jelenleg Tel-Aviv főrabbija és a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet elnöke, kétnapos itt-tartózkodása során fogadja Schmitt Pál köztársasági elnök, illetve Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A főrabbi találkozik a magyarországi neológ és ortodox hitközség vezetőivel, a budapesti templomkörzetek elnökeivel, a magyarországi rabbikar tagjaival, a Budapesti Zsidó Hitközség elöljáróságával és vezetőségével, valamint négyszemközti megbeszélést tart az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség rabbijával.

A főrabbi a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont emlékfalánál ma lerója kegyeletét a holokauszt magyarországi áldozatainak emléke előtt. Meglátogatja a felújítás előtt álló Kazinczy utcai ortodox főtemplomot is.

A 73 éves Israel Meir Lau Lengyelországban született, hétévesen élte túl a holokausztot. 1971-ben Észak-Tel-Aviv rabbijává, majd 1983-ban az Izraeli Főrabbinátus tagjává választották. 1993-ban lett Izrael főrabbija, ezt a posztot tíz éven keresztül töltötte be, ezután lett Tel-Aviv főrabbija.

Életútjáért 2005-ben megkapta Izrael Állam legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat.

Olvasóink írták

 • 4. fióka 2011. január 18. 08:36
  „FELHÍVÁS!!!
  Dohány utcai zsinagóga előtti téren ma egész nap tendezésre kerül hagyomány építő disznotoros rendezvényünk néptáncosokkal és más egyéb kultúrális műsorral.Belépés a gojok-nak ingyenes.
  muhahahaha”
 • 3. meir 2011. január 17. 14:10
  „Oktober 23-an majd folteszem ugyanezt a kerdest Nektek nemzsidoknak!!”
 • 2. janika 2011. január 17. 10:46
  „Miért a zsinagóga előtt dumál? Olyan sok a zsidó, hogy nem férnek be az épületbe? vagy provokálni akarják a gojokat? No és mennyit fizettek a közterület foglalásért?”
 • 1. meir 2011. január 17. 08:50
  „Baruh Haba Rebbi Me?r Lau !!!!
  ----
  Baruh Ata ´H Goel Israel !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt embert állítottak elő a Nyugati téren

Tizenöt embert állítottak elő vasárnap este a Nyugati térről, ahol az előző éjjel történt tragédiára… Tovább olvasom